Лондон незаконно гони европейски граждани, сред тях и българи

Посланникът ни потвърди за задържани няколко души
14 май 2021 17:30, Ния Христова
154
Лондон незаконно гони европейски граждани, сред тях и българи
Снимка: БГНЕС
Европейци, които имат насрочени интервюта за работа, разказват как са били задържани и изхвърлени от Обединеното кралство въпреки правила, които позволяват на хора без визи да пристигнат за интервю в страната. Сред изританите въпреки закона има и българи, пише "Монитор".
 
Според британският в. "Гардиън", който цитира разговори с пътуващи, задържаните са отвеждани в центрове за изхвърляне на мигранти от страната или в стаи за задържане на летищата. Това се е случвало дори и в случаи, когато някои от тях са пристигнали за интервю за работа.
 
Има и случаи, когато влизащите нарушават правилата (например забраната за граждани на ЕС да поемат неплатени тажове). В случаите на интервютата за работа обаче се получава объркване относно това дали гражданите на ЕС могат да пристигнат за опит да си намерят място на трудовия пазар и след това да се върнат в страната си, за да кандидатстват за работна виза.
 
Според правилата на вътрешното министерство на теория това е възможно, както и това посетителите без работни визи да участват в срещи, конференции и семинари, да договарят и подписват сделки. Въпреки тези разпоредби десетина европейци, основно млади жени, миналата седмица са задържани и изхвърлени на летище „Гетуик“ в рамките на 48 часа.
 
Част от тях са изпратени в център за задържане на два часа път от „Гетуик“. Граждани на Италия, Франция, България и Гърция са сред задържаните. За случая с българите посланик Марин Райков потвърждава, че няколко души са задържани в центрове за отстраняване на мигранти от страната.
 
Испанка, в интервю за "Гардиън", разказва, че за кратко е била настанена в центъра и никой не й е казал какво става. След три дни е била освободена със заповед за карантина в дома на сестра ѝ до май, а паспортът ѝ остава в гранична полиция.
 
Жената споделя още, че смятала, че може да си потърси работа поне до октомври, особено като се има предвид, че е живял и работила там. Предложила на полицията да си плати за обратен полет още същия ден.
 
Друга млада жена от Испания планирала да си потърси работа, да кандидатства за виза и така да се върне при приятеля си, който работи в английската здравна система от 4 години.
 
Променила решението си, след като била заключена в стая на летището за 24 часа заедно с други хора, а мобилният ѝ телефон е отнет. След това жената е била качена на самолет за Барселона заедно с друга испанка, пристигнала за интервю за работа.
 
Обвинява авиокомпанията си – властите ѝ обяснили, че не би трябвало изобщо да бъде допусната до самолета (според компанията, Vueling, това е работа на властите в съответната страна). "Не искам отново да минавам през това. Идеята да се преместя във Великобритания ме отвращава."
 
Задържаните твърдят, че не са били информирани за правото си да потърсят правна помощ.
 
Испанските власти казват, че наблюдават ситуацията, а Еврокомисията изрази притеснение заради "условията и продължителността на задържането", макар да е обхванало "малък брой граждани".
 
"Гардиън" цитира британския посланик Марин Райков, според когото консулската служба действително е имала "няколко случая, в които полет за връщане не е бил наличен 24 часа след пристигането“ и когато "няколко български граждани са били задържани в център за отстраняване на имигранти". 
 
По думите му на гражданите трябва да могат да осъществят контакт с посолството, което "очаква да бъде уведомявано" своевременно при задърането им, за да може да бъде оказана съответната помощ.
 
Вътрешното министерство на Обединеното кралсто още не е публикувало данни за задържанията на границата, откакто Брекзит влезе в сила през януари и не е известно колко от задържаните са успели или са имали желание да влязат в контакт с консулствата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
34
 
! Отговори
Джон/Иван преди 2 години
Нормално е . Последните няколко години тук на Острова беше пълно с *** дошли да заработват за "английски помощи".Бачкат някъде за няколо месеца и после в България чакат по половин година за социални помощи изчислявани по заработката която са имали в Англия.Показват паунови пера както написа един тук в коментарите.И като свършат помощите бягат пак в Англията.Ама вече номера не върви. Процедурат е друга.Не става да си вземеш билет и на летището да кажеш че идваш да си търсиш работа.Връщат.
55
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако подгонят *** от Острова,безработицата в БГ-то ще се увеличи в пъти.Това ще е проблем който няма да може да бъде решен с години напред,а като сложим и родените там чавета,бюджетът няма да може да плаща само детските надбавки,да не говорим за нещо друго.Цялата социална с-*** в българия ще се срине.Ще им лъснат задниците на политиците.
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До "трайно мигрирал":Като те гледам как пишеш, ти кой клас си завършил?
53
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите са мразени почти навсякъде по света. Това ви е наследство от Монархо Фашизма. Всички държави през втората световна пострадаха само Италия и България останаха незасегнати от Хитлеристкият режим. Тези две държави бяха съюзници на Хитлер. В българия Цар Борис му беше левият таак а в Италия Мусолини десният.Затова Чърчил искаше да направи от България разорана нива насадена с картофи. Багодарение на СССР не му се сбъдна мечтата. Иначе сега енгелезите щяха да си садят картофи в бугарско.
52
23
 
