За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3

ГЕРБ: Мярката е умерена и няма да е непосилна за плащане
Обновена: 18 окт 2018 14:59 | 18 окт 2018 12:15,
303
За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3
Снимка: Reuters

От догодина скача данъкът за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките ще се ограничи и порочната практика хората да посочват повече от едно жилище като основно с цел да плащат по-нисък данък.

Със законопроекта се променя концепцията за определяне на данъка върху автомобилите, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по темата

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Тя обясни и че вече се дава възможност общините да си търсят парите от хората, които са заобикаляли закона и са декларирали повече от едно жилище като основно. Стоянова добави, че това била честа практика, когато имотите са в различни общини.

"Сега прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са заобикаляли закона. Не можеш да имаш 3, 4, 5 основни жилища. Това се случваше, особено когато жилищата са в различни общини, защото общините не си обменят информация", заключи Менда Стоянова.

Въпреки че поправките минаха без дебати в пленарна зала, соцдепутатът Иван Иванов разкритикува законопроекта в отрицателен вот.

"Подложихте на още едно изпитание най-уязвимите. Колко граждани могат да си позволят да купят нов автомобил. От БСП подкрепяме екологията, но кой мисли за гражданите, на които ще им се увеличат данъците?", запита депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
6
 
9
 
! Отговори
Шопо от София преди 5 години
Аре бе, сичките се праите на големи играчи и постоянно се перчите с некви безсмислени вещи и си ги мерите на кой му е по-скъп телефоно, телевизоро, 'партаменто. Кат сте такива баровци все ще извадите от некой гардероб по 10-15 бинки за нова кола на старо, която да е поне Евро 5 и немате грижи ни с данъци, ни с нищо. Пък после ще се похвалите на село, че имате нова кола. Тъкмо ще си мислят, че сте Голямата Работа.
197
8
 
6
 
! Отговори
до 204 преди 5 години
Холандския премиер от кое село е че ходи с велосипед на работа ?
196
0
 
16
 
! Отговори
До 203 преди 5 години
Правени са опити за подобни забрани на внос на стари коли и навсякъде резултата е един и същ - още по-голямо остаряване на автопарка, което е много лесно обяснимо.
195
18
 
10
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До Кифладжията"Обезумялата тълпа" е крайно време да разберете, че трябва полека-лека да започнете да ставате бели хора. Това безобразие всеки да има по 2-3 таралясника за по 1000-2000 лв. и да ги паркира, където му скимне ще приключи до 2 години. Ако не ти харесва, винаги може да се върнеш на село и да си паркираш вторичните суровини в собствения си двор.
194
2
 
12
 
! Отговори
До 202 БГ преди 5 години
Ти от кое село си? До месторабота 15 километра пеша, после 15 километра пеша обратно. Как пък не. Това да не е твоето село Горно нанадолнище или съседното ти село Долно нанагорнище?
193
11
 
4
 
! Отговори
транспорт преди 5 години
Да забранят да се внасят коли под ЕВРО5
192
10
 
5
 
! Отговори
БГ преди 5 години
колата не е задължителна така че каро нямате пари за такава която да покрива изискванията има градски транспорт,велосипеди а още по добре пеша
191
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемите с задръстванията и паркирането в София не са заради това, че колите били много, както си мислят разни тук, а в лоша организация на движението и паркирането, благодарение на кмета и шайката му. В нормалните градове на Европа, на единица площ има между 10 и 30 пъти повече места за паркиране, ако трябва и платени в сравнение със София. Там през единица площ, преминават за единица време над 200 пъти повече коли, обикновено над 300 пъти в сравнение със София. В това е проблемът.
190
4
 
18
 
! Отговори
DNS преди 5 години
НЕ СЕ НАЯДОХТЕ БЕ!
189
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НОВОЗАСЕЛИЛИТЕ СЕ ДА ОСТАВЯТ ТЪАРАЛЯСНИЦИТЕ СИ НА СЕЛО.КАТО СЕ ПРАВЯТ НА ГРАЖДАНИ - НОВА КОЛА.И СТИГА ТЕЗИ СМЕТКИ БЕЗ ИКОНОМИСТ.ПУСНЕТЕ СИ УЕБКАМЕРА ОТ АМСТЕРДАМ И ВИЖТЕ КАКВО Е ТАМ.
188
8
 
