Делото "Октопод" няма да влезе в съда поне още месец

Предстои да бъдат разпитани още свидетели
3 окт 2010 16:00,
7
Делото "Октопод" няма да влезе в съда поне още месец
Снимка: Булфото

Делото, образувано след операция "Октопод", няма да влезе в съда поне още 2-3 седмици или месец. Това стана ясно от думите на прокурора по делото Милко Момчев.

Днес Софийски градски съд гледа мярката за неотклонение на сочения за лидер на групата – Алексей Петров. Предстои да бъдат разпитани още свидетели, каза прокурор Милко Момчев.

Така делото няма да приключи поне още месец, за да се изготви и обвинителният акт. Колегата на Момчев Светлозар Костов не бе днес в съдебната зала.

Единият свидетел, когото ще разпита обвинението, е бившият министър на отбраната Димитър Луджев. През септември свидетелят Маргарит Тодоров разказа, че е говорил в миналото с него. И Луджев му казал, че ако си цени живота, трябва да спре да се занимава с един имот.

Става въпрос за сграда на "Лев Инс" на бул. "Цар Борис" в столицата.

СГС прие днес и петорната комплексна съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Алексей Петров. В нея се посочва, че той се нуждае от три неотложни операции. Те са на ставите, операция за дисковата херния и операция на сливиците.

Според експертите, ако не се направят операциите има опасност Петров, не само да остане инвалид, но има опасност и за живота му.

Още по темата

Според документа, бившата барета не може да получи адекватно лечение в МВР болница или в болницата към затвора. Заболяванията, които имал Петров са се изострили в условията на ареста, казаха експертите.

Бившият съветник в ДАНС страда от атрофия на мускулатурата, има счупени винтове в ставата, има обострени две дискови хернии, които не се влияят от медикаменти и физиотерапия, както и тежък артрит. Артритът е и заради хронично възпалените му сливици. За това преди да се направят другите две операции, сливиците на Петров трябва да бъдат извадени.

Около 5–6 месеца са необходими за операциите и последващото възстановяване на бившата барета, обясниха медиците. Операциите и по-конкретно първите две трябва да се направят в болници, които имат необходимата апаратура. Те посочиха няколко такива - сред тях ВМА, "Пирогов" и Токуда. Експертите бяха категорични, че такава апаратура няма в болницата към затвора.

Защитниците на Алексей Петров поискаха по-лека мярка, но не като се обосноваха предимно на заключението на експертите. Те заявиха, че няма обосновано предположение, че той е извърши това, в което го обвинява прокуратурата, няма и опасност той да извърши друго престъпление, както и да се укрие.

Прокуратурата не оспори заключенията на съдебните медици. Прокурор Милко Момчев обаче защитава пред съда тезата, че Алексей Петров може да бъде опериран в болница извън ареста и в същото време да остане с мярката за неотклонение "задържане под стража".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: октоподАлексей Петров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
tvwimo преди 12 години
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До един месец ще е опериран от херния,ще му изстържат ставите,ще му махнат третата сливица(?),ще му опънат бръчките,ще го пратят в СПА център.А после сбогом съд и присъда.Ще го хваните за грездея.
6
4
 
3
 
! Отговори
БРЪЗ ОдГОВОР преди 13 години
До 1 и 2 *** е МАА МЮ ДЕЙБИШ! С турска вяра и ***! От 20 години само чуждоземци и чуждоверци ни управляват. Станишев - от Украйна и руски шпионИН. Царя, тоже. Доган. Тоя, вече знаете какъв е. Абе, въобще кво да ви разправям - ТИП ТОП РАБОТА, БРАТЧЕ!
5
0
 
4
 
! Отговори
мунчоо преди 13 години
Невинен до доказване на противното! Социализма ни беше Уродлив , Демокрацията дваж по Уродлива!
4
0
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 13 години
Случаят "Алексей Петров" удивително започва да прилича на "Маргините" ...Вече съм сигурен, че и присъдите по това дело ще бъдат като по онова - оправдателни !
3
0
 
0
 
! Отговори
? преди 13 години
Колко месеца минаха?
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
помаците са българи
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Aleksey pomak li e ?