Новият изкуствен интелект Q* на OpenAI вече е обезпокоителен

AI инструментите стават все по-добри в разсъжденията
6 дек 2023 18:33, Анисия Иванова
37
Новият изкуствен интелект Q* на OpenAI вече е обезпокоителен
Снимка: БГНЕС

Когато миналата седмица се появиха новини, че OpenAI работи по нов модел на изкуствен интелект, наречен Q* (произнася се "q star"), някои предположиха, че това е голяма стъпка към мощен, подобен на човешкия изкуствен интелект, който един ден може да стане непокорен. Какво е по-сигурно: Шумотевицата около Q* повиши вълнението относно инженерните умения на компанията, точно когато тя се стабилизира след неуспешен преврат в борда. Върховете на вълнението около ключови събития в областта на изкуствения интелект вече много пъти са развличали обществеността. Истинското предупреждение, което трябва да приемем от Q*, е посоката, в която тези системи се развиват. Тъй като те стават все по-добри в разсъжденията, ще става все по-изкушаващо да се възлагат на такива инструменти по-големи отговорности. Повече от опасенията за унищожаване на изкуствения интелект, това само по себе си трябва да ни накара да се замислим.

OpenAI не е потвърдила какво представлява Q*, като възстановеният главен изпълнителен директор Сам Алтман го определи само като "злополучно изтичане на информация", но в медиите звучи подобно на друга система, по която работи Google на Alphabet Inc. Gemini е големият нов конкурент на ChatGPT, който не само ще генерира текст и изображения, но и ще се отличава с умения за планиране и изготвяне на стратегии, според главния изпълнителен директор на Google DeepMind Демис Хасабис. DeepMind се прочу със създаването на модел на изкуствен интелект, който победи шампиони по Го, а Gemini ще използва някои от тези техники за решаване на проблеми.

С Q* OpenAI изглежда тласка ChatGPT в подобна посока, тъй като според многобройни доклади Q* може да решава задачи по математика от началното училище. Това може да звучи невпечатляващо, но съчетаването на математически възможности със софтуер, който може също така да пише текст и да създава изображения, е уникално, а ChatGPT досега се затрудняваше да решава правилно уравнения. Ако можеше, това би могло да се свърже с подобрение в разрешаването на проблеми. Математиката изисква разбиране на проблема и намиране на стъпките за решаването му, преди да се извършат всички правилни изчисления. Този процес е малко по-близък до начина, по който ние, хората, мислим и решаваме проблеми.

Ранните версии на Gemini вече могат да изпълняват някои задачи, които изискват планиране, твърди човек с достъп до предстоящия инструмент на Google, който не желае да бъде назован поради ангажименти за конфиденциалност.

Трудно е да се намерят примери за задачи, които Gemini може да изпълнява, но човекът, който е използвал модела, казва, че може например да му се възложи да извърши пазарно проучване за нов продукт. След това той може да проучи интернет и да се върне с анализ и допълнителни идеи. "С ChatGPT все пак трябва да държите ръцете на модела малко повече", добави той.

Тъй като все повече системи с изкуствен интелект са в състояние да извършват самостоятелно неща като провеждане на проучвания, техните човешки оператори вероятно ще преминат от възлагане на единични задачи към по-широка отговорност за няколко задължения. Помислете за координиране на работата с колеги по имейл или за управление на анализи. Това ще звучи примамливо за всяка компания, която иска да стане по-ефективна, но подобни инструменти обещават също така да изместят работни места, особено начални позиции, улесняващи навлизането на млади служители в нова област,

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Четете. Краят е близо, дано да е красив край." - Кое да чета? Апокалиптистичните ти новели ли? И какъв край идва и защо па да е край? Аман от откачалници.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Кодер - Няма да имате, докато не сменят компанията полвоинат служители. Не знам, как е рондото ИТ, но ако ено като скандинавското - работа се смен през 9-10 месеца. В един момент, ще почне да има я пенсионирани, я сменили бизнеса и ще има една ПРОПАСТ, защото 5 години, никой не е учил джуниъри, те са си сменили знаята, а нови просот не се обучават, защото професията е станала неприлекателна за млади кадри.
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
"Самия факт, че последните две години толкова много наблегнаха на него, трябва да ви говори нещо." - ГОвори ми - носи със себе си добри инвестиции. Трябва да знаеш няколко неща за икономиката от Долината - печаби, собственост и прочие - не са особено важни. Важното е, като я пуснеш на борста, да ти скочат акцийките 10 пъти и да ти напътчат гушката с десесетина милиарда, да станеш толова голям, че пенсионните фондове и други да инвестират и правилтествот, да почне, да те брани.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бля бля. Тия евтини маркетингови трикове вече сме ги чували. Всичко е един цирк за прилапване на големите инвестиционни пари
25
1
 
