Седмица с Dnes.bg: Ninja Tune, Непреклонните, Кабаре

Най-интересното в културния календар на София
Обновена: 23 фев 2011 12:00 | 21 фев 2011 13:30,
1
Седмица с Dnes.bg: Ninja Tune, Непреклонните, Кабаре
Снимка: EventEase

21 февруари, понеделник

ПРЕМИЕРА

Агент XXL: Еволюция
Третият филм от поредицата прескача границите на добрия вкус и хумор точно колкото и предишните два, поради което „Агент XXL: Еволюция“ се препоръчва само за почитателите на цялата поредица. Сюжетът този път започва с това как малкия племенник на суперагента на ФБР Малкълм Търнър (Мартин Лорънс) – Трент става свидетел на убийство. Така двамата с чичо си, облечени с фусти, се озовават в женско училище по изкуства, където под прикритие разкриват убиеца, преди той да разкрие тях.

Непреклонните
Братята Коен отдавна са доказали умението си да превръщат жанровете в рамка за оригинални истории, разказани с тонове оригинален хумор, остроумен диалог и ексцентрични персонажи. „Непреклонните“ е поредното доказателство. Римейк на класически приключенски екшън, филмът разказва за 15-годишната Мати Рос, която след убийството на баща си търси справедливост в необясним свят на корумпирана и мързелива власт, каубои, индианци и наемни ловци на глави. 10 номинации за Оскар.

Сутрешен блок
Романтичната комедия разказва за западащо телевизионно предаване - сутрешен блок, което младата, отчаяна от личния си живот и амбициозна продуцентка Беки Фулър (МакАдамс) се опитва да съживи. За целта тя наема легендарния водещ Майк Поумрой (Харисън Форд). За съжаление медийната звезда отказва да води най-важните елементи от предаването – клюките, модата, прогнозата за времето и минутите за култура, като оставя сама Колийн Пек (Даян Кийтън) – ко-водеща на предаването. Свадите с опърничавия Майк започват първо извън кадър, а после се преместват и избухват на живо в ефир... Още - тук!

ТЕАТЪР

Краят на играта
„Краят на играта“ на Лилия Абаджиева e блестящ втори опит (след "В очакване на Годо" в Сатирата) върху Бекет на режисьорката, който донесе на Николай Урумов Аскеер за поддържаща мъжка роля в представлението. Действието на пиесата включва четирима персонажи, които постоянно спорят и се карат помежду си - възрастният и сляп Хам, който не може да стане от инвалидната си количка, прислужника му Клов, който не може да седне, майка му и баща му, които нямат крака и живеят в кофи за боклук. Всички те са в полупразна стая на края на света, а пиесата се занимава с вечната игра, която разсейва човека от неминуемо идващия край, на който сме обречени от началото. Мрачно и абсурдно великолепие.

Театър 199
21 февруари (понеделник), 19.30

КИНО

Пророк
Оригиналната френска драма, номинирана за Оскар за чуждоезичен филм проследява затворническата кариера на 19-годишния африканец Малик. Младежът е избран от боса на корсикански мафиотски клан да извърши убийство. Малик не се поколебава и скоро става лейтенант в затворническата йерархия. Ролята му на арабски аутсайдер обаче не го задоволява и той тайно разучава всички тънкости на мафиотския бизнес. Входът за прожекцията е свободен за учащи.
Дом на киното - 21 февруари (понеделник), 17:30

22 февруари, вторник

ТЕАТЪР

Пиеса за умиране
Едно от събитията на този театрален сезон, постановката по текст на режисьорката Ани Васева и културолога Боян Манчев, съчетава мрачна романтическа метафизика, черна комедия и политическа сатира, с брилянтна актьорска игра. Задължителна за всички, които не се страхуват да експериментират с модерен театър!
The Fridge
22 февруари (вторник), 20.00

КИНО

Четецът
Действието на великолепната и разтърсваща драма започва от следвоенна Германия, където млад мъж, който от дълги години е влюбен в по-възрастна жена, попада случайно на съдебен процес. Наяве излиза обаче, ужасна истина, свързана с жената, която обича. Заслужен Оскар на Кейт Уинслет за главна женска роля.
Euro Cinema
22 февруари (вторник), 17:00,

23 февруари, сряда

ТЕАТЪР

Приятнострашно
Представление за любов, за важните избори в живота, изпълнено с магическия подход към драматургията на Яна Борисова и майсторството на Галин Стоев да изгражда въображаеми светове с режисурата си. Поетично, искрено, леко странно като живота, “Приятнострашно” е представление събитие на миналия сезон.
Театър 199
23 февруари (сряда), 19.30

КИНО

Солта на морето
Копродукцията с палестинско участие „Солта на морето“, преминала през официалните селекции на престижните фестивали в Сан Себастиан, Кан, Трайбека и Лондон, разказва за Сорая. Родена в Бруклин в семейството на бежанци от Палестина, тя разбира, че всички спестявания на дядо й са замразени в банкова сметка в Яфа. Това е основателна причина за Сорая най-сетне да посети родината на своите предци. След дълги процедури на летището тя е допусната в страната. Предстои й приятна среща с Емад, младеж, чиято мечта е веднъж завинаги да напусне територията на Палестина... Oще за Цветята на Корана и пълна програма на фестивала.
Euro Cinema
23 февруари (сряда), 17.15

24 февруари, четвъртък

МУЗИКА

Ninja Tune
Продължително музикално пътешествие очаква феновете на тройката диджеи Vadim, Daedelus и TokiMonsta, дошли да отпразнуват 20-тия рождения ден на култовия за електронната музика лейбъл. Партито ще стартира в 20:00 часа с подгряващ сет на български DJ. От 21:30 е лайвът на TokiMonsta, след което Daedelus ще излезе на сцената с чудатите си синтезатор и семплери, за да представи пред българската публика новия си албум Bespoke, който Ninja Tune ще издаде през април. Емблематичният хип-хоп и фънк ди-джей DJ Vadim ще поведе гостите в нови музикални измерения след 23:30 часа, чак до когато той прецени да спре, а събитието ще приключи със сет на български диджей в ранните часове. Още - тук!
24 февруари (четвъртък), 20.00

КИНО/ПАРТИ

Контета

Контета
„Контета“ е великолепен ретро мюзикъл за Москва от 50-те, най-доброто заглавие в жанра от Accros the Universe насам. Разказва любовна история на фона на сблъсъка между младежката градска субкултура на стилягите (hipsters, хаймани, контета) и новите излъскани унифицирани комсомолци. Ако става дума за кино, музика, танц и театър, руснаците са се доказали отдавна, но ретро соц привкусът на сюжета отваря вратите към неочаквано впечатляващи решения в песните, сценографията, костюмите и хореографията. Като цяло: поразителен.  Прожекцията в социален център "Хаспел" (на ул."Вашингтон" 43) ще е съчетана и с тематично парти.
Социален център "Хаспел"
24 февруари (четвъртък), 19.00

ТЕАТЪР

Кабаре от град на град
Спектакълът представя разнообразието на европейското танцово изкуство. В него артисти от България, Гърция, Обединеното кралство и Хърватия ще покажат абстрактен танц, физически театър, линди хоп, класически джаз и танго. В шоуто жанрът на кабарето не е класически, а неговият модел е основа за възможността публиката да се срещне с различни форми на съвременния танц. Още - тук!
Sofia Live Club
24 февруари (четвъртък), 21.00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
DJ Vadim - кво вадиш, че не разбрах? Ако аз извадя моя...