Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията

От ЕНП са притеснени, че е замесена и Европейската прокуратура
5 апр 2022 16:08, Нели Христова
197
Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията
Снимка: БГНЕС

Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това заявяват в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения, съобщават от пресслужбата на ЕНП.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“ се посочва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби. „Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват още европейските депутати.

В заключение председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
18
 
10
 
! Отговори
Кьовеши. преди 2 години
Вебер луд си.Защо се явяваш адвокат на чекмеджето.Да разлаем кучетата.Толупа си е за затвора,но в Бг-то закона е един,и той гласи следното.,,За милиони няма закони''.
92
5
 
21
 
! Отговори
Борисов да осъди преди 2 години
КИРО за клевета ! Да му дойде акъла на тоя *** човек във главата !
91
19
 
11
 
! Отговори
Bg. преди 2 години
Вебер и ти си в кюпа с Тиквата, чакат ви в затвора вече.
90
6
 
23
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Пък вчера на Ококорения са му отказали нов кредит от 500000лв :))))))))))) Край!!!
89
6
 
20
 
! Отговори
Хи хи хи преди 2 години
Наш Киро много проззз бееее ! Дали е завършил във Харвърд ??????
88
7
 
24
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 2 години
9 МИЛИАРДА похарчени само за Декември 2021г.!!!!!............ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ????? Всяка седмица по нови 500 милиона !!!! ............ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ????? ...................... Oправят ни хубаво и без вазелин_!!!! .....................
87
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А каква е Херо Мустафа, че ни се намеси в управлението и ни натрапи безродника Петков?
86
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е случайно, че тези, които най-яростно се пенявят срещу коментара на Вебер, са и най-големите почитатели на Пууутллер. Виждат, че европейските партии започват постепенно да посочват с пръст руското *** което стои начело на преврата на Държавна сигурност в България - Румен Радев.
85
6
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Айдееееееееее, е сега вече на Ококорения и Кирю няма да им отпусна и 1 ст. от ЕС :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) И да ходят в Брюксел ще ги отпращат с празна торбичка. ЕС пари на комунисти и с участието на БСП не дават :))))))))))))))))))))))))) Справка Станишев, Орешарски........... :))))))))))))))))))))))
84
1
 
2
 
! Отговори
Джамбазки преди 2 години
Korruptes arschloch!
83
5
 
22
 
! Отговори
ХАЙДЕ КИРО У преди 2 години
Затвора ! Главния свидетел на Черепа ! Нито е бил тук ....нито е присъствал , ако е имало среща , ама твърди , че Борисов взел милиони !
82
16
 
5
 
! Отговори
мак преди 2 години
На т.лупа нищо му няма, преживя ареста и ще остане чист като сълза. Освен това кои са те да се месят в чужди работи. В такива случаи винаги говорят за демокрация, европ. ценности и др. блабла. А оправдана ли е намесата в реформи на правосъдната система или пък отнемане на чуждо имущество, без доказателства за престъпен произход?
81
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Oткога кражбите в особено голям размер се наричат "демокрация"?
80
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕНП и въобще ЕС е една невероятна порнография !
79
4
 
11
 
! Отговори
Кико преди 2 години
И показва простащината на управляващите! Дума срещу дума,на кой срещу кого? Един измамник(Череп) срещу бившия министър Председател!
78
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А чатът на каскета с пи ар севи бойко не поставя ли под въпрос демокрацията :)
77
4
 
13
 
! Отговори
Тук КИРО и РОШКОВ преди 2 години
Се на.....с.......ра ......ха !
76
4
 
12
 
! Отговори
9 млрд преди 2 години
А сега как се краде, бе Петков?
75
5
 
17
 
! Отговори
КИРО - КРАДЕЦА.. преди 2 години
Открадна изборите и парите с ВЕНЕЦУЕЛСКИ МАШИНИ......... Те са бухалки на ЧЕРЕПА
74
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 49 Резолюция Нека Европейската Комисия наложи санкции на всички участници в режима на Румен Радев и Кирил Петков! Тези хора вече цяла година с помощта на свои приближени крадат еврофондове, уволняват надпартийни експерти, увеличават постоянно цените и рушат европейска ориентация на България! . . . . . . . . НА ГРЕШЕН ПЪТ СИ! ЩОМ ЗАЩИТАВАТ БОРИСОВ ЗНАЧИ СА СЪЩИТЕ КАТО НЕГО! ГАРВАН, ГАРВАНУ ОКО НЕ ВАДИ! ТРЯБВАТ НАЦИОНАЛИСТИ ПОЛИТИЦИ! МАЙКИ С 4 ДЕЦА СА ЗАВИНАГИ ОСВОБОДЕНИ ОТ ДАНЪК ОБЩ ДОХОД ПРИ.