На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия

Идеята – експулсиране на чужденци и германски граждани с мигрантски корени
12 яну 2024 08:38, Елка Василева
251
На тайна среща обсъждали прогонването на милиони от Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Тази среща е била пазена в дълбока тайна: политици от "Алтернатива за Германия", неонацисти и предприемачи са обсъждали край Потсдам експулсирането на милиони хора от Германия. Какво още се знае за тяхната среща?

Функционери на дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), чийто клон в Саксония е признат от Службата за защита на конституцията (вътрешното разузнаване) за дясноекстремистко формирование, са участвали в тайна среща с неонацисти, на която са обсъждали как да бъдат експулсирани  милиони чужденци и германски граждани с мигрантски корени, става ясно от журналистическо разследване на сайта Correctiv. С резултатите от него разполага и Дойче веле.

Къде се е провела срещата?

Германската общественост не е трябвало въобще да научава за тази среща, провела се на 25 ноември 2023 г. в хотел край Потсдам. Журналистите от Correctiv обаче са успели да проникнат в сградата и да проследят отблизо проявата.

В нея са участвали десни екстремисти, представители на популистката партия „Алтернатива за Германия" и редица крупни предприемачи, чиито имена са посочени в разследването. Сред присъстващите е имало политици, юристи, лекари и бизнесмени. Двама от участниците са били от опозиционния Християндемократичен съюз (ХДС). Техните имена обаче не се споменават в публикацията на Correctiv.

Кой е организаторът?

Според разследването инициатори на тайната среща са 60-годишният Гернот Мьориг, бивш зъболекар от Дюселдорф, отдавна известен в дясноекстремистките среди като един от членовете на "Дюселдорфската група", и Ханс-Кристиан Лимер, крупен инвеститор в областта на гастрономията, основател на пекарните Backwerk и на веригата от ресторанти за бургери „Hans im Glück". Самият Лимер обаче не е присъствал на срещата, а пред журналистите той е заявил, че се дистанцира от всичко, свързано с тази проява.

На тайната среща е обсъждано "масовото експулсиране на чужденци от страната" – и на такива, които живеят от дълго време в Германия, имат германски паспорти или разрешителни за пребиваване, но също и на пристигнали наскоро в страната хора, търсещи убежище. Според журналистите от изданието на срещата е бил представен конкретен „план за реемиграция".

Всеки участник в събитието е получил персонална покана и е бил помолен да направи лично дарение за минимум 5000 евро – в брой или по банков път.

Призиви за "експулсиране на чужденците"  

Основен оратор е бил Мартин Зелнер, лидер на неонацисткото движение Neue Rechte (Нова десница). Именно той е представил пред аудиторията така наречения "план за реемиграция", който от Correctiv определят като откровено расистки и противоречащ на Конституцията на страната. В него се посочва как и кой според авторите на плана трябва да бъде експулсиран от Германия. Назована е дори конкретна страна от Северна Африка, в която според плана на Зелнер трябва да бъдат изпратени над два милиона души от Германия, както и всички, които помагат на мигрантите и бежанците.

Основно три групи чужденци засяга планът: търсещи убежище в Германия, хора, които имат право да останат в Германия, и такива, които не са достатъчно "асимилирани" – вероятно става въпрос за хора с мигрантски корени. Според разследващите журналисти никой от участниците в срещата не е разкритикувал плана, но е имало изказвания за това, че могат да възникнат трудности при изпълнението на мерките – и най-вече при експулсирането на чужденците с двойно, вкл. германско гражданство.

От пресцентъра на "Алтернатива за Германия" са отрекли партията да е организатор на срещата край Потсдам и са подчертали, че АзГ се придържа към заявената си позиция по отношение на миграцията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
Чоко Лонгдик преди 3 месеца
Нигерия след 20 години ще има население колкото целия ЕС-над 450 млн.
230
0
 
10
 
! Отговори
свободна европа преди 3 месеца
"свободна европа" излезе с поредната хрумка - искат от България да извади от учебниците "Аз съм Българче", защото "как ще се почувстват децата на 100 000 бежанци". А "медиите" - нищо - тишина! Днес.бг, къде сте? Или сте СЪУЧАСТНИЦИ??? ВСЯКО ДЕЙСТВИЕ ИЛИ БЕЗДЕЙСТВИЕ ИМА ПОСЛЕДИЦИ! Запомнете го! Тук правите ИЗБОР! И до момента той е фатално ГРЕШЕН! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! ОТГОВОРНОСТТА Е ЛИЧНА и се носи от ВСЕКИ! И вие ще я носите!
229
1
 
