Брюксел замрази АСТА. Споразумението отива на съд

От Еврокомисията се кълнат: Без ограничения в интернет
Обновена: 22 фев 2012 15:43 | 22 фев 2012 14:38,
114
Брюксел замрази АСТА. Споразумението отива на съд
Брюксел блокира АСТА. Снимка: Impact Press Grouр

Европейската комисия замрази ратификацията на споразумението АСТА и го даде на Съда на Европейските общности.

Докато магистратите не отговорят дали то съответства на европейските права и свободи, по-нататъшното му одобрение ще бъде блокирано.

Още по темата
11 фев 2012 19:38
175
Така ще отпадне насроченият за юни вот на Европарламента, който трябваше да даде или не окончателно съгласие по влизането в сила на споразумението, чиято цел уж бе да се бори с фалшификациите.

Изпращането на споразумението на съда означава, че процесът на ратификация ще бъде замразен поне за една година, тъй като средният срок за гледане на дела от съда в Люксембург е около 14 месеца.

"Аз съм сигурен, че споразумението не нарушава права, но искам върховният съд на ЕС независимо да потвърди неговата законност", заяви търговският комисар Карел де Гухт, който води преговорите по АСТА от името на Еврокомисията.

"Това е необходима стъпка, защото решението за АСТА трябва да се базира на факти, а не на слухове и заплахи", добави той.

Съдът трябвало да отмери точния баланс между защитата на интелектуалната собственост и свободата на изразяване и достъпа до информация, разясни комисарят.

Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация

Де Гухт допълни, че уважава мнението на европейските граждани, които масово излязоха на протести срещу споразумението, но увери, че то няма да промени начина, по който гражданите в ЕС използват интернет.

"Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация. АСТА трябваше да защити нашите компании по света, защото те губят милиарди от нарушаването на авторски права и от фалшифициране на произвежданите от тях стоки", увери комисар Де Гухт.

Той припомни, че страните членки единодушно са дали мандат на Брюксел да подпише споразумението.

Европейският парламент, който също надигна глас срещу АСТА и в момента готви резолюция срещу него, също се е произнесъл в подкрепа на споразумението.

Де Гухт обясни, че тъй като притесненията в парламента за ползването на интернет са били от самото начало, той за първи път е разсекретил резултатите от преговорите по търговското споразумение и от 2009 г. евродепутатите са били държани в течение на постигнатите договорености.

Решението на ЕК за замразяването на АСТА идва седмица, след като и българското правителство спря ратификацията на споразумението, довело до масови протести у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
всеки търси начин да печели..няма лошо..но защо ще е на гърба на мнозинството и то в цял свят..една шепа хора иска да забогатее за сметка на всички останали..тая няма да стане
104
0
 
2
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
И още един пример. Пак ли ще трябва да плащам за "авторство", ако една песен си я запиша докато слушам радио или гледам телевизия? Техниката вече е свръх напреднала, а и качеството на предавания сигнал е отлично, така, че мога да си докарам запис с перфектно качество (достатъчно за домашно ползване), записвайки директно от радиостанции или телевизия. Пак шЪ ми скочи АСТА за "авторство"? Пълен *** е цялата работа....и това ще доведе до още по-голям срив в печалбите на АСТА-вистите...гаранция!
103
0
 
3
 
! Отговори
Възмутен преди 12 години
Ежедневно се пише на хартия. Плаща ли някой патентно право на наследниците на Гутенберг? не защото то отдавна е изтекло. Създателите на джиесеми плащат ли патентно право на наследниците на Едисон. А Радиостанциите - на наследниците на Маркони? не защото срока на патента е изтекъл Ако се въведе АКта тези хора които искат да го въведат не би трябвало да станат по-богати, защото трябва да увеличат разходите си, (ако спазват законите) но ни ще станем по-бедни, и по онеправдани.
102
0
 
3
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
Акта в този си вид е андроповщина - лекуваме следствието - хората купували малко лизензирани неща, а не търсим причината - ниска доходност. Ако се разсъждава така хората ще почнат още по-малко да си купуват. затворен кръг. Все едно да се оплачеш от колите по тротоарите и направиш бурдюрите по-високи. А като няма гаражи? Проблема не се решава! Акта не ти решава проблема. тя е временно решение от днес за утре за алчните милиардери. Останалите ще обеднеем още повече. Скоро ще има нова АКТА.
101
0
 
5
 
! Отговори
М-р Х преди 12 години
До 105 още нещо има приятелю ако си мислиш че хората тиглят безплатан музика от голям кеф, когато знаят че тя лесно се разваля и трябва да я теглят пак или да са зависими от това колко души теглят нещо от торент... Но не е нормално една програма да ти струва 3000 лева при заплата от 400 лева, не е нормално тримата тенори да са 70 лева и отгоре. хайде да говорим реалин неща. Нека да ни вдигнат заплатите десет пъти и тогава да видим дали българинът няма да купува лицензирано.
100
0
 
3
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
Нека поясня още веднъж: когато създадеш някакъв продукт и го патентоваш, ти си оставаша завинаги автор /създател/ на този продукт, НО не може да претендираш за пожизнени дивиденти от този продукт! За претендиране на дивиденти от авторство трябва да има регламентиран срок! След изтичане на този срок ти си оставаш автор на продукта, но вече не можеш да претендираш за парични облаги от това.
99
0
 
