Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията

От ЕНП са притеснени, че е замесена и Европейската прокуратура
5 апр 2022 16:08, Нели Христова
197
Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията
Снимка: БГНЕС

Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това заявяват в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения, съобщават от пресслужбата на ЕНП.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“ се посочва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби. „Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват още европейските депутати.

В заключение председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
9
 
4
 
! Отговори
Генералът преди 2 години
швабски лек мъж, маските паднаха, сега си отговарям, защо германия не е на наша страна по въпроса със СМпросто слугуват на русия
112
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мен пък това изказване поставя под въпрос интелигентността на този господин.
111
5
 
9
 
! Отговори
bbb преди 2 години
До ***-о Киро С парите се плаща за: помощи за пандемията, помощи за скъпия ток, луксозна издръжка на украинските бежанци,връщане на стари кредити, но е редно властта да направи пред народа пълен отчет и към 31.12.2021 г. и към 1.03.2022 г. на разходите! А, *** то имало и Сметна палата, нека и тя да направи одит!
110
18
 
8
 
! Отговори
Ботсмана преди 2 години
Вебер е корумпиран долен ще ме цензурират.И за него ще излезнат доста неща. Кьовеши няма да се даде на един евробюрократ със съмнителна репутация. Ще гони корумпетата до край, колкото и да се жалват пред Урсула. Да му е ясно!
109
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие забравихте ли как "демокрацията" ви затвори под локдаун и извънредно положение две години подред? По-добре да няма изобщо такава фашистка "демокрация".
108
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво стана с Ф-16? Къде са парите?
107
19
 
15
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
Съд и затвор за крадливите Гербаджии заедно с Вебер.
106
6
 
9
 
! Отговори
да преди 2 години
100% в цялата схема има и много Европейски депутати и служители на високо ниво! Убеден съм че *** ги е подкупвал няма начин
105
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС подкрепя корупцията в България.
104
7
 
13
 
! Отговори
Хи хи преди 2 години
Киртака скоро ще го наритаме.....все се дъни и прави простотии !
103
16
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Този не е добре.Борисов и компания трябваше да не излизат от ареста.Но какво да се прави,с мафията е трудна борбата.Такъв грабеж и кражби последните 12 г.,на държавни пари ,не е имало.Чудя се на акъла на тези обикновени хорица,които като зомбирани подкрепят герберастката мафия.Сега и спец прокуратурата започнали проверка.Ярко доказателство,че тази структура по-бързо трябва да се закрие.
102
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Франсетата цял президент осъдиха и вкараха в кауша тука един откровен престъпник и мутра се ползва със специална защита на европейско ниво..... да живей криворазбраната демокрация!
101
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Вебер, русофилите пречат на демокрацията. Те си мечтаят за руския ботуш, искат да управляват с лагери и диктатура, както по времето на Тодор Живков, и обиждат ЕС. Те подкрепят руските зверства в Украйна и се заканват да ги повторят в България. Костадинов неведнъж е казвал, че ще отвори лагерите за европейски настроените българи. Г-н Вебер, трябва да се справим с русофилите, за да спасим демокрацията в България. От това зависи бъдещето на Европа.
100
10
 
16
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
До 90 === Киро Ментето ни го натрапи не Херо Мустафа, а Фигуранта. Не се прави на по-пp0ст отколкото си, дрогарю :)))
99
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Вебер към Фон дер Лайен '' ................................ не съм фен на Борисов, но досега единственото което имат срещу него са показанията на един дубайски разбойник черепов ... къде е къщата в Испания, къде са крадените милиони ?? Докажете, че Борисов е виновен и ако трябва го обесете публично, но ... засега само празни думи.
98
2
 
16
 
! Отговори
РОДЕН ДЪРЖАВНИК : преди 2 години
БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ............... Другите са ОПГ, платена от арестуваните олигарси,
97
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
9 млрд лв бяха откраднати от правтелството на Петков през декември месец. Разследвайте този случай
96
3
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Опаааа............ 500 милиона са отказали на Кокора :))))))))))))))))
95
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 90 "Херо Мустафа ... и ни натрапи безродника Петков?"Чудя се защо русофилите се напинят до скъсване да пробутват хората на Решетников за "американци". Някакви предположения?
94
9
 
23
 
! Отговори
Санкции преди 2 години
Г н Вебер, наложете санкции на диктатора Радев и шайката му в София!