Жозеп Борел: Европа бе "наивна" в отношението си с Китай

Той се усъмни, че вирусът е създаден в лаборатория
4 май 2020 18:12, Петя Славова
34
Жозеп  Борел: Европа бе "наивна" в отношението си с Китай
Снимка: БГНЕС

Европа беше "малко наивна" в отношенията си с Китай, но подходът й става все по-реалистичен, заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Китай е също толкова икономически партньор, колкото е "системен съперник, който се стреми да насърчи алтернативен модел на управление", заяви Борел пред "Журнал дьо Диманш". Той добави, че тъй като и Китай, и ЕС насърчават многостранността, това ги поставя „от една и съща страна". Но това не означава, че те споделят едно и също разбиране за глобалното управление, особено в условията на криза.

"Ние, европейците, подкрепяме ефективна многостранност с Организацията на обединените нации в центъра", заяви върховният представител по външните работи. "Китай, от друга страна, има селективна многостранност, която се основава на различно разбиране на международния ред."

"Трябва да видим какво се крие зад това", каза Борел, цитиран от БГНЕС.

Дипломат №1 на Евросъюза добави, че коронавирусната криза изостри съперничеството между САЩ и Китай, тъй като и двете сили се обвиняват взаимно в разпространението на пандемията. В тази връзка той критикува виждането на американския президент Доналд Тръмп за многостранност. "Той го разглежда като игра при която Америка може да загуби всичко. Това мнение е невярно", каза той.

Но Борел поставя под съмнение предположението на Тръмп, че вирусът е създаден в китайска лаборатория – твърдение, което е в противоречие със собствените разузнавателни служби на САЩ . "Човек трябва винаги да приема внимателно изявленията на президента на Съединените щати", каза той и добави, че "преди няколко дни той препоръча да пием дезинфектант за борба с коронавируса", каза той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Аха преди 3 години
Усетихте се най-после, след дъжд качулка !
27
1
 
0
 
! Отговори
Хо хо хо преди 3 години
А пък аз предлагам да те вкарме в дрънголникаи там ако е възможно да ти дойде акъла, долен расист.
26
1
 
4
 
! Отговори
Американ преди 3 години
"преди няколко дни той препоръча да пием дезинфектант за борба с коронавируса" -- това е лъжливо представяне.Европедерите ще се нагъзат на китайската компарти само и само да "навредят" *** Тръмп.
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовА член 164 от Германската Конституция КАГДА?
24
1
 
2
 
! Отговори
Мон Гол преди 3 години
До Ли ПънСтроите ли новата Велика китайска стена? Искаме да е готова за да можем да се окичим с още една победа и да ви заробим за още 500 години.
23
1
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
В Русия само баварските фирми са над 1600! Има 4 завода на БОШ! Иначе имало санкции... Какви - не знам! Преди 8 години си купих бормашина Бош оказа се произведена в завод на БОШ в Русия и е неубиваема! Ако беше направена в Китай щеше да е еднодневка,но е направена в Русия!Ряазбира се става дума за синята серия двускоростна машина-абсурд е такова производство да се довери на китайци!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Логично е да се съмняваме -Китай възпрепятства международно разследване.
21
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Пжредният изкуфял брюкселски тищоправец...
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирусът е от лабораторията. Точка. Не е изкуствен, но оттам е изпуснат. Това е истината. Добре, че не е по-силен, а дори е отслабен и полека-лека ще се справим. Но Китай са виновни .
19
1
 
3
 
! Отговори
JAGUARES DE CORDOBA преди 3 години
до 11:А АРАБУХИ КАТО ТЕБЕ НАПРАВО В КОЧИНКАТА НАРЕЧЕНА ЙЕМЕН ХАХХАХАХХА
18
1
 
5
 
! Отговори
Бай Петко преди 3 години
Жозепе, пак си се назобил с ГМО, кола и пуканки, като някое чистокръвно, едророгато северноамериканско...Сопри се малко, бре чиляк!
17
0
 
1
 
! Отговори
Wc преди 3 години
ДОКАТО ПО ГОЛЕМИТЕ В ЕВРОПА ПЕЧЕЛЯТ МНОГО ПАРИ ОТ КИТАЙ...ОСТАНАЛИТЕ ЩЕ ИМ ДИШАМЕ КОРОНАВИРУСА
16
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа бе "наивна" в отношението си с Китайи още по наивна в отношенията си с Русия.
15
2
 
10
 
! Отговори
Тиква преди 3 години
Колко наивни има, птичи грип как се появи? Кой помни ситуацията;Всички държави Европа и Украйна се отказаха от американското пилешко, там имаше хормони и друга химия над нормата, всички почнаха да внасят пилешко от Китай и след 5-6 мес, Опаа Пилешки грип, купувайте краварското.
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние сме наивни че вярваме на тия нагли либерасти. .алоу света не ви принадлежи
13
7
 
7
 
! Отговори
Ние преди 3 години
Ние сме глуп***ци, че търпим Брюксел да ПОЗВОЛЯВА КИТАЙСКИ ФИРМИ ДА ТЪРГУВАТ С ЕВРОПА.КОЛКО ПЪТИ КИТАЙ ЩЕ НИ ИЗБИВА С НЯКАКВИ ПАНДЕМИЧНИ ВИРУСИ? НАШИТЕ ДЕДИ, СА УМИРАЛИ И СЕГА НИЕ СЪЩО УМИРАМЕ. И ЗАЩО? ЗАЩОТО ВЪВ БРЮКСЕЛ РАБОТЯТ ИД..ИОТИ.Кой пада три пъти в един и същи капан? Само глу$$пака!!! В рамките на няколко века от Китай идват 3 пъти вируси, които убиват стотици хиляди европейци.ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СЕ ТОЛЕРИРА И СЕГА БРЮКСЕЛ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕСТРУКТОИРАН И ВСИЧКИ ВИСОКИ ФИГУРИ УВОЛНЕНИ
12
7
 
12
 
! Отговори
Време е Брюксел да с преди 3 години
Брюксел са хората, които преместиха производството в Китай. Те позволиха на Хуавей да инсталира 5G мобилни клетки.Да Брюксел. Спеститхте 100 милиона от производство в ЕС и сега ще платите 10 трилиона заради поредния ПАДЕМИЧЕН ВИРУС.Един път сгрешихме и Испанския грип от Китай уби 60% от европейците. После птичия гриб от Китай уби 30% от европейците. И сега за трети път Китай ни праща вирус, който този път ще убие 90% (това не са случайни цифри).КОЙ ГРЕШИ ДВА ПЪТИ? А, ТРИ? САМО ГЛУП***ЦИТЕ.
11
7
 
7
 
! Отговори
Бота преди 3 години
Предлагам следното двойки само от европеидната раса.Междурасовите двойки да бъдат разделяни и да не се допуска изобщо формирането им.Недопуакане на хора от друг етнос и раса различни от европейкият в Европа.Сегрегация на базата на цвят на кожата у очи.Забрана тези да купуват имоти на територията на Европа.Ако има несъгласни европейци да бъдат екстрадирани и да не могат да влизат на европейска територия в бъдеще.Кacтpaция на всички други и репатриране.
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То голяма разлика между ефективна многостранност и селективна многостранност няма. Всяко ефективно действие е селективно.
9
2
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ЕЛИТА НА ЕС СИ ГЛЕДА КЕФА!ДА БАЧКАТ , КОМУНИСТИТЕ ЗА ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД!