За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията

Почти половината оценяват положително Китай и Русия
520
За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от анкетираните българи смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията. Това показват данните от пролетното проучване на Евробарометър на Европейския парламент.

Почти две трети (65%) от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е най-високият резултат от 2007 г. насам, когато този показател бе 58%. Членството в ЕС е определено като „нещо добро“ от мнозинството от гражданите във всички държави членки с изключение на Гърция и Словакия, където повече респонденти го определят като „нито добро, нито лошо“. В сравнение с последното проучване на Парламента, проведено в края на 2021 г., резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето държави, особено в Литва (+20 процентни пункта), Малта (+12 процентни пункта) и Естония (+9 процентни пункта), докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта (47%).
 
Към настоящия момент 52% от европейците имат положителна нагласа към ЕС и само 12% отрицателна. Наблюдава се увеличение от 3 процентни пункта при положителните нагласи в сравнение с проучването от ноември-декември 2021 г. и в същото време това е най-добрият резултат в рамките на проучванията за Европейския парламент от 2007 г. насам. Националните резултати по този показател варират от 76% в Ирландия до 32% в Гърция. В България близо половината анкетирани имат положително виждане за ЕС (49%), което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г., като отрицателни нагласи са изразили 20% от респондентите.
 
Неотдавнашните събития също така формираха вижданията на европейците за други големи участници на международната сцена. Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци, което представлява спад от 20 процентни пункта в сравнение с 2018 г. (30%), когато този въпрос беше последно зададен. Китай е с втория най-нисък резултат от 22% (спад от 14 процентни пункта). В сравнение европейците имат по-положителна нагласа към Обединеното кралство (65%, +1 процентен пункт), следвано от САЩ с 58% (+13 процентни пункта). Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство (62%), но нагласите им към останалите геополитически субекти се различават съществено. Почти всеки втори българин оценява Русия (49%) и Китай (50%) положително към настоящия момент, като преобладаващата оценка спрямо САЩ е отрицателна (53% отрицателна срещу 40% положителна).
  
Повечето граждани възприемат войната в Украйна като фундаментална промяна: 61% от европейците не са уверени, че животът им ще остане непроменен. Само около една трета от респондентите не очакват промени в начина си на живот (37%). В България над две трети от анкетираните са неуверени, че животът им ще остане непроменен (71%), като едва 25% не очакват промени. Проучване, публикувано миналата седмица от Европейската комисия, показва, че осем от десет респонденти в Европа са съгласни с налагането на икономически санкции на руското правителство (80%), както и на руски компании и физически лица. Мнозинството от гражданите в 22 държави членки одобряват отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна.
 
Поради нарастването на инфлацията и разходите за живот още преди началото на руското нашествие в Украйна, което допълнително усили тенденцията, четирима от всеки десет европейци заявяват, че вече усещат негативно въздействие върху стандарта си на живот (40%). В България почти двама от трима респонденти заявяват, че вече изпитват отрицателен ефект върху начина си на живот (62%), като това е най-високият дял от всички държави членки. Независимо от негативите, 59% от европейците считат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, дори това да се отрази на цените и разходите за живот, което се определя като ясен знак за европейска устойчивост и единство. В България едва 28% от респондентите смятат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, като дават предимство на поддържането на цените и разходите за живот (70%).
 
Нарастващото безпокойство относно икономическото състояние е отразено и при определянето на политическите приоритети, върху които европейските граждани искат Парламентът да се съсредоточи: борбата с бедността и социалното изключване се споменава на първо място (38%), следвана от общественото здравеопазване (35%), където се наблюдава значителен спад от 7 процентни пункта през последните шест месеца, и демокрацията и принципите на правовата държава (32%), като този показател на свой ред бележи ръст от 7 процентни пункта. Нагласите на българските респонденти се доближават до средноевропейските, оценявайки като най-приоритетни темите за борбата с бедността и социалното изключване и подкрепата на икономиката и създаването на нови работни места (и двете с 46%), като на второ място се поставя общественото здравеопазване (39%), а на трето демокрацията и принципите на правовата държава и бъдещето на Европа (и двете с 28%) .
 
Възприятията за войната и значението ѝ за Европейския съюз се отразяват и при определянето на основните ценности, които гражданите искат Европейскиятпарламентдазащитаваприоритетно: демокрациятаотновозаемачелномястоибележиувеличениес6процентни пункта в сравнение с есента на 2021 г. (38%). Следват защитата на правата на човека в ЕС и по света, както и свободата на словото и на мисълта, всеки показател с 27%. За българските респонденти водещите ценности, които Европейският парламент трябва да защитава, са свободата на придвижване в Европейския съюз (33%), следвана от върховенството на закона (32%) и солидарността между държавите членки на ЕС и неговите региони (27%). Демокрацията и защитата на правата на човека в ЕС и по света остават на пето място с 22%, а свободата на словото и на мисълта - на шесто с 20%.
 
