Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Аз съм за Ставински. Изнудват го!Погледнете съдебната практика! Какви присъди получават другите , не толкова известни граждани на Република България за подобни престъпления?
172
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
на фона на цялата простотия в коментарите - малка надежда, че все пак някой може и да мисли. Благодаря ти за коментара! Връща надеждата, че тук не са само ***.
171
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
166. - 17:22 - То е ясно, че тук свестни хораОт: Ваня БайрактароваУтре ще блъснете някого ,или ще го убиете, и ще си платите и ще излезете.Защото сте пъзльовци и нямате доблестта, която е проявил Максим.ОТКОГА В ЛУДНИЦИТЕ ИМА ДОСТЪП ДО ИНТЕРНЕТ?
170
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Хан Крум и Робин Худ едва ли да различни хора. Ще отговоря и на другия формат, Хан Крум. Круми, знам мъката на близките на убития. Моят близък беше убит. И виновния не беше осъден. Заплашваха ме като свидетел, защото държавата фалшифицира делото. Мъртвия не получи нито стотинка. Но и 8000 лева не е като това, което искат от МАксим. 240 000 лева. Тея са обирджии. Бъди сигурен, че отдавна са забравили за мъката си. Само пари са им в очичките,к ато гледам. Ти не се ли замисляш над тяхната наглост? И къде е съдебната система? Взима подкупи от пострадалите? Щото не е изръсила Стависки? Абе, я се събудете. Калкото и подставени лица да има тук на изнудвачите на Максим, тези закони трябва да го защитят от техните нападки. Да, бих искала да ви се случи! Честно. На мен вече ми се е случвало. И на всички нападащи Максим под носа им да оневинят виновните. Да си получи всеки от вас заслуженото. Щом нападате момчето, да ви се случи същото, и да видите , как българите никога не лежат за такова убийство. Дори на повече хора. Нека да видите тогава и мъката ни, и болките ни, и последиците, които са за цял живот. Нашият убиец лежа 6 месеца за 8 пострадали и мъртъв. С 1 бутилка алкохол в кръвта.
169
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 15 години
Това е един много пиян човек който уби дете и прати друго в кома. Има ли значение името му, общественото му или социално положение ???
168
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
За правораздаване или от омраза към един човек? Защото правораздаване няма. Нарушават се правата на Максим.Или разни роднини на пострадалите, щом са сутеньори, не очакваме интелигентна намеса, ще изнудват чрез интернет за източване на пари от човека. И трябва ли като се появят някакви низки хора цялото общество да им обръща внимание? БЛагодаря за подкрепата на Аз и всички. Все се чудя, кой възпитава в късите си такива гнусни хора, като коментиращите тук. Това не са родители, а някакви улични плашила.
167
0
 
0
 
! Отговори
KO преди 15 години
СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ !
166
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
не се срещат и не коментират. Пълно е с недоносчета. Които си нямат представа от случилото се. Онези, дето с голите глави, ходят и се чудят кого да набият. Които нямат и тройки в дипломата без чужда помощ. Камо ли повече. Все пак, и да убият Максим, пак ще останете в същата помия, защото вие правите тази държава. А като ви чета...няма надежда за вас. Когато се борихме с фалшифицираното дело, за осъждане на виновния всички тези кресливи анонимници се бяха изпокрили като мишки. Защото трябваше да дойдат лично и да се борят за справедлива присъда. А тук много борбени сте били! Утре ще блъснете някого ,или ще го убиете, и ще си платите и ще излезете. Защото сте пъзльовци и нямате доблестта, която е проявил Максим. С такава слабообразована нация има да търпим и да се чудим, защо хората не ни приемали, нас, образованите българи. КОй ви излъга, че сте образовани? Вижте коментарите, лишени от логика и смисъл и уважение, и ниво.
165
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
164 браво така трябва да еаз съм за
164
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 15 години
Предлагам направо да отменим наказателния кодекс и на негово място да публикуваме ценоразпис с глоби за различни престъпления ,никой престъпник няма да лежи в затвора ,всеки извършил престъпление ще работи на свобода че да плаща ..........Какво ще кажете , а ?На всеки спортист донесъл някакъв медал ще се дава годишна квота -колко човека може безнаказано да претрепе и осакати ,квотата ще бъде според медала/медалите .Какво ще кажете ,а ?
163
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Какво има да мисля, че може да ми опре до главата,к ато тъпоумно магаре, аз ти описвам как точно стават нещата в съдебната зала, защото бях сред потърпевшите! Ти що за к ретен си. Ако аз съм , което ти се пиша на - обидата, смрадно, то ти какъв си! Бих те убила след този разговор, неразмазано. Добре че е Максим, та да изясним личните си отношения между българи. Не стига, че си ***, ами и се хвърляш да обиждаш. Просто магаре, описала съм случая и подробности дори. ПРедстави си, тъпоумнико, че отдавна ми се случи. И знам колко се дава под масата. И знам,че Максим явно е отказал това. И знам, че никой не лежи за такива провинение. И че неговото наказание няма да спаси ППРОСТИЯ ТИ , ***. ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ТЕБ. ЗАЩО ЛИ ТОЧНО ЗА ДА ЖИВЕЯ С ТАКИВА АНОНИМНИ *** И СТРАХЛИВЦИ. НЕ СЕ ЛИ СРАМУВАШ ОТ СЕБЕ СИ? ВИЖ СЕ КВО СИ *** И ДРЪЗНАЛО ДА МЕ ОБИЖДА. АМИ АКО ТИ СИ , АЗ ЛИ ДА ТЕ СПАСЯВАМ, АНОНИМЕН ЛАЙНЬО? ЕБ. С. М.... ! МИРИЗЛИВ! ПЪЗЛЬО И МЕДУЗА
162
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 15 години
.Предлагам направо да отменим наказателния кодекс и на негово място да публикуваме ценоразпис с глоби за различни престъпления ,никой няма да лежи в затвора ,всеки извършил престъпление ще работи на свобода че да плаща ..........Какво ще кажете , а ?
161
0
 
