Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поне има достойнството да заяви позиция! Когато бомбардираха Югославия, Гърция не даде въздушен коридор.
198
9
 
7
 
! Отговори
Мужик преди 9 години
До seiraДа, и ще им плати с рубли да си подпират с тях масата, че се клати!
197
5
 
26
 
! Отговори
seira преди 9 години
До Анонимен 241:СПОКОЙНО!РУСИЯ ЩЕ ИЗКУПИ ЦЯЛАТА СЕЛСКОСТОПАНСКА ПРОДУКЦИЯ НА ГЪРЦИЯ."ПОМОЩИ" ОТ ЕС НЕ СА НЕОБХОДИМИ!
196
16
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Всичко много хубаво, но Циплас дава ли си сметка, че ако не изпълни поетите обещания народа ще го изгони скоропостижно. А той няма начин да изпълни тези обещания защото са нереалистични. Вече даде заден ход по заема. А колкото за отношението на ЕС към Русия - тук е абсолютно прав, ЕС прави огромна грешка с това подгъзуване на САЩ по отношение на Русия и дано скоро не стане така че да съжалява. Не за друго, ами ще го отнесем ние, обикновените хора, а не ненаялите се евродепутати.
195
7
 
28
 
! Отговори
23 преди 9 години
И кво, дай да трием коментари, които не съвпадат с евроатлантическата мантра. Бе вие сте жив зян бе, тоталитарни кукли на конци! Роби на една тиква и червенотиквеничковчетата!
194
28
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хитрото комунистче Ципрас си мисли, че може да изнудва Европа.Скоро гърците ще го гонят с камъни.
193
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейска демокрация? Не и за инакомислещите. Европейска свобода? За гейовете да, но не и за бедните, които биват глобявани и затваряни за скитничество. В Европа е разрешено да си развяваш срамотиите по улицата, но не и да протегнеш ръка за помощ. В Европа всичко е чисто и подредено, хората са възпитани и усмихнати. Както във всяко тоталитарно общество. Европа бавно разрушава основната клетка на обществото - нормалното семейство.
192
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците от фалит не се боят. Защото при фалит губят и хората но еднократно, а при плащане на непосилен дълг губят многократно.
191
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дано в цяла Европа на власт да дойдат нормални партии, различни от крайни националисти и комунисти , НО И РАЗЛИЧНИ ОТ СЕМЕЙСТВАТА НА олигархичния слугинаж - ПЕС, ЕНП, АЛДЕ. Едва тогава Европа ще дръпне яко напред. Европа на нациите а не Европа на олигономенклатуробюрократите.
190
4
 
32
 
! Отговори
Тъпи еврогейци преди 9 години
Гърците за пореден път ще ви извозят.Завиха волана на ляво и връщането му в права посока ще струва много милиарди.Те се държат като ***,която се продава за много пари,докато нашите политици са като прости к-рви-хем ги ***,хем е без пари.
189
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отношението към Гърция е същото както отношението на Брежнев към Чехословакия през 1968 година, само че сега икономическата интервенция ще е първото средство. Дано издържат клетите гърци на борсовите спекулации и всички други икономически далавери.
188
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво обвинявате гърците. Те си гледат интереса. И тука ако ББ беше съкратил половината народ, и беше резнал пенсии и всичко, а само му даваха нови кредити да си плаща външния дълг, който да речем са го изпапкали Делян и Прокопи, какво да очаквате. Нови избори аут. 300 милиарда с работа не се плащат, плащат се с лишения и мизерия. Защо на Германия е опрощавман дълга, а? Не че са роботни а защото е честно.
187
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да те големите отдавна говорят от името на малките. Кога равни субсидии господа демократи? Гърция е държава а не територия с генералгубернатор.
186
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-малкият проблем на Шулц е Гърция. Такава се е задала хала над ЕС, такива бури веят отвсякъде, че не ЕС е брулен, а пред криза е цяла Европа. Какво си мислите, че прави от ЕС леля ви Меркел? Прави това, което винаги са правили германците - поредния Райх. Мисли, че този път може да мине без Круп/Тисен, а само с франкфуртските бандити. Народите ще се събудят рано или късно и отново ще се плаща. Като прибавим и обгрижването от страна на САЩ, Европа си е пред разгром. Шулц още се прави на улав.
185
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Хаха, Шулц бил празен човек... А Ципрас е много пълен, като го гледам и той потен вода не е пил.
184
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
то и в Испания и в Гърция са толкова работливи че българки ходят да им подмиват дъртите ***.Ако искаха да работят щяха.
183
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Свалям им шапка на гърците, сега ще доят и едните и другите, а нашите ***, колкото по послушни стават, толкова по- зле за България. Борисов, спри да ходиш до щатите и Израел, *** в Гърция, белким научиш нещо от политиката!
182
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мартин Шулц го чакат големи изненади от гърците.Да се чувства предопреден!
181
6
 
13
 
! Отговори
цезар преди 9 години
Е и кого трябваше да приеме? американския ли? или този на баба Меркел.Гърция е суверенна държава и когото си иска него ще приема.
180
0
 
5
 
! Отговори
Пино Четев преди 9 години
Нещо ми напомня за Чили и Салвадор Алиенде...