Бързо, нови застраховки! А кой ще върне парите на клиентите на "Олимпик"?

В противен случай могат да загубят книжките си заради липса на застраховка
Обновена: 16 авг 2018 14:46 | 16 авг 2018 12:15, Камелия Цветанова
148

Над 200 хил. собственици на автомобили, клиенти на българския клон на кипърската застрахователната компания "Олимпик", от петък нямат валидни застраховки "Гражданска отговорност" и трябва да сключат нови полици.

Още по темата

Клиентите на компанията вече могат да сключват застраховки с друг застраховател, а брокерите съветват това да стане веднага.

Темата коментираха в студиото на Bulgaria ON AIR представителят на Българското обединение на шофьорите Христо Радков и застрахователният брокер Васимир Радулов.

"От 00:00 ч. на 18 август клиентите на "Олимпик" няма да имат валидни застраховки", съобщи Васимир Радулов.

Според Христо Радков действията на Комисията по финансов надзор са неразумни.

"Знае се още от май месец, но никой не е спрял българските шофьори да си сключват застраховките там. Защо никой не е предприел действия?", реторичен бе представителят на Българското обединение на шофьорите.

По думите му, ако сме застраховани в една компания, не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен.

Той обясни, че през 2005-2007 г. застрахователите са имали силно лоби в парламента, затова в момента има високи санкции към водачите без застраховки.

"Може да бъде отнета книжката и автомобилът да се спре от движение", предупреди Радков.

Васимир Радулов посъветва да не залагаме винаги на най-ниската цена.

"Знаем, че "Гражданската отговорност" е задължителна, не търсим качество, но като клиенти също имаме отговорност. Такива неща се случват не само в България. Всеки притежател на полица трябва да следи за нейната валидност", каза още Радулов и предупреди, че темата е с широки социални последствия.

Според Апостол Апостолов, бивш председател на Комисията за Финансов надзор, в конкретния случай с кипърската застрахователна компания "Олимпик", не трябва да се набеждава надзорния орган – КФН, тъй като са изпълнени всички нормативни задължения и обществеността и държавните органи са били уведомени по надлежния ред.

Казусът с "Олимпик" по-скоро поставя въпроса доколко Асоциацията на застрахователните брокери са реагирали адекватно и дали не са продължили да предлагат застрахователни полици от кипърската застрахователна компания на български клиенти и дали са информирали клиентите си за започналите процедури на застрахователя.

Според Апостолов в случая не трябва да се обвинява КФН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
27
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък изобщо не знаех, че имало такава компания Олимпик. По-ниска ли беше гражданската там, че се втурнахте през глава при нея? Ползвайте си утвърдените имена + 20-30 лева няма да ви се отрази. А сега виждате - по-евтиното е по-скъпо. Отделно от това, в Бг не може да се разчита на държавни институции да решат проблем. Те по-скоро ще го задълбочат и затова ще вземат 13 и 14 заплата. Те затова са там бе хора, да хапват големите заплати за нищо неправене.
87
4
 
1
 
! Отговори
BB-цитирано он КФН преди 5 години
Уведомяваме всички, които имат задължителна застраховка Гражданска отговорност в Застрахователна компания Олимпик АД клон България, която ще се прекрати от на 17 август 2018 г., че е създадена необходимата организация и Гаранционният фонд е осигурил техническа възможност за сключване на нови полици с други застрахователи от днес 15 август 2018 г.Периодът на покритие по новата полица трябва да започва най-рано от 18.08.2018 г. (събота) от 00:00 ч.Полиците, сключени със Застрахователна компа
86
2
 
6
 
! Отговори
BB преди 5 години
До ВсъщностНикъде не съм споменал съд.Полиците ще бъдат прекратени и няма да имате застрахователно покритие.Може да не шофирате до сутринта и да отидете да си сключите нова полица.А колкото до фалиралата компания има Гаранционен фонд към който трябва да се обърнете защото към всяка полица се плаща 10 лева за него.А затова ЗАЩО това не е надзиравано и проконтролирано има такъв орган, казва се Комисия по Финансов надзор.Самата комисия отне лиценза за издаване на нови полици преди повече от месец.
85
2
 
3
 
! Отговори
Всъщност преди 5 години
До ВВИмате свобода да пишете свободно каквото искате, но не подвеждайте. В полунощ се отменят полиците, до 00:01 не можете да сключите друга, но в 00:02 минути могат да ви санкционират за липса на ГО ?! Оставете другите подвеждащи неща, но как си мислите, че това ще издържи в който и да е съд ?!
84
4
 
