Лекарите се готвят за национален протест

Синдикатите недоволни от орязания бюджет за здравеопазване
4 ное 2009 12:55,
96
Лекарите се готвят за национален протест
Снимка: Булфото

"За първи път виждаме толкова рестриктивен бюджет за здравеопазване", коментира пред БНР д-р Евгений Душков, председтел на УС на НЗОК и главен секретар на КТ "Подкрепа".

Очакванията са в болничната помощ разходите да надхвърлят 1 млрд. лв., а предвиденото в бюджета е едва 708 милиона.

"В същото време се казва, че ще се правят реформи, но кога ще се реформират болниците и най-вече, дори да се реформират, в което няма нищо лошо, то е хубаво, но реформите струват пари“, каза д-р Душков.

Още по темата

"Дори новата агенция, която ще прави медицински одит в МЗ, не е ясно дали е обезпечена финансово, тъй като и там има рестрикции в бюджета.

Очакваме все пак, че някои неща ще бъдат преоценени, става дума за здравето на цялата нация в условия на криза. Ние искаме гарантирането на здравната система", заключи д-р Душков.

Синдикатите в здравеопазването се готвят за протест пред парламента заради намаления бюджет за сектора през следващата година.

Преди протестните действия лекарите и синдикатите настояват за дебати със здравния и с финансовия министър, както и с представители на парламентарната здравна комисия.

Ако срещата бъде отказана и не последва преразглеждане на бюджета за здраве, ще бъде организиран национален ден на протеста.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 14 години
Нека изброим някои други направления, за които бюджетът ВИНАГИ има пари:1. Чиновниците в държавната администрация (около 160 000, при 14 000 във финландия), за чийто заплати отиват 1 500 000 000 годишно.2. Ушевите (към 60 000), които ни струват към 1 000 000 000 годишно, а работа почти никаква не вършат.3. Хъхрещите ***, чиято издръжка ни излиза към 1 200 000 000 годишно, просто така, щото не правят нищо, освен да се кецат и плодят като ***.А доктори и учители - да го духат...
70
0
 
1
 
! Отговори
NFB преди 14 години
ama koi e na razpolovenie denono6rno za tezi pari? Q ministrite da rabotqt po 24 4asa na razpologenie!Q da ima zdravna kasa za kolata mi 6te si pla6tam vseki mesec 5lv zastrahovka! Q da ima zdravna kasa i za gili6teto mi 4e pla4e za remont..q mi smenete gumite bezplatno 4e ide zima pak az sam osiguren...po to6ovo vreme pari nema6e nema6e i zdraveopazvane! horata misleha 4r se lekuvat i mrqha kato muhi, no ina4e doktori ima6e no te prisastvaha samo bez vazmognost da pomagat istinski
69
0
 
1
 
! Отговори
Gero преди 14 години
До БГ: Естстествено е че по-добре да си заплащам всичко, отколкото да бъда ограбван от мародери, които уж са чели хипократовата клетва. Не се заблуждавайте че ви излиза по-евтино, дано не се налага за да се убедите.
68
0
 
1
 
! Отговори
Медицински специалис преди 14 години
Не знам защо се хапете по между си, не знам!!! Не разбирате ли, че всички сме "в кюпа" - и медици и пациенти, а положението става все по-страшно!!! Медицинският персонал не е от Богоизбрани - Това са също потенциални пациенти, които и боледуват и раждат и се оперират и пр.е. А ВИЕ се джавкайте като кучета за, докато всичко остане на ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР.
67
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 14 години
не лекарите-болните трябва да протестират!Без пари лечението им ще страда,защото всяка съвременна процедура струва ужасно скъпо.ваксини,стендове,ендоскопски операции идр...
66
0
 
1
 
! Отговори
BG преди 14 години
които не уважава медиците,ще си блъска главата скоро,когато никои няма да работи със здравната каса и ще се плаща всичко!Хак ви е
65
0
 
