Радев подкрепи определянето на ядрената енергия като "зелена"

"Последни сме по ваксинация и трябва дълбоко да се замислим", посочи президентът
16 дек 2021 13:30, Елка Василева
64
Радев подкрепи определянето на ядрената енергия като "зелена"
Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Румен Радев заяви, че най-важният въпрос за всички европейци е всеобхватната енергийна криза. Въпросът за "зеления" преход за България е изключително важен, ядрената енергия да бъде призната като един от инструментите за постигане на целите на Зелената сделка, посочи той при пристигането си за участие в днешното заседание на Европейския съвет.

Още по темата
Президентът поясни, че засега се предвижда ядрената енергия да бъде призната от ЕС за "зелена" само временно, а това не е в интерес на инвеститорите, защото тази енергия е свързана с дългосрочно планиране и инвестиции. Това ще бъде борбата в съвета, допълни президентът.

Франция води тази борба активно, с подкрепата на редица държави, сред които и България. Имаме общи цели - признаването на ядрената енергия и природния газ като "зелени" е важно, защото ще има ефект върху екологията, голям обществен и икономически ефект. Мисля, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции, добави държавният глава.

Той отбеляза по повод снощното заседание ЕС-Източно партньорство, че много европейски лидери са подкрепили виждането за диалог с Москва, за да спадне сегашното напрежение. В случая се получава така, че сигурността на Европа се обсъжда между Русия и САЩ, а Европа липсва в този диалог, добави Радев, като цитира мнението на своя френски колега Еманюел Макрон. Трябва да търсим диалога и да поставим ясно нашите европейски изисквания, които да гарантират нашата сигурност, обобщи президентът Радев.

Последни сме по ваксинация и трябва дълбоко да се замислим, заяви още Радев преди заседанието на Европейския съвет в Брюксел, където държавните и правителствените ръководители от ЕС ще разговарят и за овладяването на пандемията от ковид.

Не можем да твърдим, че България е заплаха в никакъв случай, добави държавният глава по повод по-ниския дял на ваксинираните у нас.

Пандемията е много динамична като разпространение в различните страни. Трудно се установяват единни стандарти в Европа. България прави всичко възможно, посочи президентът.

Той отбеляза, че служебното правителство е създало всички необходими условия който желае, да може да се ваксинира. България успя да пречупи пандемията, без да затваря страната, което щеше да има катастрофални последици върху икономиката, социалния живот, образованието, добави президентът. Мисля, че отстъплението на болестта, което виждаме днес, трябва да бъде използвано за укрепване на нашата здравна система, допълни държавният глава, цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Дай пример де !
55
0
 
0
 
! Отговори
Ехото на Москва преди 2 години
Руско-зелена
54
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Явно в Западна Европа ще трябва да постоят на тъмно и студено преди да проумеят,че без АЕЦ няма да стане.
53
1
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До каза енергетика: Радев сигурно разбира повече от енергетика, отколкото ти от военна авиация. Смей се на а'къла си ха ха ха
52
1
 
2
 
! Отговори
каза енергетика преди 2 години
акедемик Радев. Този разбира от енергетика, колкото магаре от военна музика..ха.ха.ха
51
0
 
0
 
! Отговори
Трябва да строим АЕЦ преди 2 години
Доскоро се тиражираше идеята да се заменят въглищата в ТЕЦ-овете с природен газ - по екологично гориво, с по-малко въглеродни емисии. Но ако така ще расте цената на газта, май и това не е решение. А ТЕЦ-овете у нас дават 40% от производството на електроенергия. Ако бяхме построили АЕЦ Белене можехме и да ги спрем. А сега след 2038г. какво правим?
50
0
 
1
 
! Отговори
Никакви ваксини преди 2 години
Световната здравна организация излезе със становище, че ваксинацията не може да спре разпространението на Омикрон.
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До От ядренаАми да ти вкарам 10 бустъра пък да видим дали са животоспасяващи?????
48
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Радев има запор на теца на доганя
47
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кого е последен Радев?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГОЛЯМ САИР!====Не знам какво е САИР, за какво време на ядрена война дрънкаш, но ако още веднъж кажеш русо-робите, ще си прехапеш езика. С моя помощ! А Белене не е в земетръсна зона, не стои на разлом, както лъжете! Питах крупен специалист-геолог със световно признание! Черна вода е много по-близо до Вранча от Белене! Лошата е, че Белене е близо да Девеселу, където може би ще поникне гъба от брезовите гори на Русия, ако факаните янки изстрелят и една ракета по посока на Русия! Ясно?
45
1
 
4
 
! Отговори
опетков преди 2 години
До дсасдадс Цялата "зелена сделка" е една голяма измама, но ядрената енергия е истински зелена, защото не се отделя СО2, който уж водел до затопляне на земята и и как климатът се променял от човешката дейност т.н. и т.н., големите лъжи на затоплистите. Така че всякакъв друг вид замърсявания са "добре дошли", стига да са в унисон с техните глупости. Между другото тази идио*тия е най силна в ЕС, по другите места я няма.
44
3
 
4
 
! Отговори
От ядрена преди 2 години
енергия та през ваксинация. Абе как още в заглавието преплетоха темите. Какво общо има едното с другото, освен радиацията и страничните ефекти. Питайте Хирошима дали ядрената енергия е зелена ......
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
експерте, експерте...смея се с глас..:) като нямало слънце през нощта какво щял да прави. ако беше не експерт, а със средно образование по електротехника, щеше да си чувал за акумулатори и станции за съхранение. всъщност дори и механик-монтьор е наясно, че един двигател на каквато и да е кола стартира с ток от акумулатор, а не с постоянно работещо динамо. или и за там то трябва слънце и вятър, а нощем не палят колите?
42
0
 
4
 
! Отговори
Ядрената сила преди 2 години
До Анонимен 40 ........."Нито газта, нито ядрената енергия са зелени заради въглеродния диоксид и ядрените отпадъци." ........... Ти също като дишаш отделяш въглероден двуокис - но не отиваш да скочиш от високо защото увеличаваш емисиите. - по вероятното е да ти наложат такса емисии . Ядрената енергия няма въглеродни емисии. има радиация. - това е вярно. НО нО нО ------- тя идва от радиоактиван елемент от екологичната майка Земя --- и се превръща в друг радиоактивен елемент. ПО ЛЕК ?????/
41
3
 
3
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Този Ковид не го ли лови? Не знам да се е ваксинирал.
40
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
има много видове зелена енергия, не е само перки и солари. ама при нас още не сме открили топлата вода, и затова вярваме, че жирафи няма. хората произвеждат и топлина, и електричество от реки, морски течения, вълни, биомаса, дори от обезсоляване на морска вода. за всичко това обаче трябва ДЪРЖАВА! виждате соларни панели и перки благодарение на частни бизнеси, а те нямат пари и условия за другите зелени източници. защото трябва ДЪРЖАВНА политика, а нашите дори и един панел като държава не внесоха
39
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нито газта, нито ядрената енергия са зелени заради въглеродния диоксид и ядрените отпадъци. Електричеството от АЕЦ обаче е чисто откъм емисии газове (без да е 'зелено') и затова трябва да влезе в енергийния микс за 2050 г. Или президентът не се е изразил както трябва, или който е писал статията не познава материята. Просто махнете прилагателното зелена от сделка, енергия и икономика и ще видите колко различни понятия са това.
38
1
 
6
 
! Отговори
До Кой ще я разследв преди 2 години
За това си 100 % прав.................дъртата вещица с кривата уста Меглена Кунева работи в/у България................да, една канадско-френска фирма строи АЕЦ-Черна вода в Румъния..с реактори Candu с тежка вода ...........и сега ще купуваме ток от комшиите!!
37
1
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
Ще има ли санкции и присъди за онези, които затваряха реактори!