Лекарите се готвят за национален протест

Синдикатите недоволни от орязания бюджет за здравеопазване
4 ное 2009 12:55,
96
Лекарите се готвят за национален протест
Снимка: Булфото

"За първи път виждаме толкова рестриктивен бюджет за здравеопазване", коментира пред БНР д-р Евгений Душков, председтел на УС на НЗОК и главен секретар на КТ "Подкрепа".

Очакванията са в болничната помощ разходите да надхвърлят 1 млрд. лв., а предвиденото в бюджета е едва 708 милиона.

"В същото време се казва, че ще се правят реформи, но кога ще се реформират болниците и най-вече, дори да се реформират, в което няма нищо лошо, то е хубаво, но реформите струват пари“, каза д-р Душков.

Още по темата

"Дори новата агенция, която ще прави медицински одит в МЗ, не е ясно дали е обезпечена финансово, тъй като и там има рестрикции в бюджета.

Очакваме все пак, че някои неща ще бъдат преоценени, става дума за здравето на цялата нация в условия на криза. Ние искаме гарантирането на здравната система", заключи д-р Душков.

Синдикатите в здравеопазването се готвят за протест пред парламента заради намаления бюджет за сектора през следващата година.

Преди протестните действия лекарите и синдикатите настояват за дебати със здравния и с финансовия министър, както и с представители на парламентарната здравна комисия.

Ако срещата бъде отказана и не последва преразглеждане на бюджета за здраве, ще бъде организиран национален ден на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
хипер възмутена преди 14 години
Стига с тия лекари,бе! Имат си държавна практика, няма да се коментират схемите за пари, личните некадърници колко пари взимат, че и ония 2,40лв. неконтролиреуми, щото няма касова бележка!!!После са в частните кабинети, дето носят консумативите от държавните! Аман бе, аман! Ама аман и от благодарни пациенти! За какво им благодарите, бе българи прости! И какво значи Хипократовата клетва!?
50
0
 
1
 
! Отговори
Заушка преди 14 години
Точно преди година като съвестен пациент реших да отида на профилактичен преглед при GP-то си (не бях ходил при нея от години, щото нали знаете - опашки от пенсионери пък аз като работещ човек си плащам на частно, че нямам време, нищо, че съвестно плащам здравните). Та да се върна на случката. Седях в коридора около час и половина (със съвестно приготвено шишенце сутрешна урина, както е по изискване - *** за тва време си стана обедна). Та от скука огледах и другите чакащи, един младеж ми направи
49
0
 
1
 
! Отговори
EvaB преди 14 години
Ще предам поздравите ти :)
48
0
 
1
 
! Отговори
Здрав чеп преди 14 години
Здравна каЦа - грешката е вярна.
47
0
 
1
 
! Отговори
f преди 14 години
Към EvaBПодкрепяйки протеста, мисля че е обречен. Ръководствата на съсловните структури са политизирани и необективни, користни. Пак ще клекнат.Поздрави на г-н А.Х. Аз съм му връл симпатизант!!!
46
0
 
1
 
! Отговори
EvaB преди 14 години
точно в това е проблема... не се знае нас (ако остареем изобщо) кой ще ни лекува... така, че аз бих подкрепила евентуален протест. Те и сега парите не стигаха, а не знам как ще е в бъдеще...Финансовия минисър да каже... Здравния няма какво да го питаме, той и без това е предприел непопулярните реформи, които предците му не смееха да стартират.
45
0
 
1
 
! Отговори
мама преди 14 години
Как може да се нахвърляте на лекарите?Виновни са тези горе, които ни измъкват парите за здраве, но тези пари не достигат до лекарите.Аз също плащам много пари за здравни, но нищо не ползвам от здравната каза. В същото време мангалкире раждат безплатно, спешната помощ също им е безплатна и всичко това от моите и вашите пари.Не стига това, но принуждават и лекарите да ги обслужват безплатно.
44
0
 
1
 
! Отговори
f преди 14 години
Ам чи те отиват, Анонимен. Погледни възрастта на т.н. джипита! Ами на докторите в болниците? Колко от тях са млади? Другите къде са? Там, на Запад! Отиват с еднопосочен билет. Но ние тук да му мислим.
43
0
 