0
 
! Отговори
Тединка преди 15 години
Малко му е присъдата на тоя. Трябваше до живот да го вкарат!! Мръсен убиец!!! Да гние дано!!
160
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
А защо да се чака? Нека всяко нарушение на закона за движение по пътищата се наказва с ефективни присъди. Трябва ли да умират хора и чак тогава да се прави нещо?
159
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 15 години
в случая "Ставийски" е огромния платен пиар който му беше направен ,то не бяха сълзливо-сополиви тв предавания ,то не бяха драсканици по разни парцали-вестници , то не бяха ревове и писъци на *** по интернет ............Покрай този случай ясно се разбра колко и кои са продажните журналисти и платени драскачи-графомани .........гнусно е ,много е гнусно !! Само пълен може да оправдава престъпление извършено от някого с уменията на въпросния човек в дадена област .Че той и Хитлер е бил нелош художник ,доста приличен архитект ,много добър оратор и т.н. -имал си е талант в определени области ......и какво ? Да не би това да го прави по-малко престъпник ????Ами дайте да го оправдаем ,и не само него ,дайте да оправдаем всеки престъпник който има някакви умения или талант в дадена област !!
158
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Познавам хора които също са убили други хора при катастрофи по тяхна вина. Те получиха само условни присъди и кръенина от порядъка на 10-15 000 лева. Направи грешка човека но си я плаща с достоинство.
157
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
Права си. Не спираи да пишеш, има хора които те пшодкрепят. Подкрепяме
156
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Браво! Увеличават сумите за близките на жертвите......... Много справедливо, няма що...............Парите няма да ти върнат детето........ Нито ще го оправят като по чудо..........Но за някои парите ще са добре дошли за тъпите им занимания......... И Стависки да не е милионер, че от затвора да плати толков пари? Човекът се превърна в дойна крава, използват го, но това никой не го вълнува.......... Значи, ако ви умре детето, ще искате парички, за да си живеете добре? Да се печели от трагедии е срамно и позорно! Накрая излиза, че прите за хората са по-важни от собстваните им деца! Излиза, че хората дето искат пари, нямат морал и съвест!
155
0
 
0
 
! Отговори
Съдник преди 15 години
Строгите наказаня не са добро решение!Хем не постигат желания ефект, хем излизат прекалено скъпо.Ако вкараш в затвора едно хлапе крадец на коли, ще излезе 25 годишен, вече без никаква перспектва и тепърва ще стане сериозно криминален.Ако вкараш в затвора Стависки, ще му съсипеш кариерата, от което всички губят, влкючително и жертвите.Ние не сме Америка, където държавата няма други грижи освен сигурността и отбраната, и бедните и проблемни слоеве на населението са 5%.Решението е в словото... възпитание, образование, примери на подражание, стимул на стопанския подем... трябва да накараш хората да се чувстват тъпо, като вършат престъпление, а не да ги заплашваш преди, и гониш след това.Разбира се, това е еволюционнен процес, които може да трае поколения - за всеки народ според... колкото му е акъла. Щото в Дания кражбите или убитите на пътя са далееч по-малко, но далеч не заради строги наказания.
154
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Който чете тези коментари, не е добре!1!! Хахахахахахахахахаха!!! Пазете си здравето!