С 10 на сто скочиха имотите от началото на годината

Те обаче остават най-евтини в ЕС
6 дек 2023 19:15, Стела Стоянова
21
С 10 на сто скочиха имотите от началото на годината
Снимка БГНЕС, архив

На около 10% се очаква да бъде изчислен ръстът в цените на имотите през вече отиващата си година. Въпреки че според европейската статистика е един от най-високите, жилищата у нас остават сред най-евтините в Европейския съюз.
 
Все повече българи търсят по-качествен имот и според анализите на брокери тази тенденция движи пазара в момента, показва Нова телевизия. Купувачите стават по-внимателни в избора си, а когато имотът им се стори достатъчно качествен, напълно завършен или дори обзаведен, са готови да платят и по-висока цена от тази, която са предвидили или пък да намалят от квадратурата. Най-търсени са двустайните и тристайните жилища, а не предимно двустайните, както беше доскоро.

Търсенето и предлагането са почти изравнени, което означава, че за една нова оферта в момента има един купувач. Ако цената е реална и имотът оправдава изискванията на купувача, се продава за около 3 месеца. Данните показват, че от началото на годината ръстът в цените варира между 5 и 10%, като колко точно е той ще стане ясно, след като годината приключи.
 
Казано с други думи, за покупката на 1 квадратен метър в София сега е необходима малко над 1 средна столична заплата. Въпреки ръста, имотите днес са по-достъпни отколкото през 2008-ма например, когато за 1 квадрат са били нужни три средни софийски заплати. Въпреки различните кризи през последните години обаче, засега спад в цените не се очаква. В Пловдив, Варна и Бургас, където доходите са по-ниски, 1 квадратен метър се равнява на близо заплата и половина.
 
Водещи за купувачите в големите градове обикновено са достъпът до градски транспорт, възможността за паркиране и близостта до голям хранителен магазин, училище или детска градина. Цените на квадратен метър, разбира се, варират много в зависимост от големината на имота, състоянието, в което се намира и района, в който е разположен.
 
Цената на квадратен метър в София се движи малко над 1400 евро. В центъра на града е с почти 500 евро по-висока, а най-скъпи са кварталите "Оборище", "Изгрев" и "Иван Вазов", където квадратния метър струва над 2400 евро. Абсолютен рекордьор остава районът на Докторския паметник със средна цена от 3800 евро. "Ботунец", "Свобода" и "Филиповци" пък могат да се посочат като примери за средна цена на квадрат от под 710 евро.
 
Най-предпочитани, както и досега, остават южните райони и централната градска част на столицата, като отново има повишен интерес към къщи в близост до града. Намирането им обаче продължава да е трудно заради засиленото търсене в последно време и рязкото повишаване на цените на този тип имоти.

Съществени промени в пазара на имоти няма и в другите големи градове. Въпреки отбелязания лек спад в търсенето в Пловдив, спад в цените няма. Средно квадратният метър се предлага за малко над 1000 евро, а в центъра – с 200 евро повече. Тенденцията за сериозен интерес към къщи и парцели в близост до града се наблюдава и тук. В морската ни столица имотите са с по-високи цени от пловдивските, като квадратният метър се движи около 1300 евро. Значително по-евтино е в Бургас, където средната цена едва достига 900 евро, а с още 100 по-малко, е тя в петия по големина български град – Русе. Най-много имоти пък, след София, Пловдив и Варна, се продават в община Несебър.
 
Къде обаче се нареждаме спрямо другите държави-членки на ЕС?
 
Според европейската статистика, след рязкото покачване на цените в цяла Европа от 2015 година насам, като в някои страни те са се увеличили дори двойно, от началото на тази година за пръв път наблюдаваме спад, макар и лек. Средно за общността, цените на имотите са се понижили с 1%. У нас обаче не е така.
 