13
 
! Отговори
Общи условия преди 5 години
Не съществува възможност да сключите втора ГО при съществуваща и точка. Не съществува такова нещо като прекратяване на застрахователна полица при предплатена от вас такава и точка! Всичко друго е опит да ви хързулнат.
83
0
 
7
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Защо се разрешава на гръцкия *** Карагьозис да се прави на бизнесмен?
82
0
 
4
 
! Отговори
РусенецЪ преди 5 години
До ВВЕй, брокерче на застрахователи такова :)
81
1
 
5
 
! Отговори
ДеЮре преди 5 години
Изумителни глупости сте написали. Чета 3-та възраст единствено. Нито дума за събитието.
80
0
 
0
 
! Отговори
Аз до 70-ти преди 5 години
Според теб ти каза ли нещо съществено в коментара си към мен?
79
1
 
17
 
! Отговори
Коце кмета преди 5 години
Пореден чутовен скандал в Боколандия! В бяла, черна или пенбена държава правителството щеше да е подало оставка при всеки скандал, а тук са вече 20-30, кой от кой по-голям и фрапиращ! Венеца беше ЧЕЗгинка, сега продължават. Иначе Костов е бил много лош. Поета доста е обидил мършата, сравнявайки ни с нея. Събудете се на изборите!
78
12
 
3
 
! Отговори
ВВ преди 5 години
Леле мале колко филсофи и адвокати.Прекратена полица се уведомява по закон, в който искаш ежедневник.Дали четете или гледате се водите уведомени.И да, ще ги прекратят масово на посочената дата.В момента неможете да сключите понеже са още активни, но от петък ще сте без.И адвокати и на Мая Манолова да ревнете все тая.Незнам как в толко коментари професионално препоръчвате на хората да се вкарат в тия филми.Успех пичове...
77
2
 
12
 
! Отговори
dodger преди 5 години
и понеже втора застраховка неможе да се сключи, а първата е невалидна, то всички 200 000 автомобила подлежат на конфискация в полза на държавата
76
1
 
35
 
! Отговори
Борисчо преди 5 години
Аз лично докато не ме уведомят писмено, че ми е прекратена полицата ще си карам с нея. Нито съм длъжен да гледам телевизия, нито да знам че компанията е фалирала. Аз съм сключил годишна полица и имам талонче със стикер и холограма на КФН. Да се оправят
75
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледайте си застрахователите, гледайте си банките, гледайте си ресторантите (ако има мутри не влизайте), гледайте си туроператорите, гледайте си авиопревозвачите.И най-гледайте всички данъци да са платени че ви пращам Цецо-пипоня..
74
1
 
7
 
! Отговори
шофьор преди 5 години
До Защо?Гледат да прекарат хората за два дни да си подновят валидни застраховки.Така ще намалят загубите които неизбежно ще има гаранциония фонд.
73
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЧетящТой човека си го е казал в интервюто: "По думите му, ако сме застраховани в една компания, не можем да направим същата застраховка в друга компания, защото фондът е заключен". Ама народа, нали не чете и е готов да тича да плаща отново и отново.
72
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поуката от всичко това е - че гражданската догодина ще ни скочи поне с 50%. Ама на народ от мекотели това му се пада.
71
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали разбрахте сега какво значи "да го духат бедните" ? Имало гаранционен фонд, ама пари от него никой няма да види(никой освен тези, които са ги откраднали явно). Всичко точно, ама ако не си платиш за нова гражданска, ти взимат книжката и ти спират колата. Дето се вика - демокрация. Преди са държали хората мирни със сила и страх, а сега вече сме си научени и никой не протестира за нищо. Всичко е точно. Утре Бокича може да почне жилищата на хората да краде, ама нищо - ще си купим нови. Трайте !
70
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак плебса виновен.Трябвало "да следи" при кой застраховател сключва ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА застраховка.А Боко и 40те разбойници да следят само дали им се отчитат всички комисионни.България днес е като филм на ужасите по Хичкок.
69
3
 
19
 
! Отговори
Четящ преди 5 години
Сега, дайте да разясня. Хипотеза: имате сключена застраховка към Олимпик до края на годината. Платили сте цялата годишна ГО. Сега ви съветват да платите при друг застраховател. Ама има проблем. НЕ МОЖЕТЕ! Системата просто няма да допусне второ плащане за нещо платено. Не можете да имате едновременно ДВЕ задължителни застраховки ГО! Застрахователния закон НЕ ГО ДОПУСКА!