България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения

Показателят е три пъти по-висок от средния за ЕС
23 фев 2024 19:35, Елка Василева
116
България втора в ЕС с най-голям дял на младежи с тежки лишения
Снимка: Евростат

Делът на младите хора (на възраст 15-29 години), изпитващи тежки материални и социални лишения в Европейския съюз, е бил 6,1 на сто през 2022 г., запазвайки равнището си от 2021 г. На тежки материални и социални лишения са били подложени 6,7 на сто от цялото население на ЕС, докато през 2021 г. този дял беше по-малък (6,3 на сто). Това показват най-новите данни на Евростат за социалното включване на младежите в ЕС през 2022 г.

Най-високи дялове на младежите, изправени пред тежки материални и социални лишения през 2022 г., са регистрирани в Румъния (25,4 на сто), България (18,6 на сто) и Гърция (14,9 на сто). Противно на тях подобен проблем имат под 3 на сто от младежите в 12 страни от ЕС: Словения, Австрия, Люксембург, Хърватия, Полша, Чехия, Нидерландия, Естония, Малта, Кипър, Финландия и Швеция.

В България равнището на тежки материални и социални лишения през 2022 г. е било 18,6 на сто за младите хора (19-29 години), докато за цялото население е било 18,7 на сто. През 2021 г. тези дялове бяха съответно 18,7 и 19,1 на сто.

Процентът на риск от бедност и социално изключване е по-висок сред младежите

За четири страни от ЕС, сред които и България, Евростат публикува данни и за равнището на тежки материални и социални лишения през 2023 г. Миналата година тежки материални и социални лишения са изпитвали 19 на сто от българските младежи и 18 на сто от цялото население.

През 2022 г. общото ниво на риск от бедност или социално изключване сред младите хора е било 24,5 на сто, което е с 2,9 процентни пункта (п.п.) над този дял за цялото население на ЕС (21,6 на сто).

Нивото на риск от бедност сред младежите (19,3 на сто) е с 2,8 процентни пункта по-високо в сравнение със съответния дял от общото население. Делът на хората, изпитващи тежки материални и социални лишения, е малко по-нисък сред младите хора в сравнение с цялото население. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва да сме първи, на българина му харесва, защо иначе ще избира едни и същи вече 35 години, а тия дето правят реформи ги гони с камъни. Малко му е.
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това показва , че няма демогравска криза в държавата. Раждат се повече деца отколкото са нужни на страната.
104
1
 
2
 
! Отговори
Потърпевш преди 2 месеца
В тия две страни ако не си на някого синчето или щерката, точно в тази възрастова група, шансът за хубава работа с приличен доход е нулев! Ако ще и да си с 3 висши и 4 чужди езика, никой не те забелязва и никой не ти поглежда CV-то. След като вече второ поколение расте в тези абсурди, на всички ни е ясно за какво иде реч. Младежите работят масово обслужващ персонал, на много от тях не се и плащат пълните осигуровки, което ги обрича и след години пак на мизерия!
103
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
обаче увеличаваме военните разходи до 2 процента посрещаме турска ескадриластроим бази за нато и какви ли още не прос-то-тии на образователната системаувеличаваме непрекъснато заплатата обаче никакъв резултат децата не четат поцял ден телефона и комп чалга
102
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Интересно би била и разбивката по етноси. Примерно при младежите турците са 25% от живеещите в България, българските младежи са около 20% и останалите са 55%. Съответно в тежки лишения са 0,2% от турските младежи, 0,2% от българските и 36% от останалите.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 91, ами хайде де! Какво чакате? Нито можете да изкарате 5 лв, нито можете да протестирате. Всяка сутрин се събуждате и отивате да работите за мизерни пари. Вечер сеприбирате, ракийка, салатка... плюнчене и спинкате. После пак така. Станете да видим какво можете, освен да приказвате по форуми и то анонимно... че все пак знае ли се, че не се знае.
100
0
 
3
 
! Отговори
така ще е преди 2 месеца
След 34 години демокрация и управление на такива като ГЕРБ-ДПС, БСП, НДСВ, СДС, така ще е. Последните 3-4 години същата работа. Тия от ПП-ДБ излъгаха хората, че уж ще чегъртат, а те се хванаха за ръцете. Докато само седим и гледаме по ТВ така ще е.
99
4
 
