Евроскептичните партии - втора сила в ЕП. Ще се промени ли статуквото?

Това сочи доклад на Европейския съвет за външна политика
30 апр 2019 20:15,
60
Евроскептичните партии - втора сила в ЕП. Ще се промени ли статуквото?
Снимка: Reuters

Нов доклад „Решаващата роля на мейнстрийма: прогнози за изборите за Европейски парламент“, на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) като част от проекта „Unlock Europe’s Majority”, изследва възможните партийни коалиции в Европейския парламент (ЕП), както и вероятното разпределение на членовете на ЕП в рамките на парламентарните групи.

Данните са събрани в 14 държави-членки на ЕС, даващи около 80% от местата в ЕС.

Основните изводи от доклада сочат, че традиционната коалиция между Европейската народна партия (ЕНП) и Социалистите (С&Д) за пръв път ще загуби своето мнозинство, за сметка на 43% от местата за либералите от Алде или Зелените.

Очаква се антиевропейските партии да могат да формират втората най-голямата коалиция в Европейския парламент, със или без участието на Обединеното кралство.

Според проучването следващият Европейски парламент ще включва три групи: Левия блок с 34%, Десния блок с 32% и анти-ЕС партиите с 35%.

Резултатите показват, че във всеки възможен сценарий Европейският парламент ще бъде балансиран между три големи групи, което означава, че Центристка коалиция би имала потенциална решаваща роля в договорките между групите.

Авторите на проучването коментират, че "всичко ще зависи от коалицията, която мейнстрийм партиите ще формират помежду си, и как те ще си сътрудничат, за да попречат на формирането на анти-европейска коалиция в следващия Европейски парламент“.

Според доклада, ролята на Великобритания ще бъде критична в битката на идеи в кампанията за тези избори, защото участието на Обединеното кралство вероятно ще убеди анти-европейските партии, че ЕС е незаменим: аргументът би бил: „Великобритания искаше да напусне клуба, но не ѝ беше позволено“. Такъв аргумент е потенциално силен в светлината на прогнозите за нова Брекзит партия.

"Със само един месец оставащ до изборите, битката започва - дали антиевропейският десен блок ще се превърне в нова политическа сила, или по-младите проевропейци ще се мобилизират около оптимистичната и прогресивна визия за Европа? Предстои да видим, но едно нещо изглежда сигурно: следващият ЕП ще бъде силно фрагментиран, без ясно мнозинство и поляризация на политическата сила, с радикално различни виждания за бъдещето на Европа, борещи се за влияние“, коментира Саймън Хикс, гост сътрудник на ЕСВП и професор по икономика и политически науки.

В заключение, докладът отбелязва, че мейнстрийм париите трябва да се преобразуват в символи на промяната, иначе попадат в среда, в която анти-европейските партии ще ги изобразяват като защитници на статуквото в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
6
 
! Отговори
МИР,ТРУД,МАЙ-Наливай преди 5 години
Русия взе Сирия и сега сащ ще изгубят и Венецуела , вятъра на промяната вече задуха, тя ще е бавна но вечв е факт
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дописника, "анти-ЕСЮ, Юантоевропейска" и "еврпскептична" са три различни неща, а ти си успял да сътвориш невероятна чорба с тях! Научи поне термините!Това, че евроскептиците в ЕП стават повече е добре - това просто означава, че има шанс ЕС да загърби досегашната либерастка, прогейска и мултикулти политика. Вероятно и Дьорд ще бъде загърбен. Просто, всичко което направи досегашния ЕП е повече от антиевропейско - Истамбулска конвенция, ислямизация и наводняване с мигранти, Пакт за миграция...
22
2
 
17
 
! Отговори
V преди 5 години
ЕС е като воденичен камък на шията на Европа .Света ще става все по конкурентен .Няма как да се плаща на тия .Нито човешки права са гарантирали нито нещо хубава с парите на европейския данъкоплатец са направили за него .А света е много конкурентен .Много по добре би било без тях .
21
1
 
