Какви коли купуваме? Стари, до 7 бона, но лачени

Изоставаме от тенденцията в Европа да се купуват нови коли
Обновена: 10 авг 2019 12:03 | 10 авг 2019 12:00, Александър Попов
177
Какви коли купуваме? Стари, до 7 бона, но лачени
Снимка: Булфото, архив

В България разнообразието на предлаганите коли е по-голямо от това на телевизорите. Но изоставаме от тенденцията в Европа и все още купуваме основно стари коли.

За возило отделяме предимно между 4 и 7 бона, но държим да е с добър външен вид, заяви пред Дарик председателят на Асоциацията на вносителите на автомобили и резервни части Христо Христов.

Според Христов данъчното законодателство у нас не толерира закупуването на модерни автомобили, а рекламираната нова формула за определяне данъка на колите, която включва еко категорията, няма никакъв ефект.

Още по темата

"За съжаление не мога още да видя у нас тенденцията, която се вижда в останалите европейски страни, поради факта, че в България данъчното законодателство абсолютно не толерира закупуването на по-нов автомобил, да не говорим за нов. По-старите автомобили продължават да плащат по-малък данък от по-новите, което е ненормално", посочи Христов.
 
Той смята, че докато не отпадне нотариалната заверка на подписа, докато не отпадне еко таксата, няма да има нормален пазар в страната.

"Защото в момента една еко такса за кола е 300 лева, данъкът е 30 лева. Еко таксата се събира от частни фирми, пътният данък е за държавата", каза още Христов.

Статистиката също не е в наша полза. Страната ни е в дъното на класацията и по възрастов дял на автопарка - до 5 години са около 5 на сто от автомобилите у нас /около 160 хиляди/, до 10 години - 10 на сто /около 400 хиляди коли/, между 10 и 20 години 60 на сто /близо 2,4 милиона броя/ и над 20 години - около 25 процента /близо 1 милион автомобила/.

Какви марки предпочитаме?

Най-масовият автомобил у нас е от марката Volkswagen, като според данните по пътищата има близо половин милион такива автомобили. В тройката влизат още Opel и Mercedes.

Тези три марки са били най-предпочитаните и през последната година според регистрациите в КАТ.

Повишен интерес през последната година има към Audi и BMW.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
3
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Ами забранете бизнеса, за да забраним и БКП/БСП!!!!!ВЕДНАГА ГО ПРАЙМЕ!!!!
72
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 75Технологията при колите се е променила през последните 20 години. Така че да си вземаш 20 годишна кола е все едно да си вземеш 20 годишен компютър.
71
5
 
9
 
! Отговори
Ами така е.. преди 4 години
За кво ми е нова западна кола???!!!С КАКВО ЩЕ СИ КАРАМ ЗЕЛЕТО И МОРКОВИТЕ ОТ КЪРА, БЕ АБ. ДА. Л... ХАХАХААААА...
70
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Основно се пазаруват коли, които са предвидени за рециклиране. Германците вместо на рециклират колата я предоставят на българите и така печелят повече.
69
5
 
4
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Бизнеса е отживелица от комунизма, вече 30 години България не може да се освободи от комунизма. Бизнеса трябва да се забрани и да се въведе капиталистическиа строй.
68
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народ от мизерници.
67
8
 
2
 
! Отговори
Пазарен икономист преди 4 години
Новите управляващи от БСП ще забранят бизнеса който пречи на пазарната икономика на капитализма и тогава ще взимаме истински капиталистически заплати, защото бизнеса няма да пречи на пазарната икономика капитализма да се развива и ще караме нови коли!
66
5
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Т. Н. "БИЗНЕС", У БЪЛГАРИЯ Е ЧИСТО КОМУНИСТИЧЕСКИ И ИСКА ДА ЗАБРАНИ ВСИЧКО ЗАПАДНО.МЕРАКА МУ Е ВСЕ У РУСКОТО, ЩОТО ОТ ТАМ МУ ИДВАТ ПАРИТЕ!СПРЕ ЛИ РУСКИЯ РУШВЕТ--БИЗНЕСА НА ЧЕРВЕНИТЕ УМИРА!!
65
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По добре 20 годишна западна коло отколко нова руска! Западните коли са най-здравите коли!
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новата цел на политическите партии трябва да бъде: "Да спасим пазарната икономика от бизнеса."
63
8
 
10
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Аз отдавна съм казал значи руснаците не могат да прават коли, карам само западна кола! Руска - не!
62
7
 
4
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Най готини са колите у наше село Енево-Каспичански вилает. Фирмата Шапо и син ни предлагат автомобили само на 150 000 км. Тракат лопат бучат ,ама вървят,и една ефтинияяяяяя........ ум да ти зайде. Средно по 5 бона на кола, 700 лв. за регистрация и още 5 бона за автосервиз. АААААййййяяяяяя я я яаааа,ама она била на 500 илядо километри бря. Ха да ни е честито.
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой не иска нова западна евтина кола, която е скъпа за джоба. Искат четвърта употреба коли, по-заможните си позволяват втора употреба кола. Българинът не желае нови западни коли.
60
3
 
5
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
У СЕЛО МОЖЕМ ДА СИ КАРАМ БЕЗ КНИЖКА И РАЗНИ ТАКСИ.А, ЕЛА МЕ СПРИ АКО МОЖЕШ... ХАХАХААААА....!
59
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСредната беше около 250 хил а имаше и някои които взимаха 400-500, предимно професии с тежък физически труд. 250 лева при соца по покупателна способност се равняват на 5-6 хил лева днешни пари.
58
3
 
7
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Трябва да се забрани бизнеса, защото бизнеса пречи на капитализма да развивива свобода пазарна икономика. Трябва да се въведе истински капиталистически строй и бизнеса да се забрани със закон!
57
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При демокрацията можеме да бегаме на запад да берем ягоди и да изкарваме евра да си купуваме западни коли, никой не иска руска кола.
56
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бизнесът иска да се ограничи свободната търговия и пазарната икономика. Трябва да пазим капитализма от бизнеса. Бизнесът не желае свободна пазарна икономика, прави картели, използва държавата за лобизъм срещу народа, гражданите, електората.
55
2
 
12
 
! Отговори
Глупости преди 4 години
Колата вече не е ФУКНЯ и мода - А, НЕОБХОДИМОСТ.КОЙ ШЕ МЕ СОПРЕ ДА СИ Я КАРАМ??!!!НАЛИ СИ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИТЕ??!!!... АМА, МОЖЕМ И ДА НЕ ПЛАЩАМ!!!!
54
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските не стават, западните стоки са най-яките стоки, при демокрацията имаме яки западни стоки по магазините и си купуваме яки западни коли - най-добрите коли!