Евросъюзът е в "криза за оцеляване"

Ромпой: Отиде ли си еврото, ще го последва и съюзът
Обновена: 17 ное 2010 14:30 | 16 ное 2010 14:20,
270
Евросъюзът е в "криза за оцеляване"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз е в „криза за оцеляване“ заради проблемите с дълговете в Еврозоната, предупреди президентът Херман ван Ромпой.

В изявление часове преди срещата на финансовите министри от Еврозоната, на която ще обсъждат заплахите за икономическата стабилност на съюза, Ван Ромпой заяви, че ако се провали еврото, същото ще се случи и с ЕС.  

Във фокуса на срещата на финансовите министри са Ирландия и Португалия. Растат притесненията дали те са в състояние да се справят с дълговете си без помощ от ЕС.

Херман ван Ромпой обяви, че е „дълбоко убеден“, че проблемите могат да бъдат преодолени. Но добави: „Всички трябва да работим заедно, за да оцелее Еврозоната, защото ако не оцелее Еврозоната, няма да оцелее и Европейският съюз“.

Въпреки че Дъблин се дърпа от помощ от ЕС, има все повече слухове, че Ирландия и Португалия ще бъдат принудени да приемат заем от съюза.

Според португалския финансов министър инвеститорите мислят, че на страната му ще се наложи да търси спешна помощ заради страховете на пазарите.

Фернандо Тейксейра дос Сантос прикани Дъблин да постъпи правилно заради еврото и да приеме помощта. Шефът на испанската централна банка също призова Ирландия да действа бързо и да спре несигурността на пазарите.

Много неща зависят от позицията на Европейската централна банка, защото тя подпира ирландската банкова система със заеми, които те не биха могли да получат на пазарите. Без финансовата подкрепа на ЕЦБ Ирландия би фалирала на момента, пише ВВС.

Ако има и най-слаб сигнал, че ЕЦБ смята да спре помощта, която дава на слаби банки от Еврозоната, Ирландия вече няма да има избор – ще трябва да се обърне или към партньорите си от ЕС, или към МВФ.

Ирландският министър по европейските въпроси Дик Рош призна, че има огромни проблеми с ликвидността на банките в страната. Правителството обаче свива значително разходите, а също така се надява на „солидарност“ от колегите на срещата в Брюксел.

Още по темата

„Няма причина да изстрелваме заем от типа на тези от ЕС или МВФ. Има проблем с ликвидността на банките, в това няма съмнение. Но не мисля, че адекватният отговор в случая е европейските финансови министри да се паникьосат“, коментира Рош пред ВВС.

Ирландското правителство е решено да възстанови стабилността в публичните финанси и е категорично, че е „финансово обезпечено“ до края на 2011 година.

Банките в страната са в криза от 2008 година, когато се срина пазарът на недвижими имоти. Цената на жилищата падна с 50-60 процента, а лошите кредити – най-вече заеми за предприемачи, взети от основните банки в страната, доведоха системата до ръба на колапса.

Според някои съобщения Ирландия ще се опита да си върне доверието на пазарите, представяйки подробности от четиригодишния си финансов план следващата седмица.

Планът съдържа безпрецедентно свиване на разходите с 6 милиарда евро и повишаване на данъците, за да бъде намален бюджетният дефицит от 12% на 9,5-9,7 на сто през следващата година.

Макар този план да цели да повиши доверието във финансите на страната, инвеститорите се притесняват, че свиването на разходите може да потопи Ирландия отново в рецесия, която да доведе до допълнителни загуби за правителството заради намаляване на приходите от данъци и увеличаване на социалните плащания. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 13 години
RAZSPADNE LI SE ES,IDVAT XAMERIKANCITE,I ZAPOCHVAME DA RABOTIM NA PO 2-3 MESTA ZA BEZ PARI,TA DA STANAT PO BOGATI EDRITE INDUSTRIALCI,I POTAVAME V BESPRECEDENTNI ZAEMI,I PAK V KALTA
237
0
 
7
 
! Отговори
оги преди 13 години
ес е създаден за да се разпадне.това е една адски корумпирана банда от международни финансови престъпници чиято цел е ограбване на националните богатства на народите..
236
0
 
