Лондон незаконно гони европейски граждани, сред тях и българи

Посланникът ни потвърди за задържани няколко души
14 май 2021 17:30, Ния Христова
154
Лондон незаконно гони европейски граждани, сред тях и българи
Снимка: БГНЕС
Европейци, които имат насрочени интервюта за работа, разказват как са били задържани и изхвърлени от Обединеното кралство въпреки правила, които позволяват на хора без визи да пристигнат за интервю в страната. Сред изританите въпреки закона има и българи, пише "Монитор".
 
Според британският в. "Гардиън", който цитира разговори с пътуващи, задържаните са отвеждани в центрове за изхвърляне на мигранти от страната или в стаи за задържане на летищата. Това се е случвало дори и в случаи, когато някои от тях са пристигнали за интервю за работа.
 
Има и случаи, когато влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени тажове). В случаите на интервютата за работа обаче се получава объркване относно това дали гражданите на ЕС могат да пристигнат за опит да си намерят място на трудовия пазар и след това да се върнат в страната си, за да кандидатстват за работна виза.
 
Според правилата на вътрешното министерство на теория това е възможно, както и това посетителите без работни визи да участват в срещи, конференции и семинари, да договарят и подписват сделки. Въпреки тези разпоредби десетина европейци, основно млади жени, миналата седмица са задържани и изхвърлени на летище „Гетуик“ в рамките на 48 часа.
 
Част от тях са изпратени в център за задържане на два часа път от „Гетуик“. Граждани на Италия, Франция, България и Гърция са сред задържаните. За случая с българите посланик Марин Райков потвърждава, че няколко души са задържани в центрове за отстраняване на мигранти от страната.
 
Испанка, в интервю за "Гардиън", разказва, че за кратко е била настанена в центъра и никой не й е казал какво става. След три дни е била освободена със заповед за карантина в дома на сестра ѝ до май, а паспортът ѝ остава в гранична полиция.
 
Жената споделя още, че смятала, че може да си потърси работа поне до октомври, особено като се има предвид, че е живял и работила там. Предложила на полицията да си плати за обратен полет още същия ден.
 
Друга млада жена от Испания планирала да си потърси работа, да кандидатства за виза и така да се върне при приятеля си, който работи в английската здравна система от 4 години.
 
Променила решението си, след като била заключена в стая на летището за 24 часа заедно с други хора, а мобилният ѝ телефон е отнет. След това жената е била качена на самолет за Барселона заедно с друга испанка, пристигнала за интервю за работа.
 
Обвинява авиокомпанията си – властите ѝ обяснили, че не би трябвало изобщо да бъде допусната до самолета (според компанията, Vueling, това е работа на властите в съответната страна). "Не искам отново да минавам през това. Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава."
 
Задържаните твърдят, че не са били информирани за правото си да потърсят правна помощ.
 
Испанските власти казват, че наблюдават ситуацията, а Еврокомисията изрази притеснение заради "условията и продължителността на задържането", макар да е обхванало "малък брой граждани".
 
"Гардиън" цитира британския посланик Марин Райков, според когото консулската служба действително е имала "няколко случая, в които полет за връщане не е бил наличен 24 часа след пристигането“ и когато "няколко български граждани са били задържани в център за отстраняване на имигранти". 
 
По думите му на гражданите трябва да могат да осъществят контакт с посолството, което "очаква да бъде уведомявано" своевременно при задърането им, за да може да бъде оказана съответната помощ.
 