Проучването Евробарометър на Европейския парламент от пролетта на 2022 г. беше проведено между 19 април и 16 май 2022 г. сред 26 578 граждани от всички 27 държави членки под формата на интервюта лице в лице, допълнени с онлайн такива, когато това е било наложително. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
406
8
 
4
 
! Отговори
vlady преди 1 година
1989г. България беше фалирала и не можеше да се продължава по старому. Вместо още края на 70-те години да започне оздравителни реформи Живков се мота до последно и едва стигна до силно закъснелия и половинчат Указ 56 без особен ефект.
405
10
 
6
 
! Отговори
Слав преди 1 година
До АнонименПо време на комунизма като бъкаше от пари и "слизаше" по центъра, сигурно си се побърквал от толкова интересния комунстически живот по центъра.
404
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хмм, демокрация ли? Каква демокрация като си броя стотинките като искам да сляза към центъра и се оказва , че не става - щото нема пари...Имам приятелчета , които от години не са излизали от махалата щото нямат пари
403
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-важното е в България да има банани и тоалетна хартия, а всичко останало в без значение. Доказано е. Преди 1989 имахме всичко, вкл. и повече свобода и демокрация от сега, но проблема тогава бяха бананите и тоалетната хартия и ние се отказахме от всичко, което имахме заради бананите и тоалетната хартия.
402
2
 
16
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Парите са свобода, изсечена на монети!!! За какво ми са декларирани права и свободи като не са подплатени с висока заплата , за да мога да правя това , което искам. Без пари нищо не става....
401
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Момичето на снимката има целолит. Младо хубаво момиче, а никаква физическа култура.
400
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те старите хора са го казали - Глада е по-страшен от войната.
399
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво значи свобода и какво значи демокрация? Всеки ги разбира по различен начин. А демокрацията е различна в различните държави.
398
3
 
13
 
! Отговори
ПРОГРАМИРАНЕ преди 1 година
Виждате ли как медиите манипулират мозъците ви и ви бутат в посока в която иска САТАНИНСКИЯТ ЕЛИТ !? Не сте искали да сте свободни а роби ама с ниски цени !? о_0 Козяк и ционистите явно добре ви плащат ДНЕС.бг
397
6
 
13
 
! Отговори
Продължаваме Провала преди 1 година
Всички цени са увеличиха,икономиката ни е на умиране,но народа се весели на прайда,почитайки евроатлантическите ценности.И Македония се е запътила натам
396
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, които избраха демокрацията, днес ядат триста вида хляб, а тези които избраха хляба, днес нямат ни хляб, ни демокрация. Чърчил
395
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За каква свобода и демокрация става въпрос??? Такава демагогия не е имало и по времето на комунизма! За това, че НАТО и най-вече САЩ иска конфликт с Русия с цел смяна на режима, цяла Европа трябва да си съсипе икономиката. Този износ на демокрация и евроатлантически ценности го гледаме от 20 години. А медиите повтарят като папагали някакви безумни безсмислици! Тази зима ни чака глад и студ. А гладът е разрушавал империи така, че време е да спрете с евтината пропаганда.
394
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Капитализмът е система, при която бедните са роби, а богатите са господари. Свободата и демокрацията вървят с богатите и само с тях
393
0
 
20
 
! Отговори
дедо преди 1 година
Беден и свободен са противоположности. Има и изключения рядки,примерно далече в планината със 10 кози и без часовник и телевизор-този също е свободен!
392
3
 
31
 
! Отговори
КАК преди 1 година
ще си свободен ако не ти стигат парите да си караш колата, да пазаруваш храна или да заведеш детето на кино??? Какви глупости пишете не е за вярване...
391
9
 
22
 
! Отговори
Истината, е че на преди 1 година
нашата малка мизерна планетка свобода няма. Където стъпи капиталистически ботуш трева не никне! Тези, които говорят за свобода и разправят колко е по-хубаво тука и колко е по-зле в Китай да речем, просто не виждат решетките на затвора, който ни се готви от доста време вече. Ако някой получава заплата без да работи, то някой работи без да получава! Капитализма е мършоядна система, която постоянно търси нови жертви, които първо да превърне в ***, а после да излапа! Путин не ви е виновен!
390
1
 
4
 
! Отговори
DrtiйБЯЛBoY! преди 1 година
И тъй, по повод на 1-СИГНАЛните нагласи на съвр.БГ-отрочета, ето ви поднесено изказването на неква млада тотално НЕизвестна мрла К.0.нкретно чуто по диагонала по неква ТВ, уатевър: Обичам да ям /фкусно/, харесвам да пия /бая напоително/, искам да мога да се КЕФЯ - сега и винаги /перманентно/, да танцувам, да пея и съответно ... ето ги ония ТРИ основни НЕЩИЦА в живота на таЯ ЯК.0. КОНСУМАТОРски 'възпитана' и подготвена НОВА генерациЯ. Така изглеждат РЕАЛно и АКТуално вече нещата от живота. ФАКт.
389
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истината - даа, а робството се плаща колкото и както господаря нареди.
388
12
 
7
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Свободата струва пари. Българите още не са го разбрали това
387
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди векове и Западът и Изтока бяха зло, но от няколко века Запада е зло, а Изтока е добро