Седмица с Dnes.bg: Sofia Dub Convention, Combichrist

Най-интересното от културния календар на София
Обновена: 28 фев 2011 14:51 | 28 фев 2011 14:30,
3
Седмица с Dnes.bg: Sofia Dub Convention, Combichrist
Снимка: Jennifer Link/Auxiliary Magazine

28 февруари, понеделник

ПРЕМИЕРА

Любовта е опиат
Да направиш романтична комедия над средностатистическото ниво, е постижение и би могло да се каже, че „Любовта е опиат“ се вмества в тази категория. Филмът стартира с класическото клише за самовлюбения играч Джейми (в случая – фармацевтичен търговец), който е готов да продаде и душата си, но да успее в целите, които си е поставил. После е силно привлечен от единствената жена, която го отблъсква, влюбва се в нея и среща огромен проблем. Оттук нататък филмът зарязва утъпканите пътеки (освен във включванията на второстепенните персонажи) и двойката е изправена пред проблем – изпитание, което може да промени живота и на двамата. Смислен опит в жанр, превърнал се в безкрайно повторение.

Без име
Екшънът с Лиъм Нийсън разказва познатата история за отнемане на идентичност, в която жертвата се оказва без име, без минало, без стойност. Конкретно сюжетът започва със събуждането от четиридневна кома на Доктор Мартин Харис, след което съпругата му и всички останали твърдят, че не го познават, докато непознат е заел неговото място в живота и документите. Следва появата на наемните убийци, които трябва да го ликвидират. Подкрепен единствено от мистериозна жена, той се бори за възвръщането на идентичността и миналото си. С юмруци и пистолет. Динамично и зрелищно.

Речта на краля

След абсолютния си триумф на Оскарите, филмът официално идва и у нас. Разказва за английския монарх дюк Албърт (по-късно - крал Джордж VI). Сериозният му проблем със заекването по време на речи и неспособността на лекарите да се справят с него налага наемането на непрофесионален логопед (Лайънел). Той се оказва изключително изобретателен в техниките си, както и в това да провокира крайни емоции у героя на Колин Фърт. Идването на Втората световна война и необходимата реч пред настръхналата нация на неочаквано възкачилия се на трона Джордж VI водят до брилянтна кулминация. Манипулативна режисура, остроумен диалог и сценарий и феноменална актьорска игра.

МУЗИКА

Red Hot Chili Peppers / Erycah Badu Tribute

И двата трибюта вече са показвани пред публика през изминалата година, при това – с голям успех. Сега ще ги чуем наведнъж, защото фронтмените и на двете групи са всъщност един от най-горещите проекти в българската музика в момента - дуетът Dokle & Greesh. Greesh ще представи над 20 парчета на Red Hot Chili Peppers с музикантите Ники Сербезов - бас, Деян Драгиев - Даката (Panican Whyasker, Ревю, Babyface Clan) - барабани и Ангел Дюлгеров (Freestyle) – китара. Боряна пък ще пее Ерика Баду с Александър Славчев - беквокал, Елена Кокорска - беквокал, Ангел Дюлгеров - китара, Ивайло Стайков - пиано, Стойко Милев - бас и Росен Ватев - барабани.
Строежа
28 февруари (понеделник), 21,00

КИНО

Един мъж и една жена
Ретроспективата на големия гост на София Филм Фест с филми на Клод Льолуш вече започна. „Един мъж и една жена” е едно от най-важните заглавия във филмографията на режисьора, което му носи „Златна палма” в Кан, два Оскара, общо 42 награди от различни фестивали и се превръща в своеобразно тематично обобщение за киното му – мита за вечната любов. Сюжетът разказва за връзката между младата вдовица Ан, чиито съпруг умира по време на една от каскадите си, и Жан-Луи, автомобилен състезател, чиято жена се е самоубила. Те се срещат случайно в училището на децата си в Довил. Една нощ Ан изпуска влака и Жан-Луи и предлага да я закара до Париж. Между двамата пламва неустоимо привличане... Входът е свободен за учащи и студенти.
Дом на киното
28 февруари (понеделник), 20,30