2
 
! Отговори
Темида преди 5 месеца
До Падаря Ще го осъдим на 21 години престой в уредбата на Мерцедеса на некой турбо чалгар.
24
0
 
4
 
! Отговори
Падаря преди 5 месеца
Изкуствения интелект ще носи ли наказателна отговорност ? Примерно ако някой каже- създай вирус да убие само лошите хора. Ако реално според математиката всички са лоши защото причиняват глобалното затопляне като оделят Х бр. мулекули СО2 при дишането си и унищожи цялото човечество ? Няма да има проблем с наказателната отговорност, защото няма да има кой да го съди след "потопа"...
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
AI вече го има и въпроса не е трябва ли или дали, а кой ще поеме контрола върху него първи и как ще го използва. Това е новата атомна бомба, и за мен целта е с негова помощ да се намери решение на ядрената заплаха. Самия факт, че последните две години толкова много наблегнаха на него, трябва да ви говори нещо.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изоставате много. Няма такова нещо. Само слухове бяха.
21
0
 
0
 
! Отговори
крундел преди 5 месеца
тези "изкуствени интелекти" не могат да вземат работата на никой... за сега, но след 3-4 години не е сигурно, а след 10-тина вероятно всички ще сме безработници, както казват индобългарите...
20
0
 
9
 
! Отговори
До Кодер преди 5 месеца
Ти направо като синиър ли си започнал работа във фирмата?
19
14
 
2
 
! Отговори
Кодер преди 5 месеца
Във фирмата използваме GPT-4 всеки ден. Неофициално, предимно докато обядваме си говорим с мениджмънта и коментираме, че ние от джуниъри никога повече няма да имаме нужда. А това спестява маса пари и нерви.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Предлагам да сменим членството в ЕС с изкуствения интелект . Ако е толкоз умен само той ши на опрай а не членството . Това нещо може и да настигне естествения интелект защото затъпяваме . Като му покажеш банан и човека скача като *** за демокрация . Като му покажеш членство и той си мисли че само то ши го опрай . Ето така изкуственият интелект може да настигне естествения . Заради затъпяването на естествения и телевизорите .
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хич. Все толкоз е кух. Питам го все едно и същи нещо, а като му посоча правилното с линк ми забива, че бил зает.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Не е ли ясно? - то тва е най-стряскащото, всеки *** може да се сдобие с изкуствен интелект...
15
1
 
8
 
! Отговори
По-добра от Варта преди 5 месеца
Прекалено гръмко име е "изкуствен интелект"Това е програма която може да работи с други програми с висока скорост и да създава илюзията за "разум" .Няма разум.Има командни редове изпълняващи се с последователност зададени в параметрите на програмата. Пхах ... Ако програмата е направена така че да копира действия които са били успешни но не са в първоначално зададените параметри то тогава говорим за "самообучаващ се изкуствен интелек" ( олеле малеле терминаторите додоха откъде ли зимат ток)..
14
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 5 месеца
филма ex-machine - топ пример :)
13
2
 
6
 
! Отговори
Хемус преди 5 месеца
Сара Конър ставаше за джаскане
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До13.Ами анализира и следи промените в залозите интелекта.Затова познава как ще завършат спортните събития.Ама не само това може и други неща върши бързо.
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само да добавя че изкуственият интелект ми познава почти 80 процента от мачовете в бета.Най добър е на голове над 2.5.Там няма грешка.Незнам как го прави обаче ми печели доста пари.
10
1
 
17
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 5 месеца
Изкуственият интелект е най-полезен за тези, на които естественият интелект не им достига. На останалите той може най-много да им спести време.