За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3

ГЕРБ: Мярката е умерена и няма да е непосилна за плащане
Обновена: 18 окт 2018 14:59 | 18 окт 2018 12:15,
303
За по-чист въздух: Скок в данъка за старите коли под Евро 3
Снимка: Reuters

От догодина скача данъкът за старите автомобили, които най-много замърсяват околната среда. Това решиха депутатите на първо четене с промени в Закона за корпоративното подоходно облагане.

С поправките ще се ограничи и порочната практика хората да посочват повече от едно жилище като основно с цел да плащат по-нисък данък.

Със законопроекта се променя концепцията за определяне на данъка върху автомобилите, като формулата ще включва два компонента - имуществен и екологичен. Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория.

"Въвежда се коренно различен начин за определяне на данъчната основа. Досегашният имуществен компонент, който се базираше на мощността и годината на производство, се допълва от екологичен компонент. В резултат на коефициента на екологичния компонент по-старите коли с евросертификат под 3 ще имат утежнение в данъка в сравнение с по-новите автомобили с евросертификат 5 и 6", обясни шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Още по темата

По думите й мярката е умерена и ръстът на данъка няма да е толкова непосилен за гражданите. Тя обърна внимание и че трябва да има реални мерки за подобряването на качеството на въздуха.

"Стъпката е доста умерена и не повече от 20-30% ще е ръстът на данъка на по-старите автомобили, които и по принцип са с по-нисък данък. Това няма да е голяма сума, която да утежни хората. Но като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух и да продължаваме да даваме повече пари за здраве заради това", коментира Стоянова.

Тя обясни и че вече се дава възможност общините да си търсят парите от хората, които са заобикаляли закона и са декларирали повече от едно жилище като основно. Стоянова добави, че това била честа практика, когато имотите са в различни общини.

"Сега прецизираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите от тези, които досега са заобикаляли закона. Не можеш да имаш 3, 4, 5 основни жилища. Това се случваше, особено когато жилищата са в различни общини, защото общините не си обменят информация", заключи Менда Стоянова.

Въпреки че поправките минаха без дебати в пленарна зала, соцдепутатът Иван Иванов разкритикува законопроекта в отрицателен вот.

"Подложихте на още едно изпитание най-уязвимите. Колко граждани могат да си позволят да купят нов автомобил. От БСП подкрепяме екологията, но кой мисли за гражданите, на които ще им се увеличат данъците?", запита депутатът от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


303
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
4
 
16
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ГЕРБ ЯКО КРАДЕ. САМО ТОВА ВИЖДАМ И ТЕ С НИЩО НЕ ДОКАЗВАТ ПРОТИВНОТО
217
3
 
5
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Имущественият отчита мощността и годината на производство на колата, а екологичният - екологичната категория. - И АКО РЕША ДА СИ СЛОЖА ВОДОРОДЕН ДВИГАТЕЛ КОЙТО ОТДЕЛЯ САМО ВОДНА ПАРА, ЯВНО НЯМА ДА СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ
216
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вдигане на данъците, вдигане на цените, непосилни глоби и всичко това го правят за наше добро . От догодина ще дишаме по /чист въздух/ ще живеем по здравословно като гладуваме и обедняваме а господарите ще станат по богати по дебели и нагли.
215
2
 
10
 
! Отговори
extremist преди 5 години
С поправките ще се ограничи и порочната практика хората да посочват повече от едно жилище като основно с цел да плащат по-нисък данък. - ЦВЪКО АПАРТАМЕНТА С НЕГОВИТЕ 6 АПАРТАМЕНТА КОЙТО ДОСЕГА Е УПРАЖНЯВАЛ ГОРЕ-ЦИТИРАНАТА ПОРОЧНА ПРАКТИКА, КАК ЩЕ БЪДЕ НАКАЗАН
214
2
 
4
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Мнението ми идва от това как се движат служебните ни автомобили.Наистина са много капризни и чупливи.Отвратителни са!
213
7
 
0
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Пламен: ше се гневя на "селянията' заливаща града ви, на бездомните кучета и скъпото парно. Абе каквото трябва. Важно ми е да оцелея. Нящо като рака Актиния ли беше?! И тогава Менда ще ти обясни как благодарение на "просперитета" за една година сте пораснали с оше 500хил. души. Обаче, винаги съм готов да отстъпя мястото до съпругата ти, на тумба завърнали се от странство ***. В името на етническият мир. Ще ме разбереш...
212
5
 
12
 
! Отговори
extremist преди 5 години
За по-ДЕБЕЛИ ПАЧКИ В ГЕРБЕРСКИТЕ ДЖОБОВЕ: Скок в данъка за старите коли под Евро 3
211
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До PSPSSTIMТУК ДА НЕ Е КЛУБ МЛАД ШОРЬОР?
210
6
 