1
 
! Отговори
Бездънна каца преди 14 години
Да им дадат големи заплати, но да им се отнеме възможността да крадат поголовно.Бяха на власт като *** и си осигуриха комфорт и то за некадърниците.Сега на вс=ласт са милиция и спортисти и ще осигурят себе си.Няма нужда от здравна каса - има си министерство. Защо няма образователна каса - ами даскалите не са били на власт.
42
0
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Уважаеми, държавата за това е държава, за да взема без да ни пита! По 1/5 от всеки хляб, който си купуваме, по 200 гр. от всяко кило сирене и т.н...и това е само ДДС-то, да не говорим за другите данъци! Ти питаш ли държавата, какво ти дава срещу парите ти?! Защо точно към лекарите отпрявяш подобни искания?! Аз пък смятам, че лекарите са единствената професия, при която е ясно, колко им плащаме и колко получаваме от тях! Дали е достатъчно, това е друг въпрос! Всички искаме да получаваме повече, нормално е! Въпросът в случая е, че ще получим още по малко! И то не по вина на лекарите, а по вина на държавата! Намаленото финансиране представлява точно това! Затова, задай въпроса си към депутата, за когото си гласувал, не към личния си лекар! Него попитай, защо аджеба, тази година ще получа по малко и по некачествени здравни услуги! А това, че лекарите са се вдигнали да протестират, не е в твоя вреда! Напротив! Ако нещо се промени в положителна посока, ти само ще имаш полза от това! Лекарите не ги мисли, заплащането им е последното нещо, което ще намалее при подобни рестрикции! Ще го отнесем всички ние - пациентите!
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Като не им изнася, да отиват да работят на Запад тогава, нали там дават големи заплати ...
40
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
ако са се върнали то е временно ..имат ангажименти към болни родители..или не са били добри специалисти Обикновено младите се интегрират лесно.За мен най-приятната дестинация е Франция! Успех и заминавай! трудни са първите 6месеца на адаптация!Учи езици това е първото условие!
39
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
моля светни ме за имената им!И къде работят..Заплатите на Запад са от 3500-4500евро нагоре! Едно дежурство 200евро!ако си по-нагоре в стълбичката 400евро за същото дежурство!Филантропите свършиха! И втората здравна каса не е решение а пир! Парите ще ходят за две администрации за сгради за коли...! Няма нормален човек който ще дойде в Бг за да си хвърли 100 милиона и да не е на печалба!Защо болници фалират не че пилеят а защото има недофинансиране от ЗК!не може едно скъпо изследване да струва 50л
38
0
 
1
 
! Отговори
EvaB преди 14 години
Никак нямам представа дали освен 2-мата специализанти, за които спомена, познаваш други лекари или медицински сестри и дали изобщо си наясно с цялата система, но 99% от лекарите работят с НЗОК освен и частния прием. "хрантутници" има навсякъде... най-вероятно и там,където ти работиш също...а що се отнася до това, че твоите 2-*** приятели след специализацията са се върнали тук- похвално! Исках да ти кажа, че за жалост много други заминават
37
0
 
1
 
! Отговори
Boko преди 14 години
Интересно за какво ще правят протести тези тунеядци. Все още не мога да разбера ролята на джипито-да чакам пред кабинета няколко часа за болничен или евентуално да ме изпрати на другия край на града уж по направление на специалист. Напълно загубено време и тормоз за пациента. В болничното заведение ти съдират кожата да плащаш, без да ти издават какъвто и да било документ за това.
36
0
 
1
 
! Отговори
Tina преди 14 години
Аз затова написах, че основният проблем е в самата система на здравеопазване, в това, че парите в НЗОК "потъват" незнайно къде. Добри лекари-специалисти все още има и те винаги ще се търсят независимо дали имат договор с НЗОК или не. Ако има алтернатива на здравеопазването, за която хората да си плащат, но да знаят, че парите им не изчезват безследно, и да знаят, че ще получат помощ от специалисти, НЗОК или ще започне да действа както трябва или ще се разпадне от самосебе си.
35
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
До EvaB: Я, една запозната се намери! Да ти кажа, познавам двама лекари, които отидоха, специализираха и се върнаха, пък знаят и езици. Само че са добри специалисти, не щат и да чуват за Здравна каса и си имат пациенти колкото щеш тук. Скъпа, понеже си много запозната, сигурно не си разбрала, че ще пртестират хрантутковците, които смучат пари от ЗК, за да си чешат топките по цял ден. А да ти секнат парите, дето ги звимаш, за да *** мухи по цял ден, е много нерпиятно.
34
0
 
1
 
! Отговори
f преди 14 години
Алекс, карисима!Границите са отворени, но доскоро дипломите бяха затворени! Вероятно не си на ясно, но от няколко години расте и учи друго поколение, вкл. и лекари. Знаещи, можещи, с чужди езици и тръпка! И ако мислиш че ще седят тук да ги приравнявате с шофьори, зидари, ченгета и др. (при всичкият ми респект към изброените професии), жестоко се лъжеш. На Запад истинската пазарна икономика отдавна (от векове) е определила мястото на лекарите в обществото. И техните доходи!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
До бай Кольо: Чудесно се аргументираш, но понеже моята баба отдавна е на оня свят, а аз радко боледувам (да чукам на дърво), с моите пари се лекува товята баба и една каруца ***. Само че мен държавата не ме пита, като ми взима парите. А джипи-то ми, което от своя страна цоца пари поименно за мен, не ми каза, като ме записваше: имам много пациенти, не мога да бъда на разположение. Напротив - още една маймунка, за която ЗК ще му плаща е добре дошла. Само че аз искам нещо срещу парите си.
32
0
 
1
 
! Отговори
НФБ преди 14 години
точно така но една такава консултация през ноща струва 100евро! Миналата година напуснаха 250доктори и отидоха във Франция Англия...не са отишли още и другите защото не знаят езици но младите напускат..Така че доктори учете езици и заминавайте! Я да видим какво стана с българските лекари работещи в Тунис с Експомед..заминаха в купом във Франция,а останаха само пенсионерите..