Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
205 ako se sluchi v tvoeto semeistvo shte te pitam togava shte iskash vseki den da rejesh po edna chast ot glupavia staviski ,ama nali si ogranichen sajelqvash parite mu !!!! moli se da ne se sluchi na teb takava tragedia
212
0
 
0
 
! Отговори
trepa4 преди 15 години
Слушайте хора. Истината е една .Този човек отне живот и осакати друг.Вярно има и други като него .Трябва да си поеме заслуженото наказание ако ще да е бог,аллах и който друг да е. В крайна сметка той се е качил ПИЯН и е бил доататъчно на акъл че е пиян и се качва в автомобил. По скоро трябваха да го съдят за предумишлено убийство. Помислете имате дете ,хранили сте го поили сте го ,треперили сте над него и .....какво някакъв *** който решил да се разхожда пиян и убил детето ви. За това ни пари ни дявол,нищо не може да го върне .ХУБАВИ СА БИЛИ КРУМОВИТЕ ЗАКОНИ.....ама какво да се прави криворазбрана демокрация там ни е проблема.Защото ако ги имаше всеки би се замислил какво би му се случило ако прекрачи правилата. И накрая не го желая на никой още по малко и на себе си , но все пак е изкарал късмет с тази малка присъда. Защото аз направо ще го убия без да се замисля. Няма значение дали е Стависки или който и да е друг. И все пак ако всички сме достатъчно умни и отговорни няма да си пишем мненията по такива грозни теми.
211
0
 
0
 
! Отговори
anonimens osobeno mn преди 15 години
Kritikuvate tova koeto ste!Dali e zvezda ili ne e, tova nikoi ne go interesuva, zakonut si e zakon, zaslujava si i zatvor, i efektivna prisuda, i obezshtetenie kum semeistvata! obache vie ste tolkova zle, che ne ste prozriali edno edinstveno neshto: v tazi adsko- mutrenska durjava, tova koeto ne e normalno, e che drugi se izmukvat po-leko! ei tova e sram i pozor, a dali Stavinski se pokazva poveche ili po-malko v mediite i dali mu iskat tolkova ili poveche, tova e zashtoto ei takiva kato vas se vliayat.
210
0
 
0
 
! Отговори
агне-багне преди 15 години
"Прочетох почти всички коментари"... O_o ... амагад!!!Номер 209, ти си малоу>мен... как може да изчетеш близо 200 коментара, при положение, че знаеш горе долу какви ще са и да казваш, че другите са смотани. А и на всеки ред имаш поне по една правописна грешка, така че считай за какво иде реч!
209
0
 
0
 
! Отговори
Deroxy преди 15 години
Прочетох почти всички коментари ...... страхотни сме! За пореден път се уверявам, че сме смотани ***. Съжелявам за загиналото момче и за Мануела! Максим са го спрели полицай, ако наистина е бил толкова пиян защо ка го пуснали. Всички ще кажат защото са го познали и пак ще смърдят, че е Световен шампион и затова му се е разминало. А дали е само той, колко е лесно да ти се размине, с 20 лв, дори 50. Това ли е цената на 3 човешки живота? Защото тук става въпрос до голяма степен и за прогниването на цялото ни общество. Много сме добри да съдим, но колко от нас са сядали зад волана, когато са пили? Няма една бира, или само глътка!!!!!Защо винаги се сещаме, когато ни сполети нещастието, ако има закони, всеки ще се замисли, пил ли си - независимо една бира, една ракия или бутилка, да има наказание. Българите разбираме само от крайни мерки, защо се гледа в частност този случай - 1058 човека са загинали за една година, до къде ще стигнем!?Максим имаше нащастието да направи огромна грешка в живота си. Няма живот вече за него в тази страна, една част ще го замерват с камъни, другата част ще го съжеляват, защото сме СМОТАНИ! На всеки от нас може да се случи да бъде и от двете страни! Нека станем по добри!Обвиняваме Ставийски, за това, че работи, а парите които плаща се превръщат в Черен хайвер за собствениците на игралните зали........
208
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Не е добре, когато съдът се влияе от озверялата тълпа! В момента имаме характерния за средните векове в Европа лов на вещици...
207
0
 
