Фон дер Лайен: Заплахата от война не е изключена

Не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК
28 фев 2024 11:20, Елка Василева
128
Фон дер Лайен: Заплахата от война не е изключена
Снимка: архив, БГНЕС

Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург. Опасността от война не трябва да се преувеличава, но е необходимо да бъдем подготвени, призова тя.

Още по темата
Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК.

Залозите са големи - нашата свобода и нашият напредък. Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди, призова Фон дер Лайен. Много европейски илюзии бяха разбити - че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии, каза Фон дер Лайен.

В същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос, добави тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника. В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации, допълни тя и призова частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство. Председателят на ЕК заяви, че подкрепя предложението в следващата комисия да има еврокомисар по отбраната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Путин използва мира, за да се подготви за война."............Тя Меркел вече каза кой кого е подготвял за война по време на Минското споразумение, така че лъжите ти са твърде закъснели.
72
2
 
25
 
! Отговори
Хора преди 2 месеца
ЕС е в опасност,на власт са зависими продажници с психически отклонения,който мразят мира.
71
32
 
3
 
! Отговори
Жената е преди 2 месеца
напълно права. За съжаление ЕС има своят принос, за да се стигне дотук. 30 и кусур години с розовите очила, армиите се скапаха, въоръжение символично; тъпкане на Русия с помощи, инвестиции, производства, милиарди за горива и пр. С едната вяра, че няма заплаха от РФ, тъй като не е логично, не е човешко, не е морално, не би било законно, руснаците биха се сринали икономически. Нищо от това, онези са алогични мизерници, с манталитет на мутри с ядрени бухалки. Но това ще е като обеца за в бъдеще.
70
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не можем да оставим Русия да спечели? Прати мъжлето си на помага на Украйна.
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Юнус-Бек Евкуров, както името му подсказва, им го вкара дълбоко в Северна Африка. И сега гледат страшно, мръщят се, ама он ги мина с 200.
68
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплахата е само за такива като нея. Ще ги намерят като победят където и да се скрият. За народите на Европа Русия не е вражеска страна!
67
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е да усилим границата със Сърбия, че те много обичат да ни изненадват изодзад. Като едни истински съседи.
66
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тая скъса да подарява милиарди на Украйна ,явно е влюбена в зеления ,но земеделците от целия ЕС че и покажат играта
65
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да промотират Костадинов за министър на отбраната и той да заяви пълен неутралитет, докато още не е късно. Че сме им съвсем на една ръка разстояние на руснаците. Дето се вика, ракетите докато хвръкнат и трябва да падат, няма да имаме време да ги свалим, дори и да имахме ПВО.
64
4
 
27
 
! Отговори
КРУМ преди 2 месеца
Малоумната гинеколожка изглежда е на тежки наркотици....!?
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пандемията и войната са инструментите да държат хората подчинени. Има лесно решение когато светът се движи към война, изтрепват се всички политици от всички държави публично и на тяхно място идват други. Действието се повтаря , докато не настъпи мир. Защо да умират цивилните данъкоплатци? Да умрат политиците заради грешните им решения. Или поне да бъдат затворени доживот и до 9то коляно да нямат право да разполагат с власт!
62
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много по-лесно и по-евтино ще струва Украйна да бъде приета в НАТО !!
61
3
 
5
 
! Отговори
селянин преди 2 месеца
да съберем 2+2 не можем да оставим Русия да спечели но и ВСУ не може да победи да не казвам че вече е във разпад какво следва Макрон го каза вече въобще не давам прогнози за след няколко месеца да не кажа и седмици
60
0
 
18
 
! Отговори
Капитан Америка преди 2 месеца
От нас пари и въоражение. От Украйна трупове. Сметката ми излиза.
59
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Таз бабичка я виждам да фърчи с рошава коса, яхнала една голяма ракета, към източния фронт.
58
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дърта акушерка и пенция и заплата влачи :)))
57
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия ако продължава така ще спечели и светът ще се върне в периода преди Майдана, когато всичко беше мирно и тихо. Заплаха за Европа няма, освен може би за корумпираните политици-военнолюбци, които всячески поддържат тази война понеже знаят, че след нея няма да са актуални и си заминават.
56
20
 
2
 
! Отговори
:( преди 2 месеца
Да стана ни ясно, че война ще има. Едиснтения начин да няма е да сме готови за нея. Когато си силен, няма да бъдеш нападнат. Когато си слаб си изкушение за силния.Русия няма да спре докато Путин е жив. Той няма опозиция или опоненти. Той е диктатор на огромна държава с ужасната сила да смаже свободата и демокрацията, защото диктатура и демокрация не съжителстват добре.Европа е изправена пред фактите, че ако Украйна падне, силите на Русия ще се насочат към нас.
55
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щом Швеция влезе в НАТО и наруши неутралитета си, който е още от времето, когато Наполеон е бил жив, значи войната е неизбежна. Решено е вече. Ама този път шведите, види се, са по уплашени от Втората световна.
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нацистите искат реванш за ВСВ. Немските, прибалтийските, скандинавските. Франсетата за Наполеон, а поляците и шведите за владетелите си. Ами действайте, но с вашите собствени ръце. Бандеровците в Уйрайна вече се бият за реванш, но освен оръжие, друго не получават от внуците на нацистите. Явно добре се е справил СССР навремето. Още им държи влага на нацитата.