България е с най-стария автомобилен парк в Европа

Къде се намират най-новите автомобили?
22 мар 2021 17:37, Нели Христова
79
България е с най-стария автомобилен парк в Европа
Снимка: БГНЕС

Това, че България има най-старият автомобилен парк в страните от ЕС, не е изненада. Още през февруари от Асоциацията на автомобилните производители у нас обявиха, че средната възраст на колите по родните пътища е 19 години. Сега анализаторите от Autostat разкриват какво е положението в другите държави.

Най-младият автопарк е този на Люксембург, където средната възраст на автомобилите е 6,5 години. В топ по този показател са Великобритания, която напусна ЕС - 8 години и Австрия - 8,3 години. Средната възраст на колите в ЕС е 11,5 години, което е близо 2 пъти по-добър показател от България.

Логично, най-старите автомобили се карат в страните от Източна Европа. В Хърватия средният показател е 14,6 години, в Чехия - 14,9 години, в Естония - 16,7, в Литва - 16,8, а в Румъния - 16,5 години. Благодарение на това, че има голямо производство на своята територия, средната възраст в Русия е 13,9 години.

Експертите обясняват сравнително високият показател за Европа не само с факта, че в голяма част от държавите от ЕС хората нямат възможност да си купят нови автомобили. В някои държави много от превозните средства са добре запазени през последните години и не се налага тяхната замяна с нови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
0
 
! Отговори
gergi преди 1 година
До Възмутен Е то хубу ама тая що годе нова кола къде да я карам ? По лунния пейзаж ли?
67
0
 
2
 
! Отговори
м5 преди 3 години
Като на бит пазар е по нашите пътища. До наточена С класа, се кипри някой Голф , или Кадет от времето когато бях тийнейджър. Скоро прехвърлих 50 и все още се търкалят бая коли от онова време.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе майка ви да изпече хлеба къв е тоя садо мазохизъм и хленчене, ако има нещо накърнително и срамно за България, веднага се изтъква. Кви са тия медии които възпитават такова презрение към Родината, какво е съотношението на положителни статии отнесени към негативните. Аре стига, то е ясно че е модерно да се пише така, но ако сте българи и жалеете поне малко за своето Отечество трябва да промените малко акцента
65
2
 
5
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 3 години
Ключовото изречение в статията - "Благодарение на голямото си производство, в Русия средната възраст на автопарка е 13,9 години."Те произвеждат западни марки на своя територия, а ние гордите евроатлантици какво произвеждаме.
64
1
 
3
 
! Отговори
до 66 преди 3 години
Абе умник, *** до Албания да видиш какви коли карат. Просто са се напълнили с Мерцедеси и явно разни вносители имат силно лоби. По-принцип не е лоша идеята поне нововнесените да не са на 15-20г. Аз съм ходил и то в Дурас, дето е срещу Италия и всичко дето има колела се кара. Нови има основно служебни, като у нас-Дачия, Шкодичка, Баничарка...
63
1
 
7
 
! Отговори
Голата истина преди 3 години
Тук пропускате основното. На каква база е сравението. У нас имаме регистрирани над 4 млн. ППС при реални 6 милиона жители. В повечето страни таквоз няма. В Русия имат по една кола на 3 *** в Германия на 2 *** и т.на.Разбира се хората имат метро, каршеринг Юбер и др благинки а ние Голф 3 с МП 3.
62
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми, от най-бедната държава какъв автопарк да очаквате? От електрически автомобили ли?В други държави държавата дава пари като част от цената да си купиш електрически автомобил.Българската държава нищо не дава, а само взима!
61
4
 
6
 
! Отговори
Долу мутрите преди 3 години
Всеки знае,кой е виновен! ДПС, БСП,ГЕРБ, измислените патриоти и продажното СДС. Стига вече! Аз ще гласувам за промяна,а Вие?
60
0
 
15
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Виновна е държавата , Албания , на която се подигравахме е забранила внос на автомобили над 10 години , бате Бойко гледа да угоди на всички , ама угодия НЯМА ! Общо взето ние българите искаме промяна , ама ако може персонално да не ни засегне .Ами , няма как да стане !!!
59
3
 
15
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 3 години
Къде да я караш новата кола, като си ходя до Бг и се отбивам до село (на 20км от много голям град) и ми става жал за 5-годишния таралясник- много ясно че хората нямат излишни нерви и пари , за българските пътища и 20-годишна бангия е пари на вятъра
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но сме на първо място по автомобили на глава от населението. Не съм имал достъп до служебни автомобили. Купих си първия, но чисто нов автомобил среден клас чак на 43 години. След 10 години поддръжка само във фирмения сервиз и редовно техническо обслужване го дадох на дете ми. И аз отново си взех нов автомобил. Около мен 15-20 годишни издухани тауреци, аудита и м класи. Оставящи локви масло по асфалта и дим след себе си.
57
7
 
14
 
! Отговори
Lanski преди 3 години
Чета тук коментарите , много казват дайте ни по-добри доходи , ами като нямаш добри доходи , няма да купуваш на жената , на сина и на дъщерята трошки , ами ще си караш една сносна кола ! *** и Пульо са с коли
56
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещата се коренят в манталитета на българина. Няма да седне в нова Дачия, защото не е престижно. По-скоро ще си купи измъчен премиум на 10-15 години и ще дава 300 лв за цигари, които нервно ще пуши пред кварталния сервиз от колкото да даде същите пари за първоначална вноска за нов автомобил.
55
10
 
18
 
! Отговори
Голям прос преди 3 години
Ами дайте на хората достойно заплащане на труда и те сами ще подменят автопарка. Кой не иска да кара нова кола?
54
0
 
23
 
! Отговори
ХаХаХа преди 3 години
ей как представят нещата тези "джурналя", не сме с най-стария парк, а сме най-големите привърженици на ретро автомобилите :)
53
0
 
16
 
! Отговори
ОРОЗ преди 3 години
Абе ние във всяко отношение сме НАЙ
52
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баш бугараш баш будалаш.Хитрец е българина има два,три апартамента пари в банка ,но кара трошляк да не го гледат на криво съседите и да го кълнат.
51
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак добре, че поне сменихте трошките от миналия век, онези грозни ръбати седани от 90-те години. Имах чувството, че вечно ще си ги карате тях, така както сте зациклили в мутренските времена и даже не искате да си смените премиера мутра от мутренските времена.
50
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има старци с имоти за по 5 милиона или в банките пари карат коли за 3000лв мислет че ще живеят 100 години Короната ще оправи работата споко
49
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде се намират най-новите автомобили? В Москва, разбира се.