И докато очакваме годишните данни, от Евростат са по-скоро скептични, като изчисляват процента на ръст на имотите в България на 10,7. Преди нас е единствено Хърватия, с 3% по-висок ръст от нашия. Най-много са поевтинели жилищата в Германия, като процентът и при тях е 10, само че надолу.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
6
 
! Отговори
gogo преди 5 месеца
не е важно колко скачат цените(което част от последните издихания на този чудовищен балон), а е меродавно дали се увеличават сделките, а следките намалят ;) така че, ако искат с още 20% да вдигнат ... народа вече спира да купува ;)
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 15 И апартамента и къщата си имат плюсове и минуси. Много е определяща локацията, ако говорим за градска къща или такава до град и какъв тип строителство е къщата и колко е голяма.
16
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Спадът в Германия е 4 пъти по-малък от тези 9,9%, защото спад за три месеца са го преизчислили за 12 месеца. В крайна сметка спадът е 1,5% за първата половина на 2023 година.
15
7
 
1
 
! Отговори
архитект преди 5 месеца
До АнонименИ какво за германските кочини ? Не заменям българските си имоти за германски всъщност. Ако ще да ги посипят със златен прах.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Навсякъде имотите поевтиняват, само в България скачат. В Германия има спад с 9,9% на имотите.
13
6
 
4
 
! Отговори
Доктор с имоти преди 5 месеца
Цените в София ще са двойни след 4 5 години... Така че марш още утре в най близкия клон на банката... Мн обичам коментари от хора живеещи под наем за цените на имотите. То е логично че им се иска да намелеят и аз искам да намалеят за да си купят и да са добре, но надали. Наемите скачат с 20 30 процента на година. Никога не съм чул някой да се оплаква че е взел имот на времето, напротив хората станаха милионери само от вдигащите се цени. Обезценяване то на парите си го виждате..50 лева са като 20
12
2
 
1
 
! Отговори
архитект преди 5 месеца
Стара панелка в добре поддържан 4-етажен блок на 60 и кусур години със добри съседи е за предпочитане пред къща . Къщата само на картинка изглежда добре. Поддръжка, чистене, покрив и подобни дивотии са голям трън. Да не говорим когато поскъпне тока . Единствено предимство на самостоятелна къща е във Щатите със прилежаща земя около 1000 акра и собствени водоизточници. Тогава си струва, но такъв имот струва стотици милиони.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Значи ако някой продаде панелка за да си купи по скъп апартамент с малка доплата значи цената на имотите скочи с 10 % Бързо да бием тъпаните че цените скачат .
10
3
 
13
 
! Отговори
Uke преди 5 месеца
На база на какво? Фалшивите обяви със завишени цени от алчни пишман брокери в имот.бг или на база на реално сключени сделки?
9
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През 2016 година купих къща с двор до София за 80 хил.евро и тази година я продадох за 480 хил.евро. Смятайте!
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хубавите имоти с добра локация няма как да не държат цена, а и да не растат. Има абсурдни цени за разни копторри, маломерни, с недобра локация и за тях да искаш пари, които не отговарят на качеството на имота е нелепо. Обаче, ако някой си мисли, че ще си купи апартамент в центъра на София на цената на такъв в град Грудово се лъже. В Чехия, Словакия, Полша имотите са доста по-скъпи от България, хубава къща дори в провинцията струва милиони евро.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това на снимката Ивицата Газа ли е...баси.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съвсем скоро ще разберете колко струват тухлите.
5
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имотите ще продължат да си растат с по 5-10%, колкото и да пищят някои хора! В Мадрид и Барселона в читав квартал тръгват от 5000 квадрата нагоре. Някой умник пише глупости как може да си купиш тристаен в Испания за 120 х, ама това е в някое клозетно градче от 20 х души, на 200 км от цивилизацията. То и в Грудово може да се купи тристаен за 30000 ама никой не си купува
4
6
 
8
 
! Отговори
Алооу балонаджийте преди 5 месеца
Пляс, пляс ***...водно колело. Къде е балона. Уж цяла година поевтиняват и се вдигнали с 10%, което хич не е малко
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Правителството си върши работата!
2
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми зависи какво продават един апартамент в един лайнювски миризлив блок пълен с българи не трябва да струва нищо само мазохист би живял там хахаха
1
1
 
2
 
! Отговори
Коментатор преди 5 месеца
Имотът скочи с глава!