Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията

От ЕНП са притеснени, че е замесена и Европейската прокуратура
5 апр 2022 16:08, Нели Христова
197
Вебер към Фон дер Лайен: Арестът на Борисов поставя под въпрос демокрацията
Снимка: БГНЕС

Неоправданото задържане на представители на опозиция поставя под въпрос демокрацията и върховенството на закона в България. Това заявяват в писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, председателят на Комисията по бюджетен контрол в Европарламента Моника Холмайер и координаторът на Групата на ЕНП в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Йерун Ленарс.

Повод за писмото е арестът на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пресаташето на ГЕРБ Севделина Арнаудова 17 март 2022 г. В писмото до фон дер Лайен тримата евродепутати посочват още, че домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова са претърсени и те са задържани без да са им повдигнати обвинения, съобщават от пресслужбата на ЕНП.

„Действията на полицията вероятно нарушават множество процедури от Наказателно-процесуалния кодекс на България. Нарушенията може да включват липса на достатъчно доказателства за започване на производство, неоправдано използване на процедурата за спешно процедура, липса на предварително одобрение и последващо валидиране на операцията от съда и присвояване на компетентността на прокуратурата от полицията“ се посочва още в писмото до шефа на Европейската комисия.

Председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер и евродепутатите Холмайер и Ленарс изразяват пред Урсула фон дер Лайен и сериозното си притеснение от факта, че българското Министерство на вътрешните работи е въвлякло Европейската прокуратура във вътрешнополитически борби. „Притеснени сме, че опитът за замесване на Европейската прокуратура в тази вътрешнополитическа борба, включваща злоупотреба с правни и административни ресурси, може да повлияе негативно на общественото доверие в Европейската прокуратура и да подкопае текущите и бъдещи разследвания“, посочват още европейските депутати.

В заключение председателят на групата на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер и колегите му Моника Холамйер и Йерун Ленарс от проучвателната мисия, която ЕНП изпрати в България, настояват пред Урсула фон дер Лайен Европейската комисия да следи отблизо ситуацията в България. „Изключително важно е всички участници и институции да зачитат принципите на демокрацията и върховенство на закона. Всяко нарушение на закона трябва да се разследва безпристрастно от компетентните органи, в съответствие със законовите процедури и без политическа намеса“, се посочва още в писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


197
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
26
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Буци ви е подложил такава динена *** с договора за американските ефки,че свят ще ви се завие.Плати за първите 8 около два милиарда,като съкрати части,без които не може,за да изглежда сделката изгодна.Сега се видя,че истинската цена е 3 млрд,и трябва да се доплаща за старите,въпреки ,че всичко е на хартия.А къкъв рев беше срещу Грипените...До 2030г не разчитайте на охрана на небето от наши пилоти с книжните фърчила.
132
20
 
30
 
! Отговори
БГ реалност преди 2 години
Колкото и да се напъват форумните драскачи на мазната фуражка и харварските джендърчета, за всички е пределно ясно , че при Борисов живота беше подреден , цените нормални, а хората редовно си получаваха заплатите. В момента какъвто е президента , такива са и хрантутниците му от правителството начело с П`рост-о Киро и милиционера с 12-те ке`нефа.
131
27
 
20
 
! Отговори
ай сик преди 2 години
ЕНП създаде герп и получи съответната престация за това.Е,как да не ги защитава...Значи според другаря Вебер,няма нужда от правосъдие.Клонингите им са чисти като момина сълза по презумпция,ти да видиш...
130
6
 
27
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Е Подмяната къде ви е планът А парите Няма ги Хем сте некадърни Хем разрушавате Оставка Европа знае че 12 клозета Киро и сие слугува на Божков издирван с червена бюлетина Болшевики *** Олигарси червени с подставени лица здраво напъват да овладеят страната и почти са успели назначени с измамните машини с репресии от 12 клозета Оставка И най важното РЕВИЗИЯ НА СЛУЖЕБТИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА И НА ПОДМЯНАТА ДА СЕ ВИДИ ТЕЧОВЕТЕ МИЛИАРДИТЕ КЪДЕ СА
129
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комиксите не са никакви доказателства.
128
21
 
17
 
! Отговори
истински мъж преди 2 години
Този клетник,пари ли е получавал от престъпника,та е тръгнал да го защитава?
127
25
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борисов защо още не е затвора? Да не би да си има главен прокурор, който го защитава от закона?
126
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Веберчо, при демокрацията би трябвало престъпниците да ги арестуват, а политиците да не защитават престъпниците.
125
16
 
8
 
! Отговори
РАЯ СТАНЧЕВА преди 2 години
УЖАС!ЦЯЛА НОЩ НЕ СЪМ МИГНАЛА КАТО ЧУХ,ЧЕ БОЙКО Е АРЕСТУВАН!!!
124
10
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Арестът на Борисов си беше опит за разчистване на политически сметки.
123
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този арест, Киро и алкохолика ще понесат последствия, вечно няма да са на власт.
122
9
 
22
 
! Отговори
радевщина в действие преди 2 години
На Путинофилите във форумаим личи как им прескачат пейсмеъкърите от ярост и злоба. Другари - не се напъвайте толкова, че да не дадете фира !
121
11
 
7
 
! Отговори
dsdsadsa преди 2 години
Вебер, к0рво! Искаш да лежиш до Кауфланда в София....
120
9
 
22
 
! Отговори
Руский мастръбант преди 2 години
Има ли по света държава, в която да властват сервилни на Кремъл марионетки,и да не са най-бедни и корумпирани ! Говорителят на Черепа, Фигурантът Радев въведе лъжата , Перверзията и правото на вдигнатият юмрук! След него се влачеше мастото Вице, и циклеше на мантрата колко бил "велик" ! Кирчо Лъжата има да криви устата ,и Кокорчо има да се кокори за ония 11 милиарда евро от Плана за възстановяване, но на превратаджии ЕК пари не трябва да дава! Ще потънат в блатото на Радев!
119
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Демокрацията си е демокрация но ако се докаже че има крадци не трябва да се говори за демокрация на всеки заслуженото а който го прекрива двойно наказние
118
0
 
2
 
! Отговори
гневен мъж преди 2 години
"Шашка" подкрепяв те на 100%.Само,че ако може по-скоро.
117
14
 
12
 
! Отговори
Застъпник преди 2 години
Крадците са единни.Защитават се.Крадци от всички Европейски страни,съединявай те се.
116
18
 
11
 
! Отговори
един преди 2 години
Аз пък съм СИЛНО притеснен, че борисов е на свобода, а не арестуван и следствен.най-голямото ми притеснение обаче е, че все още не е в затвора.
115
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във всяка цивилизована страна, вината се доказва на база ДОКАЗАТЕЛСТВА. Само в източните диктатури опозиционните политици се убиват или затварят заради това, че са опозиция.
114
16
 
13
 
! Отговори
Конан Варварина преди 2 години
Толупа,И.Костов и много други от началото на прехода са за Сибир.Те са цела армия,докарали България до най бедната и корумпирана държава в Европа.