2
 
! Отговори
посрамен преди 13 години
Ирландия е натрупала външен дълг по 500 000/половин милион/ долара на глава от населението си.България само някакви си 7 000/седем хиляди/. И как да не получи човек комплекс за малоценност ?
235
0
 
3
 
! Отговори
ряпата преди 13 години
абе няма ли по-представителен обект за това място от този Рапончо.
234
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Es v Sibir!
233
2
 
0
 
! Отговори
zz преди 13 години
Друго си е да гледаме благородните трезви физиономии на Медведе Лукашенко Назърбаев и т.н. и да четем коментари от неграмотни недоразумения като теб
232
0
 
0
 
! Отговори
zz преди 13 години
Тя вече е тръгнала надалеч от ЕС, към Русия и Луковит :))
231
0
 
0
 
! Отговори
Селянин преди 13 години
По информация от правителствената Прес-Служба министър Дянков е предложил нов революционен вид на данъчните декларации за 20011г., като се набляга на простотата. Същата ще съдържа само три реда:Ред 1. Колко сте спечелили миналата година?Ред 2. Колко са Ви останали?Ред 3. Внесете ни сумата посочена в ред:2
230
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
bez imigrantite es sled 30-40 godini prosto shte e starcheski dom s naselenie ot 300 ml. obrechen na mizeriya no i te nyama kak da gi spasyat v bideshte evropa shte izchezne
229
0
 
0
 
! Отговори
Honorik преди 13 години
EC e v kriza,no spored gospodin Dqnkov v Bulgaria nqma takava.Nie sme nai-bednata strana v EC,no tuk politicite se opitvat da ni ubejdavat drugo,sqka6 sme slepi.Vaprosat e ima li koi i koga 6te blagovoli da ni osvobodi ot prisastvieto na al4nite ni politici?!Darjavata ni se krepi na danaci i ni e prevarnala v krepostni selqni.Na nas se gleda samo kato na danakoplatci i izbirateli.Narodnite voda4i sa kato valci,koito razgrabvat ov4e stado.Dokoga 6te tarpim tehnite grabeji i nahalstvo?Kolko o6te?!
228
2
 
2
 
! Отговори
LUKOVIT преди 13 години
AKO EC SE RAZPADNE TO TOGAVA BULGARIA SHTE TRAGNE NAPRED
227
3
 
2
 
! Отговори
zatupiitekompleksari преди 13 години
razpada vi se glavata -zlobari takiva!!!!
226
0
 
5
 
! Отговори
ха преди 13 години
Удивителна прилика с човек!!!
225
5
 
14
 
! Отговори
gogo преди 13 години
Дано да се разпадне в най скоро време.Плащаме милиони такци за да ни унижават като 2 качество европейци,спират АЕЦ,наказват,глобяват,критикуват,контролират т.н.
224
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тая снимка ми прилича на оная дето Ленин вече е изкукалПогледа е същия.
223
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Херман ван Ромпой - ку ку, ку ку.
222
0
 
3
 
! Отговори
А4о преди 13 години
Няма съюз или империя(без османците щото са варвари като нас) в която да е била България и да е просъществувала дълго,ша ги измислим и тези от ЕС.
221
1
 
4
 
! Отговори
кръчмаро преди 13 години
Тука некои не са завръшили и пръво отделение , ама от политиката отбират много.
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
da se razpada pak ako iska i ikonomicheski da propada 150mlr hvarliat za pomoshi za imigranti ako propadne horata she sa dovolni chi pone she se ottarvat ot imigrantite vseki da si vzima torbata i koi ot kadeto e doshal to imigranti ot Afrika,Azia,Latinska Amerika i iztochno EVROPEIZI
219
0
 
1
 
! Отговори
GIORGI преди 13 години
KRIZA MRIZA PISNA MI CIAL JIVOT MIZERIA DANO DA IMA SKORO VAZMEZDIE DANO DA DOIDE ONIA VISOKIA DA OBEDINI MIRA NA ZEMIATA

Спонсорирани публикации