Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
0
 
! Отговори
РОБИН ХУД преди 15 години
Дали си платен драскач,или безплатна к ...ва,не ме интересува! Не налагай комунистическото си мнение и не манипулирай хората!Максим е като всички нас на пътя и трябва да отговаря пред закона!Нима може да се сравни един медал с един човешки живот,при това на млад човек?!Тук има много манипулатори като теб,но помислете,че един ден и на вас самите може да дойде до главата такъв ужас! Тогава пак така ли ще защитавате пияното Стависки, а?
152
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Първоначално лек режим, после - пионерски лагер.
151
0
 
0
 
! Отговори
Хан Крум преди 15 години
На тези,които защитават убиеца Ставийски,пожелавам да изпитат мъката на родителите на загиналото момче и на Марияна Горсова!
150
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
TOZ BOKLYK TRQBVA DA POLY4I DOJIVOTNA PRISADA !BAXTI SKAPANATA SISTEMA V BG DETO E !
149
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Уплашени от защитата на Максим ме погнаха.Мен не ме е страх.Щом такива са ни силите, нека все пак в България се налагат дребните душици. Не тук е мястото да си мерим мускулите. Моите коментари са с номера 104, 106, 108,116, 117, 124, 132, 143, 147 и този. Платени са явно тези, които се представят за мен - 133, 135, 137, 138, 141. Това са фалшиви коментари. Повечето е ясно, че не са мои. А на някой, който е тук да създава конфликти и да вдига акциите и парите на потърпевшите. Ами дайте им по милион на скъперниците! А в коментар 140 против мен няма нищо конструктивно, за да му обръщам внимание. Интелектът му ще оставя да бъде оценен от специалисти. С това приключвам участието си в тази фалшива дискусия.- Никой няма да ме накара да спра да уважавам труда на Максим. Грешката му е като на много друго. Разликата е, че той не е справедливо осъден. ПРиятен ден на тези, които са си изработили такъв!
148
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
нали?!
147
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Някой си позволява да пише от мое име, съжалявам ,че сте допуснали тази глупост. Не знаех за нея. Ще опиша номерата, които съм писала аз. Останалото оставям на вас и не бих коментирала вече там, където има глупаци141. - 15:16 - Аз съм платен драскачОт: Ваня БайрактароваАлбена ми плати, за да пиша по форумите и да покажа, че общественото мнение е против ефективната присъда на Стависки преди обжалването във Върховния Касационен Съд!
146
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
тежко и на българия щом трябва пияни руснаци да я прославят.Пияницата руснак добре ни прослави.Лице на кампанията ''не карам пил''.И затова тази кампания е с такива печални резултати.За пързалянето си той си е получил заслуженото, а за убийствата на 2 човека то ва което му дават е изключително малко .Той трябваше да получи най-малко 10 години.На защитниците му -какво всъщност му направиха ,в кома ли е, убиха ли го ,отрязаха му крак или ръка.Нищо му няма -жив е здрав е , пак се пързаля в русия ,печели пари пътува родителите му го прегръщат жив и здрав.С албена се гледат влюбено и планират бъдещето си.А как убитото момче може да направи нещо от това.Как мануела ще живее нататък.Тя ще планира ли сватба и т.н. Не само стависки, а всички които са убили човек при птп трябва да получават ефективна присъда, а ако има и алкохол наказанието трябва да бъде в троен размер.
145
0
 
