Затвор от 2,5 г. за Стависки

Фигуристът осъден ефективно, увеличиха и кръвнината за загиналото момче и пострадалата Мануела Горсова
5 яну 2009 10:46,
214
Затвор от 2,5 г. за Стависки
Снимка: Булфото

Бургаският апелативен съд измени присъдата на фигуриста Максим Стависки от условна в ефективна.

Магистратите са постановили, че размерът на присъдата остава същият - две години и половина, но начинът на изтърпяване е коренно различен.

Според присъдата Стависки ще лежи в затвора две години и половина при първоначално лек режим.

Съдебният състав е изменил и размера на гражданските искове.

Вместо по 90 000 лева на всеки от родителите на загиналия Петър Петров Стависки ще трябва да плати по 120 хил. на всеки от родителите.

Увеличен е и размерът на гражданския иск за Мануела Горсова, която след катастрофата изпадна в кома. Вместо първоначалните 80 000 лв. съдът постанови 150 000 лева.

Осъдителното решение е подписано с особено мнение от председателя на съдебния състав съдия Георги Кошничаров.

Единият от адвокатите на Максим Стависки - Росен Кожухаров, коментира, че категорично не е съгласен с решението на Бургаския апелативен съд и ще го обжалват.

Той допълни още, че е разочарован от новата присъда.

Съдебната сага:

30 януари 2008: Окръжният съд в крайморския град осъди Стависки на 2 години и 6 месеца условно с петгодишен изпитателен срок.

По исковете съдът реши, че на родителите на загиналия при катастрофата Петър Петров фигуристът трябва да изплати 90 хил. лева неимуществени вреди.

За пострадалата при инцидента Мануела Горсова, която оттогава е в тежко състояние и се лекува в Израел, бе присъдена сумата от осемдесет хиляди лева.

Магистратите отнеха и шофьорската книжка на Стависки.

7 май 2008: Апелативният съд в Бургас потвърди условната присъда на фигуриста, както и присъдените суми.

27 октомври 2008: ВКС връща делото за доразследване. Мотивите: не са изложени достатъчно съображения за наложеното наказание.

Трагедията:

5 август 2007, неделя, около 19,45 часа животът на няколко български семейства коренно се промени.

Между Приморско и Бургас, в близост до река Ропотамо, Максим Стависки стана причина за тежка пътна катастрофа.

Световният шампион влезе в насрещното движение със своя "Хамър" и се блъсна в други два автомобила – "Хонда" и "Ауди".

При сблъсъка загина 23-годишният Петър Петров, а 18-годишната Мануела Горсова изпадна в кома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
0
 
! Отговори
rose преди 15 години
Какво ще промени факта, че Максим ще отиде в затвора? Аз съм против, защото много ми харесва като спортист, много е талантлив. По-добре да работи и изкарва пари за да изплати на пострадалите. Не трябва само защото е известен да става изкупителна жертва.
192
0
 
0
 
! Отговори
антирусофил преди 15 години
Много ясно, че в мракобесническата Русия законите са по-строги - 2,5 год. ще получиш дори само да напсуваш Путин. Ние сме европейска държава, айде да не се сравняваме с Русия, ок!?
191
0
 
0
 
! Отговори
krum преди 15 години
PREDIMALKO 4ETOX KOMSOMOLSKAQ PRAVDA I NEZAVISIMAQ GAZETA I DRUGI RUSKI MEDII I MI NAPRAVI VPE4ETLENIE 4E V VSI4KI KOMENTARI GO NARI4AXA UBIEC I KAK E VAZMOJNO DA BADE USADEN NA 2,5 GODINI I 4E ZAKONA TRQBVA DA E RAVEN ZA VSI4KI A VIE TUKA GO ZA6TITAVATE BASI SKAPANOTO OB6TESTVO SME NE NAROD A MAR6A VI6TE KOMENTARITE NA RUSNACITE TAM IMA I DOSTA INFORMACIQ ZA ZAKONITE V RUSIQ PRI PODOMNI SLU4AI A PRISADITE ZA TQX SA TOLKOVA GOLEMI 4E V BG ZA TAKAVA PRISADA SIGORNO TRQBVA DA VLEZE6 S EDIN AK-47 V NQKOQ DETSKA GRADINA I DA NAPRAVI6 MASOVO KLANE
190
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
когато е за присъда да го съдим като всеки гражданин а когато е за парите,обезщетенията, го съдим като световен шампион. замислете се какво искаме
189
0
 
