За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията

Почти половината оценяват положително Китай и Русия
520
За българите цените са по-важни от свободата и демокрацията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две трети от анкетираните българи смятат, че поддържането на цените и разходите на живот е по-важен приоритет от защитата на свободата и демокрацията. Това показват данните от пролетното проучване на Евробарометър на Европейския парламент.

Почти две трети (65%) от европейците смятат членството в ЕС за нещо добро. Това е най-високият резултат от 2007 г. насам, когато този показател бе 58%. Членството в ЕС е определено като „нещо добро“ от мнозинството от гражданите във всички държави членки с изключение на Гърция и Словакия, където повече респонденти го определят като „нито добро, нито лошо“. В сравнение с последното проучване на Парламента, проведено в края на 2021 г., резултатите по този показател са се увеличили значително в повечето държави, особено в Литва (+20 процентни пункта), Малта (+12 процентни пункта) и Естония (+9 процентни пункта), докато в България се отчита лек спад от 2 процентни пункта (47%).
 
Към настоящия момент 52% от европейците имат положителна нагласа към ЕС и само 12% отрицателна. Наблюдава се увеличение от 3 процентни пункта при положителните нагласи в сравнение с проучването от ноември-декември 2021 г. и в същото време това е най-добрият резултат в рамките на проучванията за Европейския парламент от 2007 г. насам. Националните резултати по този показател варират от 76% в Ирландия до 32% в Гърция. В България близо половината анкетирани имат положително виждане за ЕС (49%), което представлява спад с 2 процентни пункта спрямо края на 2021 г., като отрицателни нагласи са изразили 20% от респондентите.
 
Неотдавнашните събития също така формираха вижданията на европейците за други големи участници на международната сцена. Русия се оценява положително само от 10% от анкетираните европейци, което представлява спад от 20 процентни пункта в сравнение с 2018 г. (30%), когато този въпрос беше последно зададен. Китай е с втория най-нисък резултат от 22% (спад от 14 процентни пункта). В сравнение европейците имат по-положителна нагласа към Обединеното кралство (65%, +1 процентен пункт), следвано от САЩ с 58% (+13 процентни пункта). Българските респонденти също имат висока положителна нагласа към Обединеното кралство (62%), но нагласите им към останалите геополитически субекти се различават съществено. Почти всеки втори българин оценява Русия (49%) и Китай (50%) положително към настоящия момент, като преобладаващата оценка спрямо САЩ е отрицателна (53% отрицателна срещу 40% положителна).
  
Повечето граждани възприемат войната в Украйна като фундаментална промяна: 61% от европейците не са уверени, че животът им ще остане непроменен. Само около една трета от респондентите не очакват промени в начина си на живот (37%). В България над две трети от анкетираните са неуверени, че животът им ще остане непроменен (71%), като едва 25% не очакват промени. Проучване, публикувано миналата седмица от Европейската комисия, показва, че осем от десет респонденти в Европа са съгласни с налагането на икономически санкции на руското правителство (80%), както и на руски компании и физически лица. Мнозинството от гражданите в 22 държави членки одобряват отговора на ЕС на руското нашествие в Украйна.
 
Поради нарастването на инфлацията и разходите за живот още преди началото на руското нашествие в Украйна, което допълнително усили тенденцията, четирима от всеки десет европейци заявяват, че вече усещат негативно въздействие върху стандарта си на живот (40%). В България почти двама от трима респонденти заявяват, че вече изпитват отрицателен ефект върху начина си на живот (62%), като това е най-високият дял от всички държави членки. Независимо от негативите, 59% от европейците считат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, дори това да се отрази на цените и разходите за живот, което се определя като ясен знак за европейска устойчивост и единство. В България едва 28% от респондентите смятат, че защитата на общите европейски ценности като свободата и демокрацията е приоритет, като дават предимство на поддържането на цените и разходите за живот (70%).
 
