Плащат на румънците, за да бракуват старите им трошки

100 000 души ще получат по 3000 леи (около 1300 лв.)
Обновена: 31 юли 2023 11:44 | 31 юли 2023 11:36, Елка Василева
50
Плащат на румънците, за да бракуват старите им трошки
Снимка: архив, БГНЕС

Сто хиляди румънци може да получат по 3000 леи (около 1300 лв.) за старата си кола в рамките на програма за бракуване на стари и замърсяващи автомобили, която започва от днес в Румъния, съобщава информационният сайт Зиаре.

Бюджетът на програмата за бракуване на стар и замърсяващ автомобил - Local Rambla (в превод "местна таратайка“) е 240 млн. леи, обяви министърът на околната среда Мирча Фекет.

"Собствениците на автомобили ще получат 3000 леи в замяна на бракуване на старо и замърсяващо превозно средство. От тях 2400 леи се отпускат от Фонда за околна среда, а 600 леи идват от местния бюджет", поясни министърът.

Той информира, че около 500 кметове са се записали в програмата за бракуване на автомобили на 15 и повече години. Румънците, които кандидатстват по нея, не са задължени да си закупят нова кола в замяна на получените средства.

Колата, която ще бъде бракувана, трябва да е регистрирана в данъчните регистри на кметството, към което се кандидатства, да е на 15 или повече години, да има стандарт за замърсяване Евро 3 или по-нисък и да има основните компоненти, като двигател, трансмисия и ходова част.

Физическите лица, които се запишат в програмата, трябва да имат местожителство или да пребивават в Румъния и да живеят в общината, до която отправят искането. Те не трябва да имат просрочени задължения за плащане на данъци, глоби и вноски към местния и държавния бюджет.
(БТА, София Георгиева)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
Айде... преди 8 месеца
...нема нужда -> старата ми тройка си я карам, дори и в стил Фред Флинтстоун!
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Програмата е Rabla и 3000лей са 1200лв...
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Значи, като чета в коментарите колко са напред румунците и направо се чудя дали не живея в паралелна вселена...Не е като да не съм минавал през Румъния. Селата им са същата мизерия, както и в България, че и по-зле. Айде стига вече сме с прехласвали на изуст. По-добре изглеждат селата в Унгария, примерно. И основната разлика се състои в две точки: ЧИСТО е (няма ги сметищата в края на селото и натуриите по селските дворове). Общите и частните площи са окосени и поддържани.
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Браво на румънците. Има още да им гълтаме праха.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди години рум. патриарх предложи и подкрепи изграждането на православна българска църква в Букурещ. Хем те са католици. Помощи се събираха и от българи, и от румънци. Отдааавна е готова. Идете и вижте, не обикаляйте само моловете. Ние тука сме по диванните коментари, за работа не ни търси. Техните просяци се прехвърлиха у нас и Полша, инак ще им намерят работа. Вместо да добруване с комшиите, ние мислим за добруването на Путин.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няколко пъти съм бил в Румъния до вътрешността. Много са напред, по селата няма изоставени къщи. Живеят, работят, вдигат си заплатите постоянно, защото там рядко търпят ТЕЛКОВЕ да не бачкат. Там скъпи коли карат предимно ромите. Румънците още преди да ги приемат в ЕС закриха сиропиталищата и намериха приемни родители на всички деца, без най-тежко болните, които са в държавни клиники. Румънците имат много по-малко луди на глава от населението. Бълг. малцинство има представител в парламента им.
40
8
 
2
 
! Отговори
Йъх преди 8 месеца
Май скоро не сте били в Румъния. Единственото в което са по напред е краденето на пари
39
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не плащат на румънците, а си субсидират собственото производство!
38
5
 
20
 
! Отговори
Black River преди 8 месеца
Ние, умниците в Чалгаристан, никога няма да стигнем Румъния!!! Какви субсидии, какви 5 лева?!? Вижте им основните пътища и магистрали. Вижте качеството на положеният асфалт. Вижте строителство на пътища с какъв размах е! Месечната винетка в Румъния е 7!!!!!! Седмичната -3! Сравнете с тези в Чалгаристан и си отговорете на въпроса - колко точно сме зле и защо ще пуснат Румъния в Шенген, а нас - не!
37
11
 
13
 
! Отговори
Батман преди 8 месеца
Ами аз ще дам моята за 1000лв и искам нова от 20000лв кой ще ми даде 19000лв ?? Държавата нещо ни прецаква
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ще доживеем ли времето когато Нашите родни крадци ще направят нещо подобно като в Румъния-10500 Евро субсидия при покупка на електромобил?
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Обаче румънците произвеждат и коли ние такива нямаче имали сме много отдавна Балкан чието производство са спреле сега не мога да кажа кои
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако си бракуване старият автомобил и си закупите да речем една нова Dacia Sandero на бензин и газ,то със ползваните субсидии цената и може да слезе под 60000 леи или по малко от 24000 хиляди лева!Кога ще ги стигнем румънците???????
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сверете си часовниците и не пишете врели некипели!Румъния страна от нашата черга,за 2023 година осигурява на собствениците на стари автомобили при бракуване-1500 леи,при бракуване и покупка на нов автомобил-7000 леи,при покупка на нов Plug-in хибрид 26000 леи,при покупка на нов електромобил-51000 леи!
32
3
 
3
 
! Отговори
До30 преди 8 месеца
Ще загубиш
31
2
 
6
 
! Отговори
До 30 преди 8 месеца
Може би защото се потдържат?Старите таратайки се ремонтират с чук, тел и пирон, не ходят в сервизи защото собствениците им нямат възможнот/желание да ги потдържат. Боя или външен вида са немислими. Моята кола влиза за 4 часа всяка година - (масло, филтри и ако има нужда от накладки, дискове) това е...
30
7
 
16
 
! Отговори
До28 преди 8 месеца
Можем да се обзаложим че автомобилите произведени след 2010 година са по чести "клиенти"на сервизите отколкото по старите!
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 28 - моята кола я взех нова от магазина, на 12 години няма нито един проблем, харчи малко и ми върши отлична работа. Може би ако някой кара като дивак, не обслужва автомобила и не сменя консумативи, ще го съсипе, но за нормално подържан автомобил 12 години са почти неразличими от нов. И е значително по-"екологично" да продължа да го подържам и ползвам, отколкото да купя нов
28
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че то един автомобил на 15 и на повече от 15 години си е направо за бракуване.Има хора които карат такива автомобили, но тези хора на няколко месеца ги водят на ремонт тези коли понеже я скростната кутия се развалила, а съединителя и тн и после дават една карама пари за ремонти и части.
27
1
 
8
 
! Отговори
Ток нема преди 8 месеца
То електрички добре - ама ние си прецакахме АЕЦА за сметка на румъните!