0
 
! Отговори
Благой рунтавия преди 15 години
Ванче,ти блондинка ли си само ме интересува?
188
0
 
0
 
! Отговори
гигантски ленивец преди 15 години
ъъммм-щях да пиша коментар по темата- ама ме домързя..
187
0
 
0
 
! Отговори
marieta преди 15 години
Bravo Vanq,s teb sme.S Staviiski sme.Sram za balgarskiq narod.Nqma da se opravim.Tuk qsno otnovo vizdame misleneto na balgarina.Za pari e gotov da prodade i sebe si.Gotov e da prodade i sobstvenoto si dete za kolkoto se moze pove4e pari...Ami ako ne be6e Staviiski a nqkoi ot tezi umnite komentatori.Hmm ot tqh kak 6tqha da izmaknat tolkova pari.Te nqma6e da mogat dori i da si platqt pod masata.Ako ne se kazva6e,ako ne be6e Staviiski !!Vsi4ko 6te6e da se potuli otnovo.
186
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Куха Ванче, не си напрягай точно това, което най-много ти липсва за да оправдаеш Стависки. По тази логика никой никога не трябва да влиза в затвора!И най-малкото на обикновените хора им се дава възможност да подкупват съда!Ако имаш някаква информация за извършено престъпление от родственик на Иван Костов, който е останал ненаказан си длъжна да дадеш сведения, защото подлежиш на съдебна отговорност за укриване на престъпление!Но всичко това са измишльотини на болния ти мозък - няма човек в Бг, който да не иска изпълнение на законите. А според закона на Стависки му се полагат 5 години ефективно - само триковете с признаване на престъплението му помогнаха да намали присъдата до 2.5 години.Най-важното - ако съда оправдае пияндето всички вкарани в затвора за подобно престъпление може да използват случая като прецедент и да спукат Бг в международния съд!
185
0
 
0
 
! Отговори
mayno nepokistov преди 15 години
evvalla,evvalla ele neshto dobro na horizonta.koshnici pletem vsyakakvi sadiya Koshnicharov.
184
0
 
0
 
! Отговори
читателче преди 15 години
... и трябва да напиша, че Максим не е най- големият и-ди-от в държавата ни. Много *** имат книжки, цял ден са по пътищата. Максим е убил един, а КОЛКО СА УБИТИТЕ ЗА ПРЕДХОДНАТА ГОДИНА??? Къде са другите виновници??? Защо никой не пише нищо за тях???
183
0
 
0
 
! Отговори
родител де се стърпя преди 15 години
Ванче,вземи се в ръце. Не можеш да си наложиш мнението. Факта си е факт, затри един живот, а друг за цял живот осакати. Да не дава господ да ми се случи на мен подобно нещо ще го убия ,а пък да става каквото ще.Просто в афект си човек може да направи разни глупости ,за които после може да съжелява. Така ,че по-добре да е в пандиза. Там ще е в безопастност. Смятай ,че ако загиналите ,бяха близки на някоя високопоставена мутра след време кънкьора щеше да се води базследно изчезнал.Нали това искахте демокрация ,но по Ганьовски - слободия.Вместо такава публична личност да бъде за пример. Той се показа като най-обикновен . Сбъркал-да бе егати ще ти извадят окото и ще ти казват извинявай без да искам.
182
0
 
