Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Албена ми плати, за да пиша по форумите и да покажа, че общественото мнение е против ефективната присъда на Стависки преди обжалването във Върховния Касационен Съд!
132
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
що не се опълчита на депутатите и мафиотите, които убиват хиляди хора, ами се перчите на културно момче? Сбалаци! Хвърлят се на лесното!
131
0
 
0
 
! Отговори
Сергей преди 15 години
и неговия огромен спортен принос за България- ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ. Благодарим му от сърце за медалите, които донесе за България. Вечна слава на достойния спортист. Но за това, че уби момче и вкара за дълго младо момиче в кома,след употреба на алкохол, да си носи последствията като всеки друг гражданин на БГ. Знаем, че от отговорност са освободени само политиците в тази страна, а той уви не е от тях!
130
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
и останалите като теб! Шофьорът на автобуса,който се обърна завчера на магистралата,има друга катастрофа със загинал човек?Лежал ли е в затвора? И кой му е разрешил да управлява автобус? Някои пияни убийци отиват в затвора,други-не! Защооо?Айде обясни,като много знаеш???!!!
129
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
О, Робин Худ, 123, вземи прочети книгата за Робин Худ. Той е справедлив. Мъртвите не са ангели. КОй ти каза, че са невинни? Да не си бил там? И един призив!НИКОЙ ПОВЕЧЕ ДА НЕ УЧАСТВА В КАМПАНИИ, ЗАЩОТО ЩЕ ГО НАКАЗВАТ ПО-ЖЕСТОКО СЛЕД ТОВА, ОТКОЛКОТО ГРУБИЯНИТЕ, КОИТО СЕ ИЗКАЗВАТ ТУК. МОЛЯ ВИ, НЕ ПОМАГАЙТЕ, НЕ УЧАСТВАЙТЕ В КАМПАНИИ!
128
0
 
0
 
! Отговори
Ралица преди 15 години
ЗЛОБАРИ НЕДОРАЗВИТИ, ДЕЦАТА ВИ ПАРИ ЛИ СТРУВАТ?Не виждате ли , че за някои близки е по-важно да спечелят от трагедията.На никоя майка не пожелавам да погребва дете, а вие, нещастници сте изтъкани от злоба и не ви пука за пострадалите-защо не им помогнете с каквото и да е,а само дрънакате тук и защото сте "невидими" се правите на големи патриоти
127
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ДО АДМИНИСТРАТОРА НА ФОРУМА:Г-НЕ ЗАКРИВАЙТЕ ТЕМАТА, ПРОВЕРЕТЕ IP-АДРЕСИТЕ И ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ОТ ЕДИН И СЪЩИ АДРЕС ИДВАТ РАЗЛИЧНИ КОМЕНТАРИ - ЕДИН ПЪТ НА ЛАТИНИЦА, ДРУГ ПЪТ НА КИРИЛИЦА. ПРОСТО ВСИЧКО ТУК Е ОПОРОЧЕНО ОТ ПЛАТЕНИТЕ ДРАСКАЧИ!
126
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Парите ще дойдат много добре на комарджията Горсов!Всеки си плаща за греховете по един или друг начин,понякога плащат и децата им без да имат вина!
125
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе вие двамата четете ли добре коментарите? Ние не го защитаваме, просто си имаме уважението към него като гългарси шампион, не мисля че тука има хора които искат да не се накаже постъпката му причинила толкова тъга и разрушила семейства. Незнам, да се измисли нещо , ако искат да го накарат 100000 декара да прекопае, и всичките пари даму вземат, ама само да не влиза в затвора за да може да продължава да слави България по света. Да прави това което ние не можем! Неблагодарници такива!Неблагодарни сме да и такива ще сиостанем, ако ще и 1000 човека да е убил пак трябва да имам уважението към него ама и трябва задружно всички да искаме да си получи наказанието за делата си
124
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Не децата ми, мен сгазиха. Опропастиха ми живота. И не виждам, теб какво те касае, че ще осъдят само Максим, а другите НЕ. Всеки неблагодарник си губи БЛАГОСЛОВИЯТА. Не се чудете след това за какво плаща България! *** народ, *** управници! *** бил Максим. А вие какви сте? Поне си кажете името, като ще го наричате ***. Но да, тук всеки сутеньор и убиец е по-желан и "печен". Не детето ми, мен блъснаха. И последиците са за цял живот. И никой не ми плати тези суми, за да възстановя поне малка част от щетите. И от катастрофата до болестта ми от рак, не се чувствах комфортно в кожата си. Ако си отида, виновният НЯМА ДА БЪДЕ НАКАЗАН. Само Максим. Нямате срама.
123
0
 
0
 
! Отговори
РОБИН ХУД преди 15 години
*** Стависки е виновен,независимо какъв спортист,или спиртист е!!!Трябва да излежи по-голямо наказание според мен,точно защото е участвал в кампания против алкохола.А убитото момче и Мануела какви са,всъщност няма значение! Те са били просто невинни хора,когато тоя пиян *** се е натресъл отгоре им!
122
0
 