22
 
! Отговори
Хм преди 5 години
До поправкаВсъщност политиката на Сорос не се споделя от цяла Америка,а само от демократите-негови храненици!Виждаме в момента лютата битка на Сорос срещу Тръмп.Вехтия рептил не можа да прежали загубата на властта,смяташе че през Хилъри К. ще командва света,ама не би!
20
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще гласувам за АТАКА или ВМРО ама ако обещаят референдум за излизане от ЕС и Нато!
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За когото лобира Люба Курвалезич,там е и Сорос,а против който говори Л.К.,означава,че не е със Сорос.
18
1
 
12
 
! Отговори
поправка преди 5 години
"Политикът националист Волен Сидеров употребява думата "copocоиди" и като принципно нарицателно за хора, които смята за американска агентура
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименРУБЛАДЖИИ, ДОРИ СОРОС НЕ МОЖА ДА ВИ ПОМОГНЕ ХАХАХА ЗАПАДА Е ПО-СИЛЕН ОТ ВСИЧКО! АРЕ МАРШ ПРИ БУТИН ДА ГО БУТАТЕ.--В нета пише,че Сорос е марионетка на Ротшилд,според теб Ротшилд *** ли е?Че нали и руснаците изгониха Сорос,ако толкова им е притрябвал,защо ще го гонят?
16
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ок де, аз съм антиевропеец но отивам в Европарламента. И работя за???
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Испания ЕНП получи силен ритник .
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беНа една карикатура бяха изобразили Ротшилд как държи конците на марионетката Сорос,т.е. че Сорос е подчинен на Ротшилд,а от другата страна беше изобразен Тръмп като противостояние на Сорос и Ротшилд.Карикатурата беше така нарисувана,че от страната на ротшилд и сорос течеше кръв.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) ви го казва - сорос ви води по лош път ! Това е Европа - не анадола или мека !
12
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До А беТака е,като попрочетох това-онова(защото преди нищо не знаех за политиката),стигнах до извода,че за предпочитане са Ротшилд пред всички останали,на масоните им симпатизирам,но Ротшилд са събрали най-доброто от света.
11
3
 
10
 
! Отговори
BGexit преди 5 години
Защо са евроскептични? Заради Путин и руските хакери или заради корупцията, източването на еврофондовете, задължението за прием на нелегални емигранти и налагането на *** конвенции?
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС трябва да се промени отвътре,а не да се разтуря!С пакета Макрон пак показаха,че не се вслушват в мнението на другите държави ,а работят само за себе си такива като макрон и това не е за първи път!После се сърдят на Орбан,че защитил държавата си и хората си в държавата и го изкараха едва ли не сатана,защото защитава интересите на държавата си и населението!А ние сме едни пбутки заспали,защото нито веднъж не защитихме интереса си и не слагаме проевропейски политици,защитаващи БГ и ЕС интерес
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България нищо няма да се промени. Българите не обичат промяната. Ще побългарят евроскептицизма и пак ще си изберат същите патриоти и мафиоти, като сега.
8
0
 
12
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До Ротшилдския кибукТам е работата,че ЕС бе превърнат в Соросов кибуц,а не Ротшилдов.Не че Ротилдите не гонят подобни интереси,но все пак са по-консервативни и против населването на белите страни с тар.а.мбуки.Впрочем тепърва ще видим политиката на Ротшилдите,след като президентът на САЩ е техен,макар че Конгресът е на Сорос(демократите).Интересна битка се заформи!
7
0
 
15
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Опитват да ни убедят,че джендърите подкрепящи ислямското нашествие са проевропейци,а противопоставящите му се партии-антиевропейци!Л*у*да работа!На практика има съвсем малко партии в Европа,които да имат в програмата си разтурване на ЕС.Болшинството т.нар. "евроскептични партии" просто желаят запазване на суверенитета,неналагане на решения противоречащи на националния интерес,собствена миграционна политика и др. такива неща.Впрочем,ако "системните" партии бяха по-адекватни,нямаше въобще да има
6
2
 
12
 
! Отговори
Ротшилдския кибук преди 5 години
наречен ЕС писна на всички ни !!!
5
1
 
8
 
! Отговори
555 преди 5 години
А, статукво винаги има. Ей ся ще си налея едно. Наздраве.