Нарастващото безпокойство относно икономическото състояние е отразено и при определянето на политическите приоритети, върху които европейските граждани искат Парламентът да се съсредоточи: борбата с бедността и социалното изключване се споменава на първо място (38%), следвана от общественото здравеопазване (35%), където се наблюдава значителен спад от 7 процентни пункта през последните шест месеца, и демокрацията и принципите на правовата държава (32%), като този показател на свой ред бележи ръст от 7 процентни пункта. Нагласите на българските респонденти се доближават до средноевропейските, оценявайки като най-приоритетни темите за борбата с бедността и социалното изключване и подкрепата на икономиката и създаването на нови работни места (и двете с 46%), като на второ място се поставя общественото здравеопазване (39%), а на трето демокрацията и принципите на правовата държава и бъдещето на Европа (и двете с 28%) .
 
Възприятията за войната и значението ѝ за Европейския съюз се отразяват и при определянето на основните ценности, които гражданите искат Европейскиятпарламентдазащитаваприоритетно: демокрациятаотновозаемачелномястоибележиувеличениес6процентни пункта в сравнение с есента на 2021 г. (38%). Следват защитата на правата на човека в ЕС и по света, както и свободата на словото и на мисълта, всеки показател с 27%. За българските респонденти водещите ценности, които Европейският парламент трябва да защитава, са свободата на придвижване в Европейския съюз (33%), следвана от върховенството на закона (32%) и солидарността между държавите членки на ЕС и неговите региони (27%). Демокрацията и защитата на правата на човека в ЕС и по света остават на пето място с 22%, а свободата на словото и на мисълта - на шесто с 20%.
 
Проучването Евробарометър на Европейския парламент от пролетта на 2022 г. беше проведено между 19 април и 16 май 2022 г. сред 26 578 граждани от всички 27 държави членки под формата на интервюта лице в лице, допълнени с онлайн такива, когато това е било наложително. Средните данни за ЕС са претеглени според броя на населението във всяка държава членка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


520
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
386
11
 
14
 
! Отговори
Йосарян преди 1 година
Смехотворна долнопробна елементарна манипулация. Междувременно Русия продава на ПОВИШИЛИТЕ СЕ ЗАРАДИ САНКЦИИТЕ ЦЕНИ и печели повече, отколкото преди "санкциите" Европа си отрязва краката за да накаже обущаря, и който не иска да е от сектата, му се размахва пръст и се порицава егоизма му. Не ви е срам да мрънкате че всичко поскъпва и ще става по-зле, нали УЖКИМПОМАГАМЕ на Украйна? Що не слушате какво ви манипулират и не вярвате на пропагандата?
385
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПеПеОт изток, от векове лъха на посредственост, мизерия и простотия, но интересното е защо запада възприе този модел? Защо се отнесохме в розов либерстко-комунистически сън и загубихме връзка със здравия разум? Сега е модерно да се правим, че нищо не е станало, за да не обидим случайно някой, но балона се издува и в един момент ще катастрофираме тежко.
384
12
 
11
 
! Отговори
ПеПе преди 1 година
Надявам се голямата част от пишещите да са трлове, защото иначе 80% е малък процент (казаното от един професор). Изтокът е зло - западът е добро. Няма нюанси. Който не може да го зацепи е обречен!
383
5
 
10
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
каква демокрация,каква свобода БЕ.....РАЗРУХА,ХАОС,ОГРОМНА ИНФЛАЦИЯ,СТОМАХА МИ МИНА НА РЕЖИМ ОЦЕЛЯВАНЕ.....КОМУНИСТИ И МАФИОТИ ВЪВ ВЛАСТТА,БАРОН МЮЛХАУЗЕН СИПЕ ОБЕЩАНИЯ ЗА СВЕТЛО БЪДЕЩЕ,А НАРОДА ,,СЕ РАДВА,,НА ДЕМОКРАЦИЯТА
382
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпроса е какво се влага под демокрация и свобода? В последните години в ЕС се насаждат силово определени идеологии, които практически отричат всичко освен техните крайни нямащи нищо общо със здравия разум виждания. Свидетели сме брутална цензура, почти заличен плурализъм и най-лошото зловеща сталинска пропаганда. Общо взето ЕС върви към една розова диктатура и всеки който не е съгласен с нея се сатанизира, преследва и заличава, като враг на народа.
381
5
 