0
 
! Отговори
j преди 15 години
По-скоро бихме рЕагирали, ама карай...
206
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А към всички защитаващи убиеца Ставийски,ако тази трагедия се бе случила във вашето семейство така ли бихте риагирали?
205
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПОЗОР ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ОДИРА СВЕТОВНИЯ ЩАМПИОН .ТОЙ СЕ ПРВЪРНА В КАСИЧКА НА НАЙ -НАЙ - НАЙ ..... НАГЛИТЕ ХОРА В СТРАНАТА НИ. ОСИГУРЯВАТ СИ ДЪЛБОКИ СТАРИНИ С ПАРИТЕ НА МАКСИМ КАТО ШЩЕ ЖИВЕЯТ БЕЗ ДА РАБОТЯТ ПРЕВЪРНАХА ЗАГИНАЛОТО МОМЧЕ В ДОХОДНО СРЕДСТВО А ИНАЧЕ МАЙНАТА КАЗВА ЧЕ ПО ТОЗИ НАЧИ НЯМАЛО ДА СЕ ВЪРНЕ ЗАГИНАЛОТО МОМЧЕ СЕГА ИМА НАГЛОСТТА ДА КАЗВА ЧЕ ЩЕ СЪДИ ИЗА ЩЕТИ НА ДРУГИЯТ СИН ДА МЪКАТА Е ГОЛЯМА НО ВИЕ "ЧОВЕЦИ ЛИ СТЕ + НЯМА ЛИ НОРМАЛНИ ХОРА КОЙТО ДА ГИ ПОСЪВЕТВАТ ДА СПРАТ СЪС ТОВА ИЗДЕВАТЕЛСТВО ВИДЯХМЕ КАК ШЕПА ОЗВЕРЕЛИ И ЖАДНИ ЗА ПАРИ ХОРА МАНИПОЛИРАТ ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ ЗА ТЯХ МЪКАТА ПО ЗАГИНАЛОТО МОМЧЕ И СЪСТОЯНИЕТО НА МАНУЕЛА Е ДОХОДОНОСНО СИГУРНО ТЕ БИХА СЕ СРАМУВАЛИ ОТ ДЕЙЪТИЯТА НА ТЕХНИТЕ БЛИЗКИ- БАЩАТА ПРОПИЛЯВА ХИЛЯДИ ПАРИ ПО КАЗИНА И ДР МАЙКАТА НА ЗАГИНАЛОТО МОМЧЕ ПЪК ПРАВИ ПАМЕТНИЦИ ЗА ХИЛЯДИ С ЧУУЖДИТЕ ПАРИ И ЩЯЛА ДА ИСКА ОСВЕН ЗАТВОВРИ ОЩЕ ПАРИ СПРЕТЕ ТОЗИ ПОЗОР НА ИЗНУДВАНЕ ВМ ИМЕТО НА ПОСТРАДАЛИТЕ
204
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Няма никаква справедливост в българския съд! Максим Ставийски се превърна в жертвеното агне. 100 % решението на съда е такова, защото голяма част от жестокото общество го искаше. За съжаление при тези условия на пътя в България всички са потенциални убийци /пили или непили/. Ясно е за всички, че Ставийски не си е платил на съда за по-лека присъда и затова се използва момента да бъде удовлетворено донякъде презрителното заплюване на мнозинството българи. Това, че е РУСНАК И СВЕТОВЕН ШАМПИОН е в негов плюс, защото посреща нещастието с достойнство, а ако беше българин щеше да се покрие и да си плати на съда, а обществото нямаше нищо да разбере както в многобройните катастрофи станали в страната. Медийте си направиха страхотен PR с трагедията и на двете /трите/ страни в произшествието, а на повечето българи това им дойде като повод да излеят цялата си злост и мръсотия трупана с години върху Ставийски. КЪМ ВСИЧКИ, КОИТО ЗАКЛЕЙМЯВАТ СТАВИЙСКИ:ЗАКЛЕЙМЕТЕ ВСИЧКИ ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ - ЗНАЙНИ И НЕЗНАЙНИ, МИНАЛИ И БЪДЕЩИ, НЕ ХВЪРЛЯЙТЕ ПОМИЯТА СИ САМО ВЪРХУ ЕДИН! ТОЙ НЯМА ДА ИЗКУПИ ГРЕХОВЕТЕ НА ВСИЧКИ. ВСИЧКИ, КОИТО СЕ ПРЕВРЪЩАТ В СЪДНИЦИ И ХУЛИТЕЛИ СА УБИЙЦИ НА ДУШАТА НА ЧОВЕКА!ЗАПАЗЕТЕ МЪЛЧАНИЕ ПРЕД ТРАГЕДИЙТЕ, КОИТО СТАВАТ В БЪЛГАРИЯ И СЕ ПОМОЛЕТЕ ДА НЕ СЕ СЛУЧВАТ ПОВЕЧЕ!
203
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ако не беше Стависки, а някой друг, за този случай дори нямаше да се чуе... а сега - ефективна присъда. Да, Стависки е направил огромна грешка, убил е човек - но когато човек е наистина опечален, последното, което иска, е да очерни живота на още някой. Познавам хора, които в такава ситуация не поискаха нито присъда, нито стотинка обезщетение. Позор за хората, които поискаха да изсмучат финансови дивиденти от такава ситуация - но нищо, нека да си ги получат и да си ги харчат със здраве по игралните зали ...
202
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм за Ставински.Погледнете съдебната практика! Какви присъди получават другите?а ЗАЩО НЕ ДАДАТ ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ, КОИТО УНИЩОЖИХА ЦЕЛИЯ НАРОД? И ЗАЩО НЕ СКАЧАТЕ СРЕЩУ ТЯХ? ЛЕСНО Е ДА БИЕШ ПРЕМАЗАНИЯ... ЩО НЕ СКАЧАТЕ ТАКА НА ТЕЗИ, КОИТО ВИ КРАДАТ И ВИ ИЗНУДВАТ СА ДАНЪЦИ, НЕРЕАЛНИ ЦЕНИ НА ТОК, ПАРНО, ВОДА И Т.Н???
201
0
 