5
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
До 105Момче, т.н. авторско право, НЕ може да е пожизнено! Това е абсурдно! Измислил си нещо, създал си нещо...ОК- имаш право да спечелиш от това, НО не може да искаш да печелиш от това вечно, при положение, че продукта е станал обществено достояние. То в природата няма вечни неща, а пък АСТА иска да има вечно авторство! Пълен абсурд! Авторското право трябва да бъде валидно за определен период от време! След изтичане на този срок- не може вече да претендираш за дивиденти от авторство!
98
0
 
6
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
Момче, да ти задам един въпрос: 1. влизам в магазина и си купувам хляб.2. излизам от магазина3. срещам по пътя си бай Иван /стари дружки/, и се заприказваме за това-онова4. решавам да му отчупя от хляба, който съм купил...още е топъл, топъл...голяма вкусотия. И в този момент зад ъгъла се подава АСТА-една засукана мадама, приличаща на скъпо платените ***. И ми казва: стоп- не може да даваш от твоя хляб, нарушаваш правата на магазинера...бай Иван сам трябва да си купи хляб!Ей т'ва е АСТА!
97
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
S Patsh i Crack i s Palen XAK az ne sam GLUPAK xexeexexxeeeeeee :)))))))))))))
96
5
 
2
 
! Отговори
м преди 12 години
Пролема ви не е това, а че няма да има безплатни музики и филми.Ей това ви е проблема.Пикалата от гимназиите и другите училища дето най-много са против аста, не им се дава лев за филм ама като искат на дискотека се правят на мъже за скъпи дроги, дрешки и скъпи телефони, а не им се дава лавче за диск под наем, дето от това левче ще се плати заплата на някой човек.Айде мислете с горната си глава!
95
3
 
2
 
! Отговори
До 100 преди 12 години
Времената не са други.Манталитета е друг, приятелю. Не е редно да ползваш незаконни продукти и продукции. Колко видеотеки имаше и колко хляб даваха на хората? Знаеш ли? Това че ще дадеш левче за филм, какво е? Ми че то кафе не можеш да пиеш за лев.Как може да давате такива коментари! Срамота! Нали проблема ви на такива като вас против аста беше че им се нарушавало правото на свобода и следене и тем подобни.Сега хората ви казват, че това ще бъде премахнато, а ще се защитава авторското право.
94
2
 
6
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
Да вземем за пример една от най-известните програми- Autocad, която струва 4000 долара...луда работа! Ако на повече хора им е известно, че има доста по евтини алтернативи- BricsCad, Zwcad, TurboCad и др., които струват 3-5 пъти по евтино, никой няма да купува аутокада и респективно от аутодеск ще му намалят цената. Само, че те са монополисти! Монопола трябва да се пресече, а АСТА цели точно обратното- монопола да бъде фиксиран законово!НЕ на АСТА!
93
1
 
7
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
Това което писах за филмите и музиката важи и за софтуера. Знаем, че всеки продукт има амортизация- физическа, морална..данъчна. В този смисъл не е логично програма, излязла на пазара, да речем 2005 г, през 2012 г да и искат същите пари! За 7 години тя е морално остаряла отвсъкаде, да не говорим за данъчна амортизация- тук цената и е 0! Ей за това има и ще има пиратство! Трябва също да се създадат условия и за конкуренция...монопола държи високите цени, а от там идва и пиратството!
92
1
 
6
 
! Отговори
бай Михо преди 12 години
За мен не е логично да търсиш авторско право пожизнено за продукт, който вече е станал обществено достояние! Авторското право трябва да е валидно за определен период от време. Да речем за 1-ата година от излизането на даден филм или музика. Всички приходи реализирани за тази първа година да отиват там където и сега отиват. След една година този филм или песен са вече остарели, в цял свят ги виждали и чували и за какво авторско право може да говорим- те вече са дефакто обществени!
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цитат: "АСТА трябваше да защити нашите компании по света, защото те губят милиарди от нарушаването на авторски права и от фалшифициране на произвежданите от тях стоки", увери комисар Де Гухт."На всички компании "губещи милиарди", трябва да им стане ясно, че НЕ е възможно в 21-и век, във века на информационните технологии и интернет, да искаш да продължаваш да печелиш по същи начин, когато си разменяхме дискети и касети с песни и филми. Няма как...времената са други!
90
0
 
1
 
! Отговори
shefa преди 12 години
kvi miliardi gubqt kompaniite be, nenaqli se svine gnusni... tiq sa napravili tolkova mnogo pari prez godinite, ama iskat oshte alchnite chichkovci deto ne smeqt da si pokajat nosa navun. vreme e i obiknovennite hora da zabogateqt !
89
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** АСТА няма нищо общо с никакви авторски права - тя е само начин да ти затегнат примката около врата
88
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В интернет няма нищо безплатно, базплатни са само напразните илюзии които наивниците хранят.
87
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато на крадците са им отсичали ръцете БЪЛГАРИЯ е била силна държава.
86
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бедната ни родина има най-малък брой компютри на глава от населението в ЕС, а вие се притеснявате за свободата. Свободата е възможност на всеки член на обществото ни да има достъп до глобалната мрежа и до информацията в нея, да може да използва богатите възможности за общуване в нея. И как това ще стане като няма компютър? Как?