13
 
! Отговори
Кирчо преди 1 година
Ви....на свободата утепана ! Хамерикански диктуват кво да става тука, медиите са на некой сите, имаш правото да мълчиш те тава ви е демокрацията-не мерси ! Много ясно, че ми е важно хляба, а не ой има право да празнослови по телевизията.
380
2
 
0
 
! Отговори
Ачо Беатс преди 1 година
До Анонимен 437 Абсолютно не си прав ! Точно обратното е !
379
6
 
14
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Ако някой си мисли, че има ''свобода'' значи е много наивен :) Това, че мое дрънкаш празни приказки и да си абиш кецовете по европа не е свобода пичове. Когато има капитализъм и медиите са на някой-частно лице нема как да има свобода. Тия дето проповядвате свобода сте гола вода.
378
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 434: Имаш базовата ценностна система на един роб, не знам дали го осъзнаваш. Щом хлябът ти е по-важен от свободата, значи си с разбирането на домашно животно.
377
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последните години особено ясно "блеснаха" свободата и демокрацията в т.нар. свободно-демократични държави - геноцидни серфикати, даващи право на живот; насилствено заставяне за участие в медицински фексперименти; затваряне на хората като *** в обор; постоянни войни и конфликти, подклаждани и водени от именно тези държави - какви свободи и демокрация видяхте във Великобритания, САЩ, Германия, Австралия, Канада? Къде ги? Те там са пълна илюзия!
376
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що за глупаво заглавие? Свобода и демокрация в мизерия не може да съществува. Скалата на ценностите следва да е позната дори на децата. В основата й стоят храна, топло, вода - базови потребности. Когато тях ги няма, за каква свобода и демокрация блеете, *** елементарни? В коя свободна и демократична държава 2/3 от населението живее в мизерия?
375
6
 
18
 
! Отговори
Моше преди 1 година
Българския ГруЮ много обича да се прехласва по "западната демокрация" за която има представа единствено от холивудски романтични сапунки и категорично отрича казаното от хора които са живели на запад и са опитали от "западните демокрации и свободи" със същото упорство с каквото преди се прехласваше по съветЦкия комунизъм и отричаше загнилия капитализъм..... Реално, отказването от комунизма в България и въвеждането на Западна Демокрация може да се опише съвсем накратко... ОТ ТРЪН ТА НА ГЛОГ ....
374
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На роба всичко му е безплатно!
373
3
 
16
 
! Отговори
him преди 1 година
"Там където тези права са гарантирани ........, Великобритания..." А какво ще кажете за приетото като правило в secondary school среща разговор с *** и лесбийки/ колко прекрасно било!!!/ веднъж месечно? и това за 12-13 год. деца! И ако за учителска позиция кандидатстват нормален и различен / разбирай както искаш/ назначават с предимство различния! Права гарантирани!!!- за кого?
372
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако демокрацията значи да умра от глад, не, благодаря. Ако свободата е да ме контролирате и да ми казвате какво да мисля и какво не, задръжте си тези свободи за себе си.
371
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видим... Цените са реални, а понятията свобода, демокрация и Евро ценности - абстрактни и разтегливи като локум.
370
6
 
29
 
! Отговори
Татул преди 1 година
Българина има една поговорка. Гладна мечка, хоро не играе. Западното общество е в пълно разложение. А псевдо демокрацията, може да си я заврете, знаете къде.
369
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** от глад, но бъди демократ... Народа не иска да умира, следователно г-да демократите първо да дадат пример...
368
2
 
24
 
! Отговори
д преди 1 година
Истината е проста - Имаш пари - имаш свобода, нямаш пари - нямаш свобода.
367
2
 
18
 
! Отговори
Началото на Края преди 1 година
До Така е.. защото НЯМА обществен строй.Човечеството все още си стои в един непрекъснат Робовладелски строй. Само названията се сменят когато бачкащото простолюдие се усети че е експлоатирано брутално за да може един Елит който е около 5% от човешката популация заедно със слугинажа си 15% да си живеят живота на гърба на останалите 80% които имат основно задължение ДА БАЧКАТ до смърта си за да осигуряват комфорта на тоя Елит.Създадена е "демокрация" за да ги заблуждава и "враг" за да ги обединява