0
 
! Отговори
konst преди 15 години
Възмутена съм!Аз лично знам поне 10 случая в който при автомобилна катасрофа е починал човек.Никой от шофиорите не е осъден да лежи.Платиха си кръвнина в различни размери , но не повече от 50 000лв.Сега някой от тях ДАЖЕ си карат колите.Това ли е справеднливост.А да не говорим за парите , който му искат.Той от къде да ги вземе.Като е световен шампион да не ги снася.Направо го съсипаха...
200
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Нека си понесе наказанието-макар че и тези годинки са му малко,никой не му беше наливал алкохола насила.Каквото си е надробил нека си го сърба,и дано почнат да ги съдят всички с един аршин.Все пак той пречини смърт на човешко същество.
199
0
 
0
 
! Отговори
milena преди 15 години
нека българския съд да съди и депутати и *** и мутри и всички с един аршин, при положение, че депутати убиха хора, *** убиват хора, за други да не говорим и всички те и грам не са допринесли за имиджа на тази нещастна държава, но не са съдени, а се прикриват, откупуват и т.н. и не подлежат на правсъдие, защо един човек, който все пак прослави страната трябва да бъде изкупителна жертва!!!!!!!! да , справедливо е да бъде осъден, ако има изобщо правосъдие за всички,
198
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
малко са 2год.и половина...все пак е отнел живота на един,а на другия почти половината!за кражби дават повече
197
0
 
0
 
! Отговори
Цецка преди 15 години
Закона не е важи за всички?Сигурно там е упоменато,че световните шампиони могат да извършват убийства и да останат ненаказани?Докага ще я караме така?Що за държава сме?Трябва да си понесе наказанието,даже му е малко.
196
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Da rabotel i da izkarval pari... zad tova se krie edin strahlivec,koito ne iska da poeme otgovornost za postapkite si! Malko sa 2,5 godini za ubiistvo!!! 4e gi ikal i uslovno, egati nagleca mrusen!!!
195
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
193 6tom misli6 taka pojelavam ti na nqkoi tvoi blizak da se slu4i sa6toto kakvo se slu4i s manuela ... *** mrusno mri maikati
194
0
 
0
 
! Отговори
Справедливост! преди 15 години
Моляяяяяяя, горкия готин спортист ли?????? Направо съм възмотена!!!!!!! Този мръсен долен руски убиец трябва да изгние в затвора!!!! Такова гнусно, жалко и отвъщавашо чудовище не съм виждала!!!Долна, *** руска ***!!! Защо се толерира още?!!!!??? При колко подобни случеи има каде по-големи присъди само тоя ги е страх и жал да го тикнат там където му е мястото!!!! За убийци като него и доживотния затвор им е малко!!!! Гледали ли сте филма за Емануела? Видяхте ли какво направи с нея той, в какво я превърна? Как разби живота на тези семейства, как почерни живота на близките на загоиналото момче? Да той героят Максим! Дето участваше в кампания против шофирането в нетрезво състояние! Натряскал се като ссвиня и седнал зад волана, ама кво му пука!?? Той е звезда! Ще му се размине! Той е шампион и е с превилегии! Да шампион е по препиване с алкохол и почерване на семейства! За това ли да не го осъждат горкия! Даже и да му опростят и парите за лечението на Емануела а? За кво да не си ги вложи в нов Хамър и да убие още някой с него!? Или пък за заведе на почивка новата си изгора? Такава наглост не може да бъде оставена или помилвана! Нека има справедливост! Нека се обединим и да подкрепим жертвите и тяхните близки, а не един мръсен пиян руски ***!!!!!! УБИЕЦ на който мястото му е в затвора!!!!!!!!!!!!!!! Нека има справедливост, а не да се толерира за това че е известен! това не му дава право да убива!!!!