4
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Пламен: преди години, беше ми отврат, прибрах се. Ще годе вегитирах тук 15години, ОБАЧЕ, вече не се живее!!! Време е да се качим на гърбовете ви, и да влезем в гъ..те ви. Та затова, дай да ти взема работата - тъкмо ще си починеш. Спокоен бъди за фирмата - на 1000ще ги разцелувам. После ще дойда при жена ти, ще живея у вас! Прояви разбиране, човек интелигентен си, с възможности(нови коли плануваш) - аз дете няма да правя, два пъти седмично, и съм ОК. И аз ще аплодирам новите еко автобуси,
209
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До мнениеМухаха,За новите явно четеш по форумите. Нито горят по толкова масло, нито влизат по сервизи извънредно. Откакто карам нови, забравих за сервизите...
208
4
 
3
 
! Отговори
Пламен преди 5 години
До Анонимен#211: О'кей пич, ай лайк Ю! Нали не вярваш, че сътм чел 211 коментара на простотия на недоносените от ГЕРБ. Свързвам се с теб, виждаш заставам зад името си, без да те познавам. Просто за мен всички сте еднакви. Та по същество: Живея в провинцията, напуснах работа, (не ми се работи за 600). Карам Астра Г 75кс., данък 45, не ми признаха "катализатор"??. Но на темата - имам намеревние другия месец да дойда в София да работя, за да ползвам Метрото. И да съм в София!!!! Бил съм за 3месеца
207
1
 
15
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Заглавието е сгрешено. Не за по чист въздух, а За повече пари в хазната.
206
8
 
11
 
! Отговори
мнение преди 5 години
Имам кола на 28 години.Всяка година минава на технически преглед и за последно знам,че твърдите частици които изхвърля са 33 пъти под нормата!!!Ако искат да ми вдигат данъка.Мога да си купя и нова ,но няма да го направя!Защото знам колко капризни са новите!Нова кола гори на 1000 км по литър масло и не минава и 1000 без да влезе в сервиз и то фирмен!Е,като започнат да произвеждат толкова надеждни като тая дето я карам ще се размисля.Новите коли са срам за инженерството!
205
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Истината еНа запада му дреме за въздуха у София! Те си решават сами проблемите. На мен обаче ми дремеОще може да се вдигнат данъците! Така всеки ще се замисли за 10к лв дали да вземе Фокус на 3-4г или 10г Мерцедес
204
4
 
8
 
! Отговори
Истината е преди 5 години
Продажбите на нови автомобили в Западна Европа катастрофално намаляват през 2018Този закон цели да се помогне на еврейските автомобилни монополи да подобрят печалбите сиТези от нас който са ходили в Германия знаят че въздуха в Мюнхен например е доста по-мръсен от въздуха в София, обаче запада някакси не забелязва замърсяването в Мюнхен но забелязва замърсяването в София
203
4
 
13
 
! Отговори
PSPSSTIM преди 5 години
А КАКВО ПРАВИМ С НОВИ АВТОМОБИЛИ (НА ПО 3 ГОДИНИ), НА КОИТО ИМ Е ИЗКОРУБЕН ФИЛТЪР ЗА ТВЪРДИ ЧАСТИЦИ, КАТАЛИЗИАТОР И Т.НАТ С ПРОМЕНЕН СОФТУЕР НА КОМПА ДА НЕ ОТЧИТА ТОВА И КОИТО НОВИ АВТОМОБИЛИ ЩЕ ЗАМЪРСЯВАТ В ПЪТИ ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН 20 ГОДИШЕН, НО ДВИЖЕЩ СЕ НА ГАЗ ?! ДОКАТО НЕ СЕ ВЪВЕДЕ ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪК НА БАЗА ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА ПРИ ГОДИШЕН ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕД - НЯМА ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ.
202
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как точно това ще изчисти въздуха?!?
201
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За мен колата е основно за пътуване в провинцията в София само с метрото. В момента съм с ЕВРО 3, ще видя догодина колко точно ми е данъка, защото съм предвидил смяна на сегашната през 2020 година, но ако данъка е много висок ще преосмисля нещата. Иначе има и ЕВРО 5 за 10-12 хиляди. Да не говорим, че има Дачия по 14-15 хиляди чисто нови, но важното е да караш БМВ, нищо че е на 20-25 години.
200
8
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До ПитащТи първо се научи да пишеш грамотно, пък после се прави на тарикат.
199
4
 
18
 
! Отговори
Питащ преди 5 години
Тия от ГЕРБ са със самочувствие, че са много компетентни, но са много далеч от истината. Нека тази самозабравила се Менда и това недоразумение Горанов, как доказват, че кола която е по - стара и не със съответен сертификат замърсяват по - вече. Душили са дима който излиза от ауспуха им ли? Замърсяването е в резултат на работата на двигателя, а не от броя на годините. Може много по - нова кола да е на много километри и износен двигател поради неправилна експлоатация и да замърсява по-вече.