Европа със сериозно предупреждение към Гърция

Атина да не се отклонява от позицията на ЕС спрямо Русия
Обновена: 29 яну 2015 14:03 | 29 яну 2015 07:04, Елка Василева
283
Европа със сериозно предупреждение към Гърция
Снимка: Reuters

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц предупреди гръцкия премиер Алексис Ципрас, лидер на радикалната лява партия СИРИЗА, да не се отклонява от общата позиция на ЕС спрямо Русия в украинската криза, съобщи Ройтерс.

Ципрас, чиято партия спечели изборите в неделя, смути европейските си партньори вчера, като разкритикува изявление на ЕС, предупреждаващо Москва за нови санкции заради ролята й в Украйна.

Неговото решение да приеме руския посланик, преди да се срещне с всеки друг чуждестранен официален представител, също не отмина незабелязано в Брюксел и Берлин, отбелязва агенцията.

Още по темата

"С ужас забелязах, че Гърция днес изостави общата позиция на Европейския съюз по Русия", заяви Шулц пред германската телевизия Цед Де ЕФ. "Не можеш, от една страна, да искаш от  Европа да покаже солидарност със собствената ти страна, както г-н Ципрас го прави, и после като първа официална стъпка да разцепваш общата европейска позиция", добави председателят на ЕП.

Шулц ще се срещне днес със Ципрас в Атина, за да обсъдят дневния ред на новото правителство и как Гърция иска да реши проблемите си с дълга. "И аз ще му кажа, че всякакъв едностранен подход във външната политика няма да му помогне", заяви Шулц.

Европейският съюз отхвърли по-рано критиките на новото гръцко правителство, че не са се консултирали с него за изявлението, призоваващо за работа по евентуални нови санкции срещу Русия заради украинския конфликт.

Ден след като Алексис Ципрас положи клетва като премиер на Гърция, европейските лидери направиха необичайно общо изявление във връзка с ожесточаването на боевете в Украйна.

Канцеларията на Ципрас заяви, че ЕС би трябвало да осигури съгласието на Атина, преди да направи изявлението и посочи, че Ципрас е изразил недоволството си в телефонен разговор с ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини.

Европейският съвет съжалява, че гръцкото правителство не може да се присъедини към изявлението, отбеляза говорител на председателя на Съвета Доналд Туск.

Консултирахме се с всички страни членки, включително с представител на новото гръцко правителство. В понеделник вечерта останахме с впечатление, че изявлението се подкрепя от всички, посочи говорителят. Когато вчера сутринта разбрахме за гръцкото колебание, предложихме да се добави бележка под черта, че Гърция не е част от изявлението. Тъй като Гърция не искаше подобна обяснителна бележка, сметнахме, че можем да разпространим изявлението във вида, договорен предишната вечер, поясни той.

Като пореден знак, че новото гръцко правителство ще затрудни още повече постигането на единодушие в ЕС за санкциите, беше цитирано изказване на новия гръцки министър на енергетиката Панайотис Лафазанис, че Гърция няма интерес от налагането на санкции на Русия, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
2
 
5
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Ами това е.На 10 000 евро доход-9750 евро данъци и осигуровки!Ако и тука стане така, няма да се мине само с избори,направо ще се колим!
178
12
 
6
 
! Отговори
мен преди 9 години
Мдаааа........хитрият грък си мисли че някой друг трябва да му плати сметката.....аз съм сигурен че повечето хора в форума имат познати гърци ........дайте мнение кажете какви хора са????? За мен това е поредната игра на гърците да се възполват от лошите взаимотношения между Русия и ЕС ....Великите Сили винаги са се разбирали.....някак си....Гърците заслужават ТОТАЛНА международна изолация...страшни хитреци са но ще се наиграят на финала
177
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До но комент.......И още нещо.. В Гърция всеки един бизнесмен е длъжен да плаща 650 евро затова, че има фирма на свое име плюс 650 евро за всеки един клон. Данъка върху дохода започва от 26% и се облага от първото евро и върви пропорционално нагоре.Така напр.,ако си декларирал 10хил.е.,трябва да платиш 2600е+1300е предплата за следв.год.+650е за фирма+4800е соц.и здр.осигуровки+400е прибл.данък недв.им.Остават ти 250е да живееш цяла година и да платиш и данък за колата си
176
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сгеа разбрахте ли защо Южен поток се пренасочи към Турция - Гърция. Сметката е направена още преди изборите...
175
5
 
12
 
! Отговори
Българин преди 9 години
Никой не пита гърците кое им е интерес и кое не. Имало е време да си развиват интересите, днес е време за разплата и поемане на отговорност.
174
1
 
