Нашенският „Октопод“: Филчев заклал адвокатка, двама го топят

Двама свидетели по делото за убийството на Надежда Георгиева заявиха пред съда, че нейният физически убиец е екс-главният прокурор Никола Филчев
9 яну 2007 15:20,
Нашенският „Октопод“: Филчев заклал адвокатка, двама го топят
Двама души твърдят, че екс-главният прокурор Никола Филчев е убил Надежда Георгиева. Снимка: Булфото

Двама свидетели по делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева заявиха днес пред съда, че нейният физически убиец е бившият главен прокурор Никола Филчев.   

Ямболската адвокатка Надежда Георгиева беше открита заклана с кухненски сатър в дома си в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 година.

По делото роднините й са завели граждански иск за 200 хиляди лева.    

Подсъдими по делото са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и съпругата му Димитрина, чието местонахождение не е известно.
 
Показания пред съда днес даде съпругата на покойния прокурор Николай Колев - Нанка Колева, която обяви, че в личен разговор с Филчев бившият главен прокурор сам си признал, че е убил ямболската адвокатка.

Дни преди да бъде убит мъжът й - Николай Колев, Нанка Колева чула и от него, че убиецът на Надежда Георгиева е именно Филчев.

Съпругът й бил научил информацията след среща със следователя по делото за убийството на Надежда Георгиева - Илия Илиев.    

Според показанията на Колева, съпругът й предложил на Никола Филчев да създадат силна група за разследването на Надежда Георгиева, но всеки път при подобен разговор главният прокурор изпадал в кризи.    

Нанка Колева си спомни, че мъжът й е познавал ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Той знаел /без да уточнява откъде/ за съществуването на компрометиращи записи, които Надежда Георгиева притежавала срещу Филчев.    

Както в съдебната зала, така и пред журналисти, Нанка Колева заяви, че бившият главен прокурор Никола Филчев е поръчал на мъжа й Николай Колев убийството на прокурора Васил Миков от Варна, но той отказал да го извърши.

В седмицата преди убийството на Надежда Георгиева Николай Колев ходил до Варна, каза съпругата му.

Според нея евентуалната поръчка за това убийство е заради факта, че Миков е бил опонент при гласуването на Филчев за главен прокурор.   

Надежда Георгиева е обслужвала фирмата на брата на Никола Филчев - Ангел, добави Нанка Колева и каза, че е чувала, че има потулени престъпления, извършени от брата на Филчев.    

Друг свидетел по делото - Пламен Симов, бивш генерален секретар на моряшкия синдикат, каза, че името на Надежда Георгиева е попаднало при него чрез докладна записка, в която бил описан умишленият фалит на "Океански риболов".

В докладната записка Надежда Георгиева била спомената като близка до главния прокурор Никола Филчев, чрез която трябвало да се даде подкуп.   

След август 1999 година направих докладна, в която присъстваше името на Надежда Георгиева, свързано с подкуп, заяви Пламен Симов пред съда.

Той посочи, че пряко, от покойния вече прокурор Николай Колев, на 28 декември 2002 получил информация за убийството на Надежда Георгиева.   

През ноември същата година Пламен Симов бил арестуван  в Стара Загора. По това време Николай Колев е бил прокурор във Върховната административна прокуратура и е гледал делото за умишления фалит на "Океански риболов". Той събирал материали за действията на Филчев. 

Последвала среща между Пламен Симов и Николай Колев в кафене близо до Върховната административна прокуратура, където говорили за умишления фалит на "Океански риболов" и за Надежда Георгиева, разказа Симов пред съда.

Минути, след като седнали в кафето, влезли двама души, които седнали на съседна маса. Тогава Колев поискал от Симов да станат бързо и да напуснат заведението. На излизане те забелязали, че мъжете на съседната маса притежавали техника, подобна на мобилни телефони, и направили заключение, че ги подслушват.     

Николай Колев имал намерение да поиска имунитета на Никола Филчев, на Христо Манчев и на Бойко Найденов, защото били свързани с "Океански риболов", каза още Симов пред съда.

По думите му Николай Колев разбрал, че Надежда Георгиева е получила 150 хиляди долара, които трябвало да предаде на бившия главен прокурор Никола Филчев, за да бъде спряно наказателното производство за умишления фалит на "Океански риболов".

Николай Колев бил убеден, че убийството на Надежда Георгиева е извършено от Никола Филчев.   

Според Колев ямболската адвокатка отказала да даде парите на Никола Филчев, а и правила записи на Филчев, чрез които можела да го манипулира.

Когато узнал тези факти, Филчев изпаднал в криза, разказа още Симов пред съда.    

Майката на Надежда Георгиева поиска по делото за убийството на дъщеря й да бъде призован бившият главен прокурор Никола Филчев и допълни, че не може да се вярва изцяло на думите на Симов.   

Прокуратурата отказа да коментира показанията на Колева и Симов, те тепърва ще бъдат проверявани. Делото продължава на 6 и 7 февруари. Тогава показания пред съда ще даде Николай Колев - Босия.

---------

Имате ли мнение по въпроса? Споделете го в блога на Dnes.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание