ЕС постави "Северен поток 2" на пауза

Прави се всичко възможно Русия да не използва газа като оръжие
1 фев 2022 12:22, Нели Христова
58
ЕС постави "Северен поток 2" на пауза
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи днес, че проектът за газопровода "Северен поток 2" е поставен "на пауза" и Комисията проучва съвместимостта му с енергийната политика на ЕС, предаде Ройтерс.

Домбровскис каза също, че ЕС ще направи всичко по силите си Русия да няма възможност да използва природния газ като оръжие.

Газопроводът, положен по дъното на Балтийско море и свързващ Русия и Германия, беше завършен през септември миналата година, но очаква одобрение от регулационните органи в Германия и ЕС.

Домбровскис каза също, че ЕК планира да одобри утре пакет с финансова помощ за Украйна на стойност 1,2 милиарда евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Германците не им върви. Затвориха си атомните централи "щото немците са много модерни", като си мислеха, че ще пуснат евтин руски газ и ще произвеждат енергия от него и ще обясняват на другите как трябва да си спрат АЕЦ-ите за да могат те да ни продават. Да ама НЪЦ! Айде сега е момента ние да строим втори АЕЦ изцяло за вътрешно потребление, да ни е евтино, после да махнем ТЕЦ-овете за да намалим емисиите и емисиите които ни се полагат да отидат за намаляване цената на горивата!
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Всеки иска това руско оръжие да преминава през него и неговата територия - Германия, Полша, Украйна - всички искат това руско оръжие да минава през тях"----------Не всеки. Знам едни, на които преди 7-8 години предлагаха "Южен поток". Какви мастити тяхни и чужди учени, специалисти, капацитети, политици, инженери и дипломати се изреждаха ден след ден да доказват, че потокът е руска зависимост, руско оръжие. И простият мат'рял повярва и не каза дума, когато сенаторите го спряха.
41
3
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 2 години
В новина на tass.ru пише,че Унгария е подписала в края на миналата година дългосрочен договор с Газпром за доставка на газ до 2036г. Цената,на която ще плаща газта е ПЕТ ПЪТИ по-ниска от сегашната в Европа. Орбан е умен политик,не плюе в кладенеца от който пие вода,за разлика от предишните наши управници. И няколко милиона ваксини Спутник купи от Русия по време на втората вълна,когато наш Боко твърдеше,че България не може да купува,защото не била одобрена от ЕС.
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правилно - на зло куче зъл прът.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полша и Украйна използват руския газ като оръжие срещу Германия. германия да им плаща огромния транзит. Вече те ще плащат на Германия за транзит. Малко пари са, само консумацията на Полша и Украйна. Големите пари ще вземе Германия.
38
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки иска това руско оръжие да преминава през него и неговата територия - Германия, Полша, Украйна - всички искат това руско оръжие да минава през тях.
37
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веднъж да тръгне газът през Германия, ще мълчат и ще псуват само тайно. Ще плащат колкото им каже Германия.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сев. Поток 2 ще доставя допълнителни 55 милиарда м3 газ на Германия, а тя получава още 50 милиарда по СП 1, Германия ползва около 80 милиарда м3 газ годишно а и внася газ от Норвегия и други страни близо половината от потреблението си. Така де факто Германия ще има излишък от 60-70 милиарда м3 газ, които ще ПРЕПРОДАВА от газовитеси хранилища. Така Германия става зависима от Русия а целият ЕС от Германия.Брилянтен ход на Путин, индиректно дърпа конците на ЕС. Германия е предател.
35
1
 
17
 
! Отговори
Дедо от село преди 2 години
Да поглем от друг ъгъл: Значи Путин се е загрижил за демографската криза в Европа. Та ,няма газ, няма топло, след 19ч си лягат и до сутринта се топлят.Все са си вдигнали раждаемоста.Лошо няма и да почерпат руснаците.
34
5
 
19
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Паузата ще продължи до следващото застудяване в Зап.Европа.След това делегация от западноевропейски политици ще е в Кремъл и ще се моли на император Путин за газ.
33
7
 
9
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Тая помощ за Украйна от 1.2 млрд можеха да я дадат на нас най бедните в ЕС.>>>>моля ви са, мързелите искат ЕС да им дава пари, а пък щели да го напускат???ЕС ви наля ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЕВРО, благодарение на които има за пенсии, държавна хранилка, някаква болнична и пътна инфраструктура. Бяха разграбени от вашите газди и политически пoлюциoнни фиксации, любимците ви те народни!!! #Napusnetebe! Вокза́л, чемодан, масква - вами ожидають! Ще сте интересни 2 седмици по-късно :D:D:D
32
22
 
5
 
! Отговори
... преди 2 години
Не ЕС,а Русия постави "Северен поток 2" на пауза.С агресивната си политика Кремъл все повече ще изпада в изолация...
31
4
 
22
 
! Отговори
Факт преди 2 години
И Русия да сложи на пауза газа за европа , па да гледаме сеир!
30
0
 
9
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Еееми то как да са сигурни, че е съвместим? Може и несъвместим да се окаже?
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето новини, които идваха приблизително около година назад: След като в началото на годината (2021) в Япония цената на СПГ достигна рекордните $1200 за 1000м3, а преди два дни газовите цени в Оклахома подскочиха до $17,7 хиляди за 1000м3 и се установиха на $13,3 хиляди за 1000м3 /съгласно твърдението на водещия кореспондент на Bloomberg по енергетика Жавие Блас/, енергетическият колапс е все по-близо. --------------------Колапс, а джендърята поставили "Северен поток 2" на пауза?!?!?!
28
18
 
5
 
! Отговори
Taню преди 2 години
И блъскат минуси в безсилие, като с рога по оградата... :DБезспорно, ЕС не показва логично мислене, спират се мощности без да са прегарантирани с алтернативи, евробюрократите участват в една малко излишна ескалация, НО без нея не може! Украйна трябва да се превърне в буфер спрямо ония oткaченяци зад нея. Азиатските орди с техния майндсет да си кротуват под батуша на батинко, най-високото жyже, да си поддържат невижданата корупция и да си пеят патриотичните песенки. Днес Украйна, утре Европа!!!
27
2
 
12
 
! Отговори
лои преди 2 години
каква война?имам газ и както искам така продавам!!!!!!кой може да каже на сащ примерно къде и на кого и защо продават??абсурди!!!!! сп2 им излиза в пъти по- евтино!!! не ви ли е ясно!!! а и някой ще играе против мен и аз ще му плащам транзитни таскси!!!!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето новини, които идваха приблизително около година назад: Повишението на котировките продължава вече седма седмица. Петролът поскъпва. Поскъпва и газът. От началото на годината (2021) цената на газа скочи над четири пъти - от $270 до $1200 за хиляда кубически метра. Руските океански газовози вече седма седмица правят курсове между п-ов Ямал и Източна Азия по Северния морски път. РФ продава СПГ-газа по $1 200 за 1 000 м3. Руската хазна е препълнена и прелива.
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Що трябва да храним пр-остите хохли не ми е ясно, тия са ми далеч по отвратителни от руснаците и нямам нищо протим жужи да ги поодруса
24
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E убаво да си купуват от САЩ той от там е един евтин евтин и никак ама никак няма да ви изнудват за каквото и да било, даже са така добрички от името на тия с-капа-няци и да преговарят с Кувей. Направо се дивя, откъде накъде ще прегонарят те за газ за Европа, полкова ли вече пропаднахме и преговори да не можем сами да водим!!!!