22
 
! Отговори
но комент преди 9 години
И в Испания младежката безработица е над 50%, те ща са следващите които ще изтрещят, не знам с избори ли или по друг начин, но такова положение не може да се поддържа дълго време."Глобалната десница" просто прекали, пренатегна винтовете и затова сега ще бере ядове, и не само в Гърция.
173
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя Шулц е един празен човек, като Станишев.Той имал свой бизнес, преди да реши, че е готов да управлява цяла европа... Бил собственик на книжарница.Такива кухи тикви управляват Европа (като Барозо, Меркел и други "лидери" с ограничени възможности).Всичките са кукли на конци, а кукловодът е САЩ.Така нареченото "единство" на ЕU всъщност е диктат на САЩГърците показаха независим подход и шелание да си решат проблемите в свой интерес.Това точно разгневи послушковците на Обама...
172
4
 
15
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 9 години
Каквото и да пишем за гърците тук, доказано е че те умеят да отстояват интересите си. По повод многомилиардните им дългове нека да си припомним вица:... ако дължиш 100 долара на банка имаш проблем, ако дължиш 1 000 000 долара проблема е на банката...Гърците проблем нямат, проблем имат тези които са им давали пари до сега.Евреите имат проклятие: .. да ти умре длъжника... :))) Гърция ако обяви фалит, кредиторите ще загубят повече отколкото ако се съгласят да опростят 50% от дълга.
171
2
 
12
 
! Отговори
но комент преди 9 години
В България безработизата е 10-12 процента.можете ли да си представите да стане като в гърция 27-30%.И 50% младежка безработица.Не Сириза ще изберем, ами вече щеше да се леят реки от кръв по улиците.
170
2
 
11
 
! Отговори
но комент преди 9 години
Вижте какво, някой може ли да си представи какво е това 50% младежка безработица и 27% обща безработица и това за години наред?Най-малкото което може да се случи е на изборите хората да изберат крайна партия.Такава безработица и такова неравенство води до социален взрив, до революция.Няма европейско население което да търпи,няма режим който може да издържи такова нещо.
169
0
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Котката дето яде салама беше сериозно предупредена по дипломатичен път да не го прави. Тя отговори: "Мерси!"
168
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ципрас трябва да извади Гърция от ЕС иначе САЩ ще го ликвидират с преврат както Янукович в Украйна.
167
1
 
4
 
! Отговори
pool преди 9 години
bravo na garcitee taka se pravi bruksel iskat vse parvo na tqx da se dokladvaa ,kade sa tragnali tiq belgiiski palq4ovtsi srestu rusiqq ,v evropa Amerika diktuva pravilata ama drugarq Putin skoro 6te gisloji vsi4kite na mqstoto im |! bravo na Cipras parvo na rusiq se pozdravqva i posle EU!!!!@
166
0
 
22
 
! Отговори
за баниците и хората преди 9 години
Преди време комшията беше без работа и му дадох общо 1100лв. Иначе харабия, за Гергьовден взе агне, събра родата, и по кръчми се засичахме. Почна работа, но ми се примоли, децата това, жената онова, да изчакам с парите още 2-3 месеца. Неприятно ми стана, но както и да е. След 2 дни куриер сгрешил вратата, звъни ми и търси съседа, носи някаква плазма. Е издивях, казах му, че ще го съдя и ми върна парите на другия ден - с вид на силно обиден човед. После ме оплю пред кого ли не, изкара ме изверг.
165
2
 
18
 
! Отговори
ГАМОТО палакало преди 9 години
Ай сега заради една УКРАЙНА да УМИРАМЕ и НИЕ щото така казали от Ю ЕС ЕЙ !!!
164
5
 
18
 
! Отговори
Сиртаки преди 9 години
Такава ЕВРОПА без РУСИЯ не е ЕВРОПА !!!
163
2
 
21
 
! Отговори
БАРБАЯНИ преди 9 години
Пийте само швепс !!!Гърция си има позиция и си иска пазарите с РУСИЯ !!!Руснаците също обичат да ходят на почивка в ГЪРЦИЯ !!!
162
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все ми се струва, че европа ще пие студена вода а гърците ще вземат пари от китайците
161
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гърците никога не са имали Андрей Луканов и Жан Виденов.Ако им ги натресат те ще ги пратят при Чаушеску.Не са имали и Станишев да целува Местан на площада.Винаги ще ги уважават повече то нас българите.Затова никога няма да работят като нас за 4 долара на месец.Колкото и да мислим,че са зле много по богати са от нас.Вярвам,че много бързо ще дръпнат напред и ще бъдат добре както и преди.Пожелавам им късмет и успех.
160
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Престанете да пишете,че са византийци нямат нищо общо с римляните.