7
 
! Отговори
КИРО преди 3 месеца
Всичко от ДВ си е пропаганда и насаждане на омраза. Как може партия с поти 40% подкрепа от населението да е противоконституционна. На това му се вика чист фашизъм. Само аз и никой друг няма мнение и право. У нас си е вече норма и Гого Лозанов се пробва.
228
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Художника изгони само евреите, новите всички - начело с родината му подемат смело по неговите стъпки дори ще го задминат!
227
0
 
20
 
! Отговори
Чужденец преди 3 месеца
"Алтернатива за Германия" има подкрепа в момента на над 40% от избирателите. Комунолибералите явно вече сериозно ги е страх.
226
0
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 месеца
Изпълнена с недомлъвки статия, малко конкретика, пълна либерастия..
225
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе класическа френска литература не четете ли? Има много какво да научите от там.
224
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Евреите са се занимавали с лихварство, подкупвали са управляващите или са намирали начин да ги притиснат в някои западно европейски държави и евреите-лихвари, си прокарват интересите и своите правила, подчинени на лихварството. И тъй като много хора , както бедни, така и богати, губят всичко каквото имат и лихварите им го прибират, изхвърлят хора от домовете им на улицата, постепенно се заражда бедност, недоволство, омраза към евреите, а католическата църква, си ги е мразила по традиция.
223
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен, Глупости си написал, има стари записи от събитията тогава, изобщо не са били лентяи евреите, много от тях са имали собствен бизнес, магазини , немците им затварят магазините, отнемат ги и ги излавят, също и изгарят всякакви книги, които не им харесват, това се провежда масово първо в Германия, а омразата към евреите , Хитлер придобива още в Австрия, откъдето е родом, там настроенията са били такива, включително и в католическата църква, където Хитлер е учил и недоучил
222
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Имат някои добри идеи, но не са особено умни, немците отдавна се опитват да изолират тази партия! Сега , при този пъплещ нацизъм, вероятно ще се постараят да решат проблема с тях.
221
2
 
10
 
! Отговори
Западна Европа преди 3 месеца
активно търси депо за отпадъци,като явно най-подходящи за целта са държави от изтока,и най-вече България,но не тази на народа,а на политиците с техният слугинаж,чуждопоклонничество и мечтан блян за Шенген!?!
220
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Никой не би ги обвинил, това е инстинкт за самосъхранение на нацията и държавата им. Но да ги екстрадират директно в държавите им, а не да ни ги пращат на нас, ако обичат.
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като свършат едни пари и тия като ония в Гърция,Зората.Никой няма да се и сети за тях .
218
0
 
6
 
! Отговори
К1Д преди 3 месеца
Те един ще пращат 10 ще влизат. Особенно при суша и глад в Африка и войни в региона.След 25 години населението само на една Африканска държава ще бъде по-голямо от населението на целия ЕС! По -скоро ще гонят бандюги и схемаджии само щото Германия без миграция ще си влоши стандарта на живот до ниво Полша щото на един работещ германец ще се пада да издържа един пенсионер и държавни дейности.
217
0
 
15
 
! Отговори
хммм преди 3 месеца
Много неприятно, покрай сухото и мокрото ще изгори, имам хубав бизнес тук. От около седмица е много зле-две стачки се преплетоха, на обществения транспорт и земеделците, нищо не работи както трябва, почти нямат работниците ми работа. Но разбирам хората. И не мисля че правят нещо лошо, просто обсъждат планове как да си оправят държавата. Не виждам да искат да убиват някой или да го горят, жалкото е че подобни изяви трябва да се правят скришно-иначе си обвиняван от слугите медии в нацизъм!
216
1
 
6
 
! Отговори
Zjajo преди 3 месеца
Поне няма да ги пращат у нас, че денкоглу яко е отворил ... Очи.
215
1
 
17
 
! Отговори
Киро преди 3 месеца
А ние имаме само 240.....но спешно....
214
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
равно по сила и големина противодействие... време беше
213
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не разбрах къде е проблемът. Нормално е да оскат да се отърват от безполезните. И аз искам същото в България. Това прави ли ме екстремист. Говорим за експулсиране все пак,а не да ги убиваме
212
1
 
49
 
! Отговори
Иван преди 3 месеца
Нищо ново, германците си пазят земята. Ние нашата я подаряваме на руснаци, американци и изобщо на който дойде и даде пари на политиците. Срам и позор.