Забавянето за Еврозоната носи само негативи, няма да обеднеем

Банковият сектор е напълно готов, каза Зорница Русинова
26 сеп 2023 13:38, Анисия Иванова
59

Кабинетът "Денков-Габриел" подготвя законово въвеждане на еврото в България от началото на 2025 г. Предишната официално записана такава дата беше 1 януари 2024 г., но тя вече е невъзможна, след като служебното правителство не подаде доклад за изпълнението на критериите за членство в Еврозоната през февруари.

Експерти са категорични, че приемането на еврото ще донесе само позитиви на българския гражданин, но съществува и аргументът за запазване на лева.

"Всяко едно отлагане на процеса носи негативи на икономиката, но от друга страна ще ни даде възможност да довършим нещата от законодателна гледна точка. Министерството на финансите предлага една вътрешна реорганизация. Важното е първо да се завърши законодателната инициатива, имаме позитивна оценка от европейските партньори. Очаква се в края на тази година да влезе в парламента. Банковият сектор е напълно готов", каза председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин".

Тя поясни, че инфлацията и повишаването на цените не се доказва в страните, които са част от Еврозоната и определи еврото като икономическа перспектива за България. Гостът обърна внимание и на важните въпроси от гражданите - за спестяванията и пенсиите. Оттук нататък предстои оценката за готовността на страната, очакванията са този курс, който правителството е поело още в началото, да продължи, защото "най-сигурният начин за спазване на сроковете е един стабилен кабинет".

Министърът на финансите Асен Василев заяви, че отлагането на влизането в Еврозоната е свързано с по-високи лихвени проценти и с по-малко инвестиции. Русинова потвърди за този ефект.

"Виждаме, че страните в Еврозоната имат механизъм, който дава сигурност на овладяване на инфлацията и лихвите. Възможността ние да влезем в тази част на европейската валута ще усили инвестициите, защото се дава сигурен пазар за много сектори", коментира председателят на ИСС в ефира на Bulgaria ON AIR.

Министър Василев също прогнозира загубите на бизнеса от превалутирането - между 500 млн. и 1 млрд. лв. Зорница Русинова потвърди и този факт и поясни, че това е експертна оценка. Тя все пак увери, че те като икономически и социален съвет, продължават работата по темата и наблягат на разяснението пред хората, тъй като е важно те да бъдат информирани.

"България бързо ще премине през този процес, защото сме свикнали с еврото покрай цените на колите и недвижимите имоти. Аргументът със загубата на българската идентичност веднага може да бъде оспорен - върху монетата ще бъде сложен българският символ, който ще обикаля цяла Европа", допълни гостът.

В края на разговора тя засегна една от най-важните теми, свързани с потенциалното ни преминаване в Еврозоната, а именно доходите на гражданите и как те ще се променят.

"Трябва да се каже, че доходите на хората няма да намалеят. Това всъщност ще спомогне за лихвените проценти на банките, те ще бъдат по-ниски. Няма да се стигне до допълнителна инфлация. Даваме възможност на фирмите в България да участват в европейския пазар", категорична е Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
Хай преди 7 месеца
Всеки ден хората виждат увеличаващи цени, най най необходимите продукти.И това ако не обедняване?А от всякъде бълвете лъжи и отвл ичате вниманието на хората с неща който също никой не ви вярва!Това писане тук няма никакъв ефект , защото управляващите си правят каквото си искат!
52
0
 
1
 
! Отговори
Друг преди 7 месеца
Пълни лъжи! Платени долни журналисти!
51
1
 
1
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 7 месеца
Ето кой печели от войната .. докато не дойде и при него.Но вие сте бетон-20 апартамента и билет за самолетСвобода за Кърджали.110 години робство стигат!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ей гадове мръсни,да не лъжете,я питайте най новия член на евро зоната защо се е увеличила инфлацията,***,не ви е срам да лъжете!
49
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А бе тия Швейцарци що са толкова глупави че не влизат в тая евро зона,ааааа да не би защото франка е по силен от еврото днешна котировки 1 франк= 2.02лв
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Защо не питате Хърватите дали са по добре в еврозоната,нали уж тряба да понижи инфлацията а то какво стана тя се увеличава,ами да им е честита еврозоната!
47
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Напротив ако влезем щте потънем
46
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 7 месеца
Зорница да каже колко пари е получила за тази реклама.
45
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
чекайте го ЕС то да се разпадне, да не е СИВ
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сглобката ще се държи докато влезем в еврозоната и шенген, после ще се сдрапат за кокала. Европската уния е неизбежна ;))
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ооо ич няма да обеднеем лъжла най долна
42
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
СТИГА С ТАЯ ГЛУПАВА ДЪФКА ЕВРОЗОНА ТОВА НЕЕ ЗА БГ ОСКАМЕ СИ ЛЕВА
41
1
 
3
 
! Отговори
до 27 преди 7 месеца
Бако ,у Шенген че те пуснат ама друг път, виж некой да го спущи на *** кья ти у между гъ за ре те е абсолютно реално и обозримо бъдеще
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е толкова държави в Европа са без евро и са по добре от тези с евро. Румъния най рано 2030, за да не обере негативите на ЕС. Щом Англия избяга от ЕС и е по добре от ЕС и никога няма да се върне там, толкова ли е хубаво, /гледайте англосаксите какво правят/, странно ли защо Бг иска еврозоната.
39
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Развитие на България, по ниска инфлация бла бла бла и ала бала. Всичко е че остана само резерва неокраден и по лесно теглене на заеми да ни загробват. Пък нека патките да ги топли мисълта че са в "клуба на богатите" Просто ми става много смешно
38
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ха дано ЕС се разпадне преди да влезем в събота еврозоната.
37
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че лева е вързан с еврото, кое е негативното
36
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тая да попита обикновените хървати. Аман от платени лаладжии!
35
0
 
18
 
! Отговори
Пълни глупости преди 7 месеца
"Експерти са категорични, че приемането на еврото ще донесе само позитиви на българския гражданин"......, с заплата в размер на 933,00 лв., преди приспадане на осигуровките /23-25%/....." Тези експерти да поживеят една година на минимална заплата и после да се изказват....
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всъщност забравих да кажа, че Европейският съюз даде на България специални фондове за реклама на еврото, затова по телевизията ще се избият да говорят за еврото