Вътрешното министерство на Обединеното кралсто още не е публикувало данни за задържанията на границата, откакто Брекзит влезе в сила през януари и не е известно колко от задържаните са успели или са имали желание да влязат в контакт с консулствата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
16
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ДА ЖИВЕЕ РАЗПАДАЩИЯТ СЕ ЕС
35
19
 
12
 
! Отговори
Англичанин преди 2 години
Аз отдавна съм се уредил на Острова и живеят като западняк на западен стандарт, и ми е писнало от българските мизерни навлеци.
34
14
 
11
 
! Отговори
Герб са гадове до 22 преди 2 години
Да попитам вие в България какво по специално правите и работите от хората в чужбина ?Всички изброени неща извършвате и вие и сте унижавани от един самозабравил се дерибей.Разликата е че, ние вземаме пет пъти по голямо заплащане от вас и не ви мислим за ***..и защото там са нашите родители и приятели.
33
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англосаксонците са най-великата нация, но българите са прости и некадърни и се навират нежелани в Англосаксония, разбира се, че ще ги гонят.
32
8
 
35
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Ама кое му е незаконното? Гонят хора, които са нелегално там! И, забележете, предимно млади жени! Ако добавят и от кой етнос са, картинката е ясна. Хората са прави, какво ревете! Писна им от манг.простит..джебч..и прочее!
31
11
 
11
 
! Отговори
и язе преди 2 години
и сега кво ше правят преуспелите българи дето мият чинии и дупета на възрасти хора там ?
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С цел туризъм може да си без виза до 3 или 6 месеца не пмня точно, но за работа вече трябва работна виза.
29
11
 
5
 
! Отговори
от Лондон преди 2 години
славчо ше оправи нещата , той е велик , ше говори с кралицата !
28
8
 
26
 
! Отговори
Англия преди 2 години
Англия недвусмислено показва пренебрежително и репресивно отношение към европейците, най-вече към източноевропейците. Най-после намериха отлично поле за изява на имперското си високомерие! Четох за издевателства над дете /българче/, което от години е там с родителите си, но след Брекзит нападките над детето от другите деца е минало всякакви граници. Родителите и детето веднага са се прибрали в България.
27
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДА МУ МИСЛЯТ ТЕЗИ ДЕТО ТЕГЛИХА ЗАЕМИ ТАМ ДА СИ КУПУВАТ КЪЩИ
26
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде визи за гнусните англичани за целият ЕС.
25
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро острова ще се разпадне на свободни от англичаните държави.
24
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да ходите на този потъващ остров
23
4
 
27
 
! Отговори
Ами сега? преди 2 години
След като половин България се изнесе там, се оказа, че Великобритания съвсем не е звездата на пленителното щастие?
22
16
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
18 стига вече бе човек, в България всички знаем истината. Масово чистите с прахосмукачка, оправите легла, минете тоалетни с ръкавици, работите на строежите, в минете на коли, таксиметъри, пакетиране стоки и лепите етикети. Мълчим и слушаме как сте шефове, знаейки че не сте, просто защото не искаме да ви обиждаме. Наши сте и ни е гадно, че ви унижават там, за това не искаме да сте унижени и тук. Но моля, спрете да ни мислите за тъ*пи и про*сти само защото се правим на такива в името на приятелств
21
6
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
До Анонимен 21КЪДЕ БЕШЕ БЕ ТЪПУН АНГЛИЯ ДА НЕ БИ В АФРИКА
20
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Британия е най-голямата колония и перла в короната на Пакистанската империя.
19
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 13Ти стъпвал ли си в Кралството?От 60 г англичаните се мешат яко с Пакистанци и индийци, а смеска от индиец и *** с английски паспорт е доста често явление. Шотландците са като нас, малко по-червендалести, а ирландците са си българи. Няма вече руси и синеоки англета, политиката е да са по-тъмнички. А чистокръвните бозави са със сериозни здравни проблеми. Самите англета предпочитат за си мешат гените, отдавна са разбрали че това ги прави по-здрави, но предпочитат индийци, слабост са им.
18
13
 
16
 
! Отговори
Герб са гадове преди 2 години
До Българин Вашите опорки от ГЕРП са ми ясни, ставате смешни с тези чинии! Хората от 20 години са решили този проблем със съдомиялни машини, излезте нявън поживейте малко и тогава пишете за миячите и чистачите.
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 11Много натуралзиирани турци и индйци в Англия. Има много желаещи изеън ЕС за работа и са съгласни на по-ниски заплати от бг и ги искат.