0
 
! Отговори
родител де се стърпя преди 15 години
Ванче,вземи се в ръце. Не можеш да си наложиш мнението. Факта си е факт, затри един живот, а друг за цял живот осакати. Да не дава господ да ми се случи на мен подобно нещо ще го убия ,а пък да става каквото ще.Просто в афект си човек може да направи разни глупости ,за които после може да съжелява. Така ,че по-добре да е в пандиза. Там ще е в безопастност. Смятай ,че ако загиналите ,бяха близки на някоя високопоставена мутра след време кънкьора щеше да се води базследно изчезнал.Нали това искахте демокрация ,но по Ганьовски - слободия.Вместо такава публична личност да бъде за пример. Той се показа като най-обикновен " ". Сбъркал-да бе егати ще ти извадят окото и ще ти казват извинявай без да искам.
181
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
А бе какво има да му мислим - всеки си носи кръста, това е! Щом е пил, карал и убил, трябва да има справедливост! Само че нашият съд отлага присъдата и я включва късно, за да ни се внуши, че действително ще бъдат безпристрастни! Айде на бас, че ТОЯ ще си живее като навремето Янчо Таков - библиотекар в затвора. А идат избори, за съжаление на комунистите, които включват в сценария и присъди наужким! Стависки ще си остане един глезльо, един човек, лишен от човечност, комбинация от безразсъдство и мания за величие.
180
0
 
0
 
! Отговори
възмутен преди 15 години
А ТЕЗИ,КОИТО ИЗМИСЛИХА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НЕ САЛИ ЗА ЕФЕКТИВНА ПРИСЪДА? КОЛКО ХОРА ИЗМРЯХА?
179
0
 
0
 
! Отговори
znaiko преди 15 години
Bratche, po princip si prav, no na praktika nito Marichkov otide v zatvora, nito Kaloianchev, nito edin *** drygi izvestni i ne tolkova izvestni mytrageni deto ostaviha syma ti narod v kraiputnite kanafki. Ne samo che ne polychiha yslovni prisudi, ami i do sud izobsto ne stignaha. V BG zakon NEMA !!!!!Niama smisul da skachate tolkova na Staviski...
178
0
 
0
 
! Отговори
Rukora преди 15 години
Zakonite za vsi4ki sa ednakvi Verno 4e e mnogo dobar xokeist az li4no go gledax v Lednikovi period no ne znam zasto tolkova se opluva vseki zaplasta za gre6kite si i drugata strana sasto imam 4uvstvoto 4e vsi4kikomentarii sa pisani po pora4ka i ot dvete strani ne e xubavo
177
0
 
0
 
! Отговори
sssssssss преди 15 години
До всички драскачи в коментарите!ЗАКОНА е ЕДИН ! ПРИЧИНЯВАШ СМЪРТ отиваш на ешафода!!!Няма съд мъд и корумпирана пасмина наречена правосъдие.СМЪРТ !!!
176
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 15 години
По принцип си права, но защо толкова разпалено защищаваш е Максим. Наистина доблестно се бори до сега но не се знае каво ще направи утре. Почти мога да ти гарантирам че присъдата му ще бъде отмена на по-горна инстанция. Финалната ще е условна и с още по-голямо обезщетение за близките, при което те ще се съгласят. Права си а предизвикваш коментари с разгорещената си защита като че ли си в съда. Максим ще види че така не става и по после ще си плати където трябва. Чест му е че си поема вината максимално но не е и аз хвалба голяма, като се има в предвид каква катастрофа направи. Просто в момента прави каквото трябва. Ти го хвалиш като че ли си самата Албена Денкова.
175
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 15 години
И аз се чудя от кога в лудниците има нет? И се чудя кой ти е дал достъп изобщо до компютър? Дано никога не си погребваш детето блуснал го някой напил се и оцелял дано. Тогава няма да си на това мнение такива като тебе ми е писнало да ги чета, защитници срам ме е че съм Българка срам ме е от хора като теб защитаващи убийците. Ако си майка значи не обичаш детето си толкова че да се поставиш на мястото на всички майки загубили децата си заради хора като Максим.
174
0
 
0
 
! Отговори
ангел преди 15 години
Само комунистически скапан и недоразвит мозък КАТО ТВОЯ не може да разбере кво иска да каже жената! Иска да каже, че ВСИЧКИ са равни пред закона, ВСИЧКИ убийци по пътя трябва да получават заслуженото, а не САМО РУСНАЦИ И СВЕТОВНИ ШАМПИОНИ. Прочети й коментарите бе смотан! Браво, Ваня!