Евролидерите се договориха за енергийния съюз

ЕС харчи повече от милиард евро на ден за внос на енергия
20 мар 2015 09:06, Елка Василева
16
Евролидерите се договориха за енергийния съюз
Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters

На срещата на върха на Европейския съюз е взето решение да бъде активизирано създаването на енергиен съюз, като се започне с разширяване на строителството на енергийна инфраструктура с цел формиране на ефективен вътрешен енергиен пазар. Това заяви председателят на Съвета Доналд Туск, цитиран от ТАСС.

По думите му ЕС възнамерява да се концентрира "на първо място върху строителството на недостигащите инфраструктурни връзки между страните за пренос на енергия в ЕС.

Още по темата

Освен това споразуменията трябва строго да отговарят на европейското законодателство, трябва да бъде осигурена прозрачността им, отбеляза той.

Туск подчерта, че договорите за доставка на газ от Русия, сключени за 20 и повече години, могат да бъдат нездравословни, както за сигурността, така и за пазара в Евросъюза.

Газовите договори трябва да са бизнес, не да се използват като политически оръжия, каза още Туск по повод принципното решение да бъде изграден енергиен съюз. Той предвижда единен енергиен пазар, повече интерконектори, повече прозрачност на газовите договори и търсене на нови доставчици и маршрути.

Аргументите обобщи председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

„Енергийният съюз е необходимост, защото Европейският съюз харчи 400 милиарда евро годишно за внос на енергия - повече от милиард евро на ден. Очевидно е, че трябва да сложим край на тоталната зависимост от трети страни. Ако успеем да свържем енергийните си мрежи, това ще спести на потребителите 40 милиарда евро“, каза Юнкер, цитиран от БНР.

Европейските лидери снощи решиха още да сформират специален екип от медийни експерти, който да противодейства на координираната от Кремъл дезинформация за ролята на Русия в Украйна и други части на Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: ЕСЕнергиен съюз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
дарт вейдър преди 9 години
европейския съюз върти всичко,от русия газ,от америка петрол,от китай евтина продукция,най накрая сме на правилното място
7
3
 
9
 
! Отговори
МАРШ ОТ БЪЛГАРИЯ преди 9 години
БРАВО НА ЕВРОПА!ЕДИНСТВОТО ПРАВИ СИЛАТА.С ПРИЕМАНЕТО НА ЕВРО-ЗАКОНИТЕ В ЕНЕРГЕТИКАТА , МОЖЕ И ДА СЕ ПРОСТИМ С МОНОПОЛИСТА "ЛУКОЙЛ"!РУСКИТЕ МОНОПОЛИ , ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗРИТАНИ ОТ БЪЛГАРИЯ!ТЕ НАПРАВО СЕ ГАВРЯТ С БЕДНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И БЕНЗИНА ....НИЕ ПЛАЩАМЕ НАЙ-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ В ЕВРОПА!??!!
6
4
 
2
 
! Отговори
шивач на Цвъки преди 9 години
Каквото и да правят газ, скоро няма от къде да вземат в такива количества, поне да няколко години. Каквито и връзки да правят, ако искат може и с камили да го носят от пустинята.Цялата игра е че са марионетки на краварите.Който има огромни суровини / в случая Русия /, той ще намери къде да си ги продава, да му мислят които нямат...
5
3
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
пич, в грешка си - напротив, няма никакви посредници! има просто един гнусен държавен монополист, наречен булгаргаз. на каквато и цена да влиза газта, те определят на каква да се продава. по отношение на петрола - там положението е още по-зле и изтървано - монополистът е руски и се нарича лукойл. ако се чудите защо в света барелът е 50 долара, а на нас ни продават 20 пъти по-скъпо бензина - там търсете измамата.
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
при мен има газ но ми е скъп защото има много посредници булгаргаз -една фирма на С Дончев -втора фирма на С Дончев Потребителя винаги е прецакан от държавата законите не се правят за обикновеният човек
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само "няколко милиончета"? Голям си оптимист.
2
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости големите държави в ЕС категорично отказаха да си разсекретят енергийните договори,,а тази новина за (договорката) е просто прах в очите с които се опитват да лънготят ,че в ЕС има (единодушие) не може да се договаряш за нещо за което трябва да се подпише споразумение между отделните членки.все едно аз да кажа ,че съм се договорил с мутрата Бойко той да ми подари няколко милиончета дето той ги окраде от народа.
1
8
 
15
 
! Отговори
БРАВО! преди 9 години
БРАВО!