Фон дер Лайен: Заплахата от война не е изключена

Не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК
28 фев 2024 11:20, Елка Василева
128
Фон дер Лайен: Заплахата от война не е изключена
Снимка: архив, БГНЕС

Заплахата от война може да не е непосредствена, но не е изключена, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в реч пред Европейския парламент в Страсбург. Опасността от война не трябва да се преувеличава, но е необходимо да бъдем подготвени, призова тя.

Още по темата
Време е да обсъдим възможността да използваме приходите от запорираното руско имущество за съвместно осигуряване на военно оборудване за Украйна. Независимо дали имаме подкрепа от нашите партньори, не можем да оставим Русия да спечели, настоя председателят на ЕК.

Залозите са големи - нашата свобода и нашият напредък. Путин използва мира, за да се подготви за война. Европа трябва спешно да се събуди, призова Фон дер Лайен. Много европейски илюзии бяха разбити - че мирът е постоянен, че Путин ще предпочете икономическия напредък пред разрушаването на Украйна, че Европа прави достатъчно за сигурността. Няма място за повече илюзии, каза Фон дер Лайен.

В същността си европейският суверенитет е в това да носим отговорност за себе си, за важното за нас, за способността и волята ни да защитаваме сами своите интереси и ценности. Обновяването на европейските въоръжени сили е спешен въпрос, добави тя.

Фон дер Лайен съобщи, че в следващите седмици ЕК ще представи предложения за разгръщане на европейското военно производство, така че със съвместни обществени поръчки да се осигуряват боеприпаси и техника. В Киев ще бъде открит офис за отбранителни иновации, допълни тя и призова частният сектор да подкрепи усилията в областта на военното производство. Председателят на ЕК заяви, че подкрепя предложението в следващата комисия да има еврокомисар по отбраната.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
14
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 2 месеца
И кол за ограда не става от тази нещастна женица, със заплата 1 милион годишно. Кой как я нареди!
92
0
 
24
 
! Отговори
Какво следва преди 2 месеца
Да питат Борис Джонсън защо накара Зеленски да се откаже от споразумението за спиране на войната, подписано от украинската делегация в Истанбул през март 2022 година. Войната можеше да спре още тогава. Много жертви и разрушения можеше да бътат избегнати.
91
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Щели да увеличават военното производства разбираш ли.А войници от къде?Кой ще си рискува живота за ЕС,колкото аз ще се бия за Пеевски и Таргаренко толкова и европейците за Макрон,*** и Шолц.
90
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тези са толкова жадни за кръв,че чак не е за вярване !
89
1
 
32
 
! Отговори
Урсула фон дер ЛАЙЪР преди 2 месеца
Докато ти си начело на Евро комисията, заплахата от война не само не е изключена, а направо си е много вероятна.
88
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Време е лайнянатадабъде отстреляна за геноцид над европейците. Разстрел замършата.
87
0
 
30
 
! Отговори
Бай Дрън преди 2 месеца
А защо никой не казва, че заплахата не е за хората, а за политиците? Реално погледнато, европейските граждани са заплашени от европейските политици да станат пушечно месо. Но самият конфликт/война е заплаха единствено за политиците от двете страни.
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ами *** да си събира свитата и да заминава на фронта. Никой европеец не иска война или конфликт с Русия! Шепата имащи се за богопомазни в Брюксел, ако си мислят, че някой ще тръгне да мре на фронта за тях, дълбоко се лъжат. По скоро Брюксел ще заприлича на картофена нива
85
0
 
24
 
! Отговори
Тап преди 2 месеца
Тя да ме подготвя аз да ходя на война. Да иде тя, не да ми седи по диваните да чопли семки и да гледа сеир.
84
0
 
30
 
! Отговори
Марчето и академика преди 2 месеца
Взимай пушката и отивай да се биеш а не филосовствай, какво трабва и не трябва и да изпращаш хора на смърт. Може да направите два батальона Евро парламент и Европейска комисия и всички да се биете за каузата ви?
83
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заплаха за теб ,не за нас
82
0
 
20
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Не Русия е заплахата а политиците са най голямата заплаха за ЕС и обикновените хора.
81
0
 
29
 
! Отговори
--- преди 2 месеца
А заплаха казваш.Първо пуснаха Дървеницата Макрон ,после нашия изсухления, да пращат пушечно месо към Украйна.Сега и тя изскочи. Диларката преди ни заплашваше с ковид сега с Русия.Нужно е кукло твойте да измислят ваксина за ЕС-Натовска пандемия.
80
0
 
15
 
! Отговори
Честито преди 2 месеца
Корпорация "Калашников" представи в Украйна новият "Ланцет 3"
79
0
 
36
 
! Отговори
Бони Бонева преди 2 месеца
тая мумия докато хората умират ще си пие кафето в някой швейцарски курорт.. европа загина щом до тази пълководка сме стигнали..
78
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като бесни!
77
2
 
27
 
! Отговори
Тя преди 2 месеца
Крадлата вика дръжте крадеца....
76
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много съм притеснен Соломон Паси да не ги изпревари тия дрогираните и да обяви утре война на Русия по телевизията. Че от лудия и пияния бяга. Така са казали хората.
75
2
 
36
 
! Отговори
Факти преди 2 месеца
Русия е с растеж на икономиката с 2% а вие докарахте Европа до криза и рецесия и обезкървявате финансово Европа с помощи за Украйна.Вие сте най опасни за Европа.
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Как война руснаците нямат чипове бухахахаха Фон дер Лайен е комедиантка