2
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 2 месеца
Те и повечето путинисти гладуват и изпитват материални лишения като Москвич и нямат възможност да си купят сърп и 4yk от железарията да си ги окачат на стената
98
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До по долу писалите- нека не забравяме кой построи България- не са комунистите- построиха я млади ромчета в Трудови/строителни войски, които бяха закрити по настояване на правозащитни организации защото се смята за робски труд, сега около нас се строят много нови блокове- да през цялата зима не са спирали строежите- ха сега когато минавате край строежи вижте кой работи там, сутрин виждате ли групичките млади ромски мъже, чакащи да ги вземе строителя, а по строящите се пътища и тротоари- пак те.
97
4
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Не съм изненадан от статистиката. Но е представена по грешен начин. Въпросът е 'Защо' са в това положение. Истината е, че българската настояща младеж е че ги МЪРЗИ! Огледай те се. Голяма част от тях не работят и разчитата на мама и тати.
96
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Българин - Защо изобщо трябва да им се дава каквото и да било, ако са здрави хора? Нужда от работна ръка има навсякъде. По-добре ще е безделничеството да се причисли към криминалните престъпления, ако човек няма други законни доходи. Тогава или под строй ще отидат принудително да работят, за да отработват своята издръжка и тази на децата си, или да напуснат България и да си търсят държава, границите са отворени.
95
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Валери Симеонов заяви, че ще направи сериозна ревизия на ТЕЛК-овете и видяхте какво му се случи.
94
0
 
3
 
! Отговори
До 63 /МЛАДАТА РОМКА преди 2 месеца
И въпреки това държавата не предприема твърди мерки, за да прекрати ежедневното практикуване на инцест сред тези, според които е в реда на нещата първи братовчеди да живеят на семейни начала и да създават потомство. За кръвосмешенията между още по-близки роднини пък изобщо не ми се пише. Те безобразничат и създават увредено потомство, ние им плащаме за това, но пак не са доволни и искат още, а някакви международни изследвания целят да ни накарат да се чувстваме виновни. От къде накъде?
93
1
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
Аз предлагам да им дават не по 600 евро на месец а по 300 догодина .Може и да се оправят нещата ! Може да чакат извънземните да оправят нещата в България
92
0
 
6
 
! Отговори
Забелязахте ли преди 2 месеца
на картата в кои други държави има много деца и младежи в същата категория на търпящите материални и социални лишения? Това са Словакия и Унгария, в които бхаратското население също е многобройно, както и тези държави, в които нахлуха най-много мигранти, за да живеят на соц.помощи - Германия, Франция, Испания. Направете си извод - млад и здрав, ама не иска да работи, обаче направил една сюрия деца, та и те да са на социал. КОЙ ИМ Е ДЛЪЖЕН НА ТЕЗИ? НИКОЙ!!!
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Каква е причината да имаш тежки материални и социални лишения, ако си здрав човек и си на възраст 19-29 г.? Защо не напишат по колко деца са произвели точно тези "лишените", които са на 19-29 г. и живеят в България и Румъния?
90
2
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 месеца
"Румъния (25,4 на сто), България (18,6 на сто) и Гърция (14,9 на сто)" -- Най-много в най-цинraнckитe страни..
89
2
 
4
 
! Отговори
Гадняр преди 2 месеца
Да ви пикая на статистиките, няма ли нещо по-значимо, за което да се хванете. Например броя на самоубийствата като процент от населението или броя на дебелите по същия показател ...
88
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма по голям мошенник от хитрата лисица - комунист!
87
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Просто трябва да вдигнем глави и да им кажем , че повече няма да е така. Не може навсякъде в ЕС да дават хиляди евро заплати за някакви обикновени професии , а тук да ни държат в недоимък и на всичкото отгоре цените ни са два пъти по високи . Яд ги е че имаме собственост и ни го изкарват през носа . Малко да им се опънем и да си започнем да си партнираме с Русия и от страх ще започнат да наливат пари тук . Не го ли направим сме до тук .