Всяка БГ крава с + ? 20 от Европа

Брюксел дава още половин милиард да спаси млекопроизводителите
19 юли 2016 22:06,
9
Всяка БГ крава с + ? 20 от Европа
Снимка: архив, Reuters

Европейският бюджет ще плати по малко над 20 евро за всяка българска млечна крава допълнително. Помощта е част от нов спасителен пакет на стойност 500 млн. евро, които идва по-малко от година, след като Брюксел даде същата сума, без да успее така да подобри състоянието на производителите на мляко, които втора година страдат от срива на изкупните цени на суровото мляко.
 
За 12 месеца европейският млекопроизводител е загубил 20% от приходите си, а изкупните цени в повечето държави вече са под себестойността на продукцията.

Основните причини за краха на цените са свръхпредлагането и руското ембарго на европейски земеделски продукти. За първите шест месеца на годината в ЕС е произведено 6% повече сурово мляко. Кремъл обяви, че удължава забраната за внос от ЕС до края на годината, след като Брюксел удължи санкциите към Русия заради окупацията на Крим и военните действия в Украйна.
 
За да промени нещата Европейската комисия анонсира нов пакет от финансови инжекции в сектора. 150 млн. евро от сумата ще бъдат дадени на производители, които успеят да докажат, че са намалили производството на мляко. Кандидатстването за тези пари ще е направо в Брюксел и те няма да са разпределени по държави. Еврокомисията смята да предложи по 40 евроцента компенсация на производител за всеки литър по-малко издоено мляко.
 
Останалите 350 млн. ще бъдат дадени на правителствата в страните членки, за да помогнат с национални мерки на млекопроизводителите или на други фермери, които по тяхна преценка са заплашени от фалити. Бюджетът за България възлиза на 5,8 млн. евро, почти същата сума, която ни беше дадена и миналата година. Според изчисленията на поголовието това означава малко над 20 евро на крава.

Еврокомисията дава известен аванс на България, тъй като се смята, че малките производители по-трудно могат да се справят с кризата. Точки носят и ниските изкупни цени у нас. При дял от производството на сурово мляко от 0,33%  в ЕС България получава 1,6% от финансовата помощ.
 
Освен това Брюксел смята да допусне производителите, които вече получават финансови добавки за отглеждане на млечни крави по други програми, да имат възможност да се възползват и от тези допълнителни пари.
 
Вероятно те ще бъдат на разположение на правителството още през октомври, като то ще ги разпределя според програмите, които нотифицира пред Брюксел. Миналата ЕС София беше от първите страни, които дадоха пари на фермерите, като ги допълниха със средства от националния бюджет. Сега това отново може да бъде сторено, като държавната помощ може да стигне до 100% от парите, идващи от евробюджета, съобщи земеделският еврокомисар Фил Хоган днес пред земеделската комисия на Европейския парламент.
 
Парите за намаляване на млекопроизводството ще се изплатят догодина, като подаването на документи ще започне през октомври, добави комисарят.
 
Европейската комисия ще разреши авансовото изплащане на земеделски субсидии за 2016 г. от 16 октомври. Фонд „Земеделие” ще може да даде предварително до 70% от парите по директните плащания и до 85% от парите за регионално развитие, когато бъде приключена проверката на подадените от фермерите заявления.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: финансиранеЕСкрави
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи в БГ е по-добре да си крава отколкото човек, ако си човек, най-много да ти вземат 20 Евро за някоя глоба или такса, нооо Кравата е друго нещо, голям чоек е Кравата ще знаете
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи санкциите срещу Русия наистина дават ефект! Но пък няма лошо, важното е на тях да им гадно.
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Европейският бюджет ще плати по малко над 20 евро за всяка българска млечна крава допълнително."Аз за немлечна крава не съм чувал.
3
1
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 7 години
В България не се наблюдава такъв срив .Даже напротив - Млякото е по-скъпо от свинското .Какво става в този пуст ЕС ?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А за коза колко дават?
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това са го измислили краварите, за да ликвидират европейската цивилизация и да ни заменят с шведи!