0
 
! Отговори
ZA BULGARIA преди 15 години
Zdraveite bratq bulgari iskam samo da popitam zashto tova momche koeto ni proslavi is cql svqt e taka nakazano a onzi lreten koito trovi decata ni trepe rodninite ni i tnt e s takava smeshna prisuda govorq za onzi mungal dolen MITIO OCHITE ! ta ne mi govorete che Maxim bil piqn i utrepal chovek onzi trepe i trovi hilqdi ama ne toi e ot golemite i silnite na denq , iskah samo da vi popitam do koga taka shte gi traem gospoda deputatite s po 1500lv premii do koga nashite babi dqdovci i deca i bliski shte se chudqt kak da svurjat dvata kraq , i do koga onezi gospoda shte ni upravlqvat kato marionetki!?
121
0
 
0
 
! Отговори
Не съм съгласна преди 15 години
само защото е известен дай да му одереме кожата... колко убийци по пътишата си карат отново в пияно състояние и не са наказани -толкова са много... Няма оправия в България. Не го оправдавам, виновен е, но е прекалено това да се изсилват нещата върху един човек. Ако толкова искат да си вършат работата защо не се приеме закон в който ако някой кара пиян не му се отнеме книжката без право на връщане... сигурно защото половината ще бъдат от съдебната система...
120
0
 
0
 
! Отговори
Гери преди 15 години
Засрамете се!!! Вие деца нямате ли? Вие знаете ли какво е да си родител? Знаете ли как заспива една майка вечер знаейки че детето и гние на 2 метра под земята? Знаете ли какво е да загубиш най скъпото нещо на света именно собственото си дете? Не знаете явно, защото не сте губили и дано не ви се случва. как можете да защотавате някой който е отнел човешки живот? Та вие не сте хора вие сте чудовища. Няма значение какъв е известен или не той е си е убиец. По тази логика дайте да дадеме на всеки по една кола и да го пуснеме пиян по улиците или да му дадем по един автомат и да тръгне да трепе наред. Всеки нарушил закона трябва да бъде в затвора!!!
119
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
tia deto za6titavat izroda,da imj sma4kat decata,dagi vidim kakvo 6te dumat posle
118
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 15 години
Всички вие пишещи... че на всеки може да се случи ПОЖЕЛАЙТЕ СИ НИКОГА ДА НЕ ВИ СЕ СЛУЧИ , защото когато загине детенцето ви .. ще бъдете готови на всичко и най малкото което ще искате е той да влезне в затвора, тогава ще ви се иска да го осъдят на смърт... да го убиете собственоръчно и какво ли още не.... и никога няма и да си помислите да споменете на всеки може да се случи. Докато мислите по този начин ... няма да се орпавиме и децата на България ше гунат като мухи по пътищата. Във всяка цивилизована държава, без значение какъв си известен или безизвестен те вкарват в затвора дори да не си убил човек.... при най маллкото провинение, вземете малко прочетете новините по света да разберете колко звезди с милярди левове са влезнали в затвора защото там където са ги хванали има закони и не мислят "На всеки може да се случи" Не на всеки само на такива като гореспоменатия!!!!!
117
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Нещата си идват по местата. В България сутеньори и престъпници винаги са били ЗАЩИТАВАНИ, за сметка на работохолици като Максим. Хайде, покажете си всичката злобица! Нека подкрепим сутеньори и , и да унищожим победителите. Дори военни следователи от Бургаския окръжен съд карат пили, с алкохол в кръвта! И тях ли мразите, или само Максим Стависки?
116
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Не се заблуждавайте! Обирджийството и затвора на Максим няма да променят СЪДЕБНАТА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ. И ако вие пострадате, виновните няма да бъдат наказани. Той е само жертва. Защото не е българин и не е *** мижитурка, която се покрива с мошенничество. А нашите виновни не са осъдени. Повярвайте ми. Човекът си е на свобода и въпреки забраната отново си кара и наранява хора. След като уби, след като създаде инвалиди. Максим няма да ви е достатъчен ,за да се напиете с чужда кръв!
115
0
 
0
 
! Отговори
an преди 15 години
Чета и се чудя, как е възможно хора да сте толкова злобни и гадни? Много правилно беше казал някой по-долу - Да на всеки се случва! Колко от Вас не са сядали пияни зад волана..... Аз със сигурност не съм, но съм се возил при попийнал шофьор... Един от малкото хора, наистина който носеше радост и гордост на България, макар и да не е българин! Тогава беше хубав, златен даже, а сега какво??? Кучета го яли...:( намам думи... А за тоя Петър(лека му пръст), но защо никой не казва какъв *** на обществото беше той, един от многото сливенски сутеньорчета( ), а горгака Мануела(с изключително ангелското си излъчване)-долнопробна ..... Не оправдавам Максим, вярно, че трябваше да понесе своето наказание и да плати висока цена за стореното(по невнимание), но трябваше да се разгледа казуса от всичките му страни и чааак тогава да се определи справедливото минимално наказание.....
114
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
мисля че е справидливо