0
 
! Отговори
слънце преди 15 години
сега съдът ще се хвали, че е безпрестрастен, а ще има ли присъди и за други катастрофи и пьяни шофьори или Стависки първи и последен за тая територия!?
144
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Страшно е да четеш коментарите на полуделите българи. Всичко в България е така: От осанна до разпни го. Всеки мрази и презира другия /инакомислещия/. Гледайте си собствения живот и не мизерствайте по форумите. Вие не сте по-малко греховни от когото и да било, но е по-лесно да говориш и заплюеш другия. Цивилизацията постепенно превръща човека в човекоядец /изяждащ душата/. СТРАШНО Е!!!
143
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
P.S. към Дядо Мраз: откъде имате информация, че за 1058 от 1059 няма ефективно осъдени. И за каква сума става въпрос за под масата??? Позвънете му на руснака и му помогнете, щом знаете. Да, няма осъдени. И който е бил в съда го осъзнава с отвращение. То е практика. Поне от 1989 до сега гарантирам. Но е от ТАТОВО време тази практика. Тогава д ържавните коли мачкаха с бясна сскорост и потулваха случая. Така и остана. Сега заради пари. Максим, смятам, знае, как стоят нещата. Окажеш ли се в такава ситуация, идват и ти предлагат. Не чакаш. НО МАКСИМ, КОГОТО НЕ МОЖЕМ ДА ОЦЕНИМ ПО ДОСТОИНСТВО ОТ ЗАСЛЕПЕНА ЗЛОБА, СЪЗНАТЕЛНО Е ПОЕЛ ЦЯЛАТА ВИНА. ТОЙ Е ОТКАЗАЛА ТАЗИ СДЕЛКА. ТЯ Е ПОД МАСАТА. И ВСИЧКО МОЖЕ ДА СЕ ДОКАЖЕ. И ОСТАВА ПОКРИТО, НЕДОКАЗУЕМО. НАПРИМЕР В НАШИЯ СЛУЧАЙ ДВЕТЕ СЧУПЕНИ РЕБРА НА ШОФЬОРА БЯХА ПОКАЗАНИ НА РЕНТГЕН КАТО ЗДРАВИ! УРЕДЕНО Е, СИСТЕМАТА ДАЙСТВА БЕЗОТКАЗНО. ТОГАВА СЕ ОТВРАТИХ ОТ БЪЛГАРИЯ. ВЪЗХИЩАВАМ СЕ НА СМЕЛОСТТА НА МАКСИМ И ИЗБОРА МУ ДА НЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВА ОТ ТОВА. А ТО Е СИГУРНО. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО ОБОРИ. ГЛЕДАШ И МИГАШ НА ПАРЦАЛИ, ДОКАТО ПРОКУРОРКАТА ОТ БУРГАСКИ ОКРЪЖЕН СЪД ОБВИНЯВА МЕН, ЗАЩОТО СЪМ ОСНОВЕН СВИДЕТЕЛ И Й ПРЕЧА НА ФАЛШИВИТЕ ДОКУМЕНТИ. И ТОВА В ОБВИНИТЕЛНАТА РЕЧ НА ПОДСЪДИМИЯ, ОТНЕЛ ЖИВОТИ. ПРОСТО УНИКАЛНА СИСТЕМА. КОЙ ЩЕ ОБОРИ ДЪРЖАВАТА! БРАВО МАКСИМ! ТИ СИ ДОСТОЕН ЧОВЕК, КОЙТО Е НАПРАВИЛ СВОЯТА ГРЕШКА И ВЕЧЕ ПЛАТИ ЗА ТОВА. Всичко от тук нататък е в повече. А търгашеството от страна на пострадалите е гнусно. Явно животът на децата им не ги е много стреснал, та имат време за сделки.
142
0
 
0
 
! Отговори
-- преди 15 години
Май само ти ще си останеш против справедливата присъда, и още най-много един двама слабоумници като теб.
141
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Албена ми плати, за да пиша по форумите и да покажа, че общественото мнение е против ефективната присъда на Стависки преди обжалването във Върховния Касационен Съд!
140
0
 
0
 
! Отговори
-- преди 15 години
Ванче ще ме извиняваш ама заради такива *** парчета като тебе в тази държава няма да остане един интелигентен човек.Тук говорим за конкретен случай няма да си приказваме за войната в ирак или нещо такова става на въпрос за човек отнел живот.Не разбирам как изобщо пишете такива необмислени глупости, малко рационални мисли няма ли в главите ви ами само слабоумни приказки ала-идеот-съм.
139
0
 
0
 
! Отговори
родител преди 15 години
Ралица,хубаво име носиш,но.... Трябва справедливост. Всеки който причини смърт по този начин/вследствие на употреба на алкохол. Този *** Ставийски вярно няма как да върне живота на 2-***?,/щото единия е в състояние на "жив труп" /трябва справедливо да е наказанието. Ако се въведат "крумовски" закони във всяка сфера на правосъдието ще намалеят в пъти всички престъпления. Тоз народ не разбира от демокрация-то за тях е слободия.Добре ,че не е като в дивия запад,защото досега щеше да напълни трапа тоз самозабравил се.......
138
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Албена ми плати, за да пиша по форумите и да покажа, че общественото мнение е против ефективната присъда на Стависки преди обжалването във Върховния Касационен Съд!
137
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Албена ми плати, за да пиша по форумите и да покажа, че общественото мнение е против ефективната присъда на Стависки преди обжалването във Върховния Касационен Съд!
136
0
 
0
 
! Отговори
надай се,керко преди 15 години
И всички ще мирясат!
135
0
 
0
 
! Отговори
Ваня Байрактарова преди 15 години
Албена ми плати, за да пиша по форумите и да покажа, че общественото мнение е против ефективната присъда на Стависки преди обжалването във Върховния Касационен Съд!
134
0
 
0
 
! Отговори
-- преди 15 години
Всеки такъф безотговорен *** причинил смърт по пътя поради собственото си нехайство заслужава такава, че и по-дълга присъда.Условната беше някаква надсмешка над нас народа, защото за пореден път бяхме свидетели, че с пари и свобода се купува нищо че си убиец.