19
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
До ЧиновникРаботата е там, че в един момент ще бъдете прегазени от обезумялата тълпа. Барабар с бате ви Тиквун.
187
4
 
13
 
! Отговори
Иванов Иван Иванов преди 5 години
До 25 лева данъкАми вече няма да има 25 лв. данък за Q7, X5 и другите такива "товарни" джипки. Като искаш да се правиш на баровец и си си купил луксозна кола с 300 к.с. ще си плащаш като баровец. Ако не можеш, тогава може да си вземеш мотоциклет с кош или колело.
186
0
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Цинизъм е политиката на управляващите отвсякъде - ПРИ СЪБИРАЕМОСТ НА ДАНЪКА - ШЕСТДЕСЕТ ПРОЦЕНТА.... да вземат да си променят системата и да увеличат събираемостта , а не да издънват джобовете на изрядните платци - защото пак същите хора ще плащат. Това означава , че почти половината - не плащат. Нищо не се казва и за ползващите газ - там вредните емисии са значително занижени - несправедливо е да се товари някой с данъчно бреме, който е инвестирал средства и емисиите са намалени...
185
18
 
7
 
! Отговори
Край преди 5 години
До 3г. нормалните хора в София ще си зарежат колите и ще тръгнат пеша/с колело/ с тротинетка и др. защото ще е по-бързо.Нормалните хора с предвижването ще се справят но ще гълтат газовете на стотиците хиляди барутници които се довлекоха от автоморгите.Цивилизованите общества решават проблем по друг начин - който има кола в голям град плаща МНОГО. Другите на градски транспорт. На *** това му е под достойството.
184
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С какво увеличеният данък ще повиши чистотата на въздуха? Ще караме трошките още по-дълго, защото няма пари за по-нови. И въздухът ще е по-мръсен, но хазната ще се пълни повече и ще има за държавни служители и за крадене. Боли ме антената, да *** вашите деца, аз деца нямам и няма да имам. Че за какво да давам роби на държавицата? Да бачкат и да плащат ли??? Айcиктиp!
183
4
 
6
 
! Отговори
Край преди 5 години
Някой си пък му били малко колите в София. Според мен за тая инфраструктура и градоустройство са два пъти повече от разумното. При положение че в час пик пълзим с 15 км./час средна скорост. До 3г. улиците ще са тотално задръстени. Коли ще имате бол дано се наситите - но няма да можете да се движите с тях.Българската тълпа с този проблем не може да се справи - ще се избивате по улиците за паркиране и преминаване.
182
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Бг всеки умник иска евтина кола, а тя ах защо ли се оказва дизел - ами защото те замърсяват най-много, на запад се чистят от тях и ни ги бутат евтиния. Елементарна логика. Но понеже *** иска евтино, пък не ще някой да му бутне далаверката, седят и пишат по форумите как бензиновите замърсявали повече. Ама защо тогава дизеляците ни ги пробутват без пари - *** не иска да мисли. После кашля и хвърля пари по лекарства, но *** иска да кара автомобил - да е евтин, нищо, че пуши като комин.
181
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ШОФЬОР МИНА ПРЕЗ КРАКАТА НА МАЙКА ... НА ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА....ДНЕС В ПЛОВДИВ....ИМА И БЕБЕШКА КОЛИЧКА.***.И
180
3
 
4
 
! Отговори
Кифладжията преди 5 години
Усещам как ще има пълни с олово КАТ-аджийски кратуни. И не само...
179
0
 
16
 
! Отговори
джо преди 5 години
Когато научно доказаха , че кравите са един от големите източници на замърсяване и отпадъците при тяхното отглеждане причинява изтъняване на озоновия слой, Нашата държава взе съответни мерки и унищожи животновъдството. Сега 1кг. краве масло гони 30лв. По мои изчисления , ако вдигнат цените на горивата на 10лв за литър направо ще станем екологична държава и бат Бойко ще може да се хвали по целия свят.А другарката Менда ще я представят за Нобелов лауреат.