1 март, вторник

МУЗИКА

Macrophone
Инди рок бандата издаде дебютния си албум Contract For a Contact преди броени дни и сега е готова да го представи. На събитието освен музиката им – комбинация от мелодични меланхолични рифове и носталгични текстове, ще видим изложба с картините, послужили за оформление на обложката. Арт атмосферата ще загрее градският бритпоп герой Shakermaker.
Sofia Live Club
1 март (вторник), 20,00

КИНО

Храна за душата
След поредица от тежки емигрантски драми Фатих Аким му отпусна края със забавната Soul Kitchen – история за двамата братя и техните съмишленици и врагове по пътя към мечтания собствен ресторант.  Приятен хумор, чуден саундтрак и обещана усмивка през цялото време.
Euro Cinema
1 март (вторник), 22,00

ТЕАТЪР

Фрида
Спектакълът по пиесата на сръбската писателка Саня Домазет („Коко“) е за въображението и болката, за любовта и ревността, за греховете и прошките, за страстта и нежността, за сънищата и реалността. Представлява вълнуващо пътуване в сложния лабиринт от срещи и раздели на една от най-големите икони на ХХ век – мексиканската художничка Фрида Кало. Великолепна роля на Станка Калчева, поредно интересно режисьорско решение на Веселин Димов и истински оригинална сценография и костюми.
Младежки театър Николай Бинев
1 март (вторник), Камерна зала, 19,00

2 март, сряда

МУЗИКА

Sofia Dub Convention
Първото събитие от минифестивала за дъб музика ще ни срещне с французина Webcam Hi-Fi, който идва за лайв сет заедно с певица и саксофонист. Преди него ще се включат с ексклузивен дъб сет  най-добрата българска roots reggae група под името  Root Souljah in Dub. Диджеите, които ще стартират и закрият концерта, пък ще са Samity и Brmbaras. Още – тук!
Mixtape 5
2 март (сряда), 21,00

Gorgon electro mini fest.
Четвъртото издание на фестивала ще ни срещне с една от най-силните групи на тежката сцена в последните 10 години – Combichrist. Освен тях ще видим норвежката банда Mortiis заедно с емблематичния си вокал Havard Ellefsen. Българската подгрявка ще е от един от най-интересните български ембиънт проекти – Shrine. Очертава се тъмна и шумна красота. Още – тук и тук!
R.B.F.
2 март (сряда), 20,00

КИНО

И сега... дами и господа
Ретроспективата на големия гост на София Филм Фест - Клод Льолуш, ще предложи на учещите безплатна прожекция и на един от най-емблематичните филми на режисьора - „И сега... дами и господа“. В него джаз певица (Патрисия Каас) и крадец на бижута (Джеръми Айрънс) са оплетени в мистична екшън история за любовта и изкуството. Миналото е някъде зад гърба им – там където всеки е оставил по нещо. Бъдещето предстои да се случи: любов, фатална като добре гримирана жена, с вечерна рокля и чаша питие в ръка. Вълнуващ и прекрасен.
Дом на киното
2 март (сряда), 20,30

3 март, четвъртък

КИНО

Мила от Марс
Един от емблематичните български филми на десетилетието, "Мила от Марс" ни среща с Весела Казакова в ролята на 16-годишно бременно момиче, което бяга от опасен мъж и попада в далечно гранично село. Скоро разбира, че единствените девет старци там отглеждат марихуана за мъжа, който я преследва. Тя обаче решава да остане… и нищо вече не е същото. Страхува се от настоящето, което едновременно я задушава и окрилява. Страхува се от миналото, също и от бъдещето, което едновременно проектира кошмарите и мечтите й. Този филм е за единствения “куршум против страх” - любовта. И за това, че, когато търсиш себе си, трябва да се търсиш в очите на хората, за да се намериш в очите на Някого.
Дом на киното
3 март (четвъртък), 16,45

МУЗИКА

Balkan Horses Band
Какво по-добро на националния празник от концерт, съчетаващ прекрасни фолклорни хармонии с модерни аранжименти и изключителни изпълнения на виртуозни музиканти. Групата ще изпълни композиции и от новия си албум, който се очаква тази пролет.
Sofia Live Club
3 март (четвъртък), 22,00

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
NOVINA преди 13 години
PARVANOV STE PISE UCHEBNICI
1
2
 
4
 
! Отговори
555 преди 13 години
Oh, Elena Peneva ne razbra li, 4e ne stava za tazi rabota...