6
 
! Отговори
трайно мигрирал преди 2 години
Много ясно ! Никой не иска да си има работа с татаро-турци ! Стойте си там и си се хвалете сами , колко сте добре и колко са зле гурбедчиите !
51
25
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименТе не правят разлика между българин и ром, пък и реално разликата не е толкова голяма. А на вас само ромите ви са виновни че сте некадърни и не можете да си оправите държавата.
50
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По - скоро се отървават от българските и румънските роми! Така направиха и правят французите, скоро и Германия ще последва примера им! Не закачат българите, които си работят и не правят деца на конвейер за помощи! Само у нас им минава номера с конвейера и помощите!
49
5
 
7
 
! Отговори
Истанбулец преди 2 години
Амам как млади жени бе??? Жените са само жертви на насилие!!! Те са ангелчета и винаги трябва целият свят да им се кланя!!!
48
6
 
7
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ИДВА ГОЛЯМАТА СКРЪБ ОПИСАНА В ДЕБЕЛИТЕ КНИГИ НО ВИЕ НЕ СЕ ПЛАШЕТЕ ЗАЩОТО ВСИЧКО ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ. БЪДЕТЕ ТВЪРДИ ВЪВ ВЯРЯТА СИ
47
5
 
18
 
! Отговори
до Герб са гадове до преди 2 години
точен си аз бях свидетел как дерибея бие работниците си и те мълчат това стана във фирма във Стара Загора.Навремето дерибея миришеше на крави две думи не можеше да обели но изпра парите на известен комунист срещу проценти и сега е големия бей и ратаите му целуват краката другият случай беше във София също фирма на перач на пари спука от бои своя работник човек на около 50те.
46
11
 
34
 
! Отговори
До 35 преди 2 години
Взимаш ти грънци!Ходиш със зъбобол половин година, докато дойде време да се върнеш в Бг, за да се редите на опашка пред болници и зъболекарски кабинети, да обяснявате коооооолко сте успели и да потрепервате от болка. Виждате приятелите си от дъжд на вятър. Хвалите се колко сте успели пред тях, за да не се чувствате толкова изгубени. Хвърляте едни 1 хил. за море, че да си покажете пауновите пера и после глад и мизерия по английските полета.Дори няма да почвам за родителите ви... това е тъжно
45
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 35В България тези, които чистят тоалетните са хората с 5ти клас образование, миячките и чистачките са бабите. Но колкото и мизерна работа да работят българите в България имат едно огромно достойнство, не лъжат че са велики, не се правят на нещо, което не са, не изоставят близките си, само за да лъжат братовчедите колко са успели. И най-ниско образованата чистачка в България има повече достойнство, именно защото не лъже като вас!
44
4
 
20
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
СКОРО ЩЕ ИМА СКОК НА БЕЗРАБОТНИТЕ В БГ
43
9
 
25
 
! Отговори
6 преди 2 години
Скъпи сънародници, спомнете си кога исторически сме видяли добро от Англия! Никога!Да изгоним и ние англичаните от България!
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЕДИ КОЙСИФилма е много добър, има го в ютюб даже с превод надписи на английски и май и на български.
41
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Визи може да има скоро за българите в ЕС ако така вървят нещата, то и сега българите не могат да пътуват свободно защото не са в Шенген и ги проверяват като престъпници на границата, а западняците си минават свободно, а за англичаните никога няма да има визи и ще пътуват свободно в западна Европа. За българите просто ще кажат - паднемия, вириса - въвеждаме визи за тези извън шенген и толкова.
40
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' ми е писнало от българските мизерни навлеци ... преуспелите българи дето мият чинии и дупета ''...................Българския ''преуспял'' селянин ... си остава комплексиран селянин, без значение дали е в България или чужбина
39
7
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
МОСКВА НЕ ВЯРВА НА СЪЛЗИ
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и от ЕС ще ги гонят българите.
37
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите от всякъде ги подритват с презрение и ги плюят, а те се гушат срамежливо и казват - дъжда вали... Иначе ще дойдат комунистите и ще им спрът бананите и тоалетната хартия.