1
 
! Отговори
от мен до алекс преди 14 години
Ти май не си наясно с някои неща.В чужбина няма и през ум да ти мине да звъниш на лекар и да му кажеш че имах 40 градуса.Там това не е прието.Има други правила.Ей такива като тебе заслужават да остане България без ликари.Повярвай ми,скоро ще стане.
64
0
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 14 години
Алекс, ами просто е! Не си плашай осигурителните вноски! Осигураявя се сама, и просто не плащай! Ако се разболееш, да не дава Господ, тогава започвай да му търсиш колая!
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Отговорете защо стигаха парите за здраве по Живково време????Сега когато си в найтежко положение трябва да търсиш пари за да се спасяваш. ОТГОВОРА Е ЗАЩАТО МНОГО ЧИНОВНИЦИ УПРАВЛЯВАТ.Навсякаде дирекции с зам. д-ри,гл.специалист,ст.специалист, секретарки и т. н . ВИЖТЕ РАЙОННИТЕ ЦЕНТРОВЕ ПО ЗДРВЕОПАЗВЕНЕ КАКВО ВЪРШАТ ОСВЕН ЕДНА НЕВЯРНА СТИСТИКА.
62
0
 
1
 
! Отговори
EvaB преди 14 години
аз много добре зацепвам!ти не зацепваш(да използвам твоят модел на изказ, че дано ме разбереш!)Това,което е платено за теб или за който и било от НЗОК изобщо не е реалната цена на лечението ти (говоря за болничната помощ, не за личния лекар). Реалната стойност на една клинична пътека е по-висока от тази, която касата плаща. Така че при всички положения не ми се перчи, че ти било платено
61
0
 
1
 
! Отговори
BORMAN преди 14 години
DO 58 -MI TI I ZA CHENGETA SI PLATIL NO AKO TE OBERAT SHTO NE SADICH DARJAVATA,ILI OBRATNO AKO NE TA OBERAT OT DOGODINA TOCHNO TI S PO VISOKI DANAZI
60
0
 
1
 
! Отговори
Еспумизан 3 преди 14 години
Лекарите докато не предизвикат масова диария в цялата държава, като се почне от министерството никой няма да им обърне внимание.
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
do 57- TAKA E ZASHTOTO BALGARITE KATO CHUIAT CHE E PROFESOR I MU NALITAT KATO BIK NA KRAVA.I 30 LEVA SA MAITAP ZA SVETILO ,PO SKORO E STAVALO DUMA ZA NIAKOE IZGORIALA SVECHT
58
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 14 години
Абе EvaB, ти сериозно ли не зацепваш, или се правиш на куха? Лечението при лекарит, които работят със ЗК не просто сме си го платили, ами сме си го предплатили и то без никой д ани пита. Ако не боледуваме, ми сори, пари не връщат. К'ви козметички те гонят??
57
0
 
1
 
! Отговори
пациентка преди 14 години
Преди 3 години получих травма на коляното. След 3 месеца болки, когато започна да отзвучава, най-после се сдобих с направление за преглед и влязах в системата: преглед, снимки, задължително посещение в частния кабинет на едно светило/ цена 30 лв/.Диагноза: скъсан минискус. Операция в държавна болница от екип на светилото. Тогава като погледна в монитора, същото това светило възкликна:"А, той минискусът не бил скъсан! Почистете и затворете!" Ето, за това внасяме осигуровки!
56
0
 
1
 
! Отговори
EvaB преди 14 години
извинявай, ама какво значи "Стига с тия лекари"? Нали темата е за лекарите?на въпроса ти за хипократовата клетва... в нея не са казва да се работи самарянски.. защо в магазина плащаш или при козметичката си без да коментираш цените, а искаш като идеш на лекар да не ти струва нищо?
55
0
 
1
 
! Отговори
препатил преди 14 години
тия алчни лекари нямат срам.Нахални некадърници.В събота към 18 часа се наложи да търсим семейната лекарка за бъбречна криза.Не отговаряха никакни телефони.След позвъняване на 150 посещение разбира се отказаха и направиха преглед по телефона и казаха да пие обезболяващи и в понеделник отново да търси семейната лекарка.В понеделник пред лекарския кабинет е стълпотворение от болни и към бъбречната криза си добавяш и свинси грип и то ако издържиш с кризата да чакаш поне 3 часа.
54
0
 
1
 
! Отговори
f преди 14 години
Хипер възмутена, т.н. Хипократова клетва има символичен, церемониален характер и засяга отношенията с болните, посещавани от лекар точно в 2 пункта:1. Да не разгласяват от какво е болен човекът;2. Да не чукат жена му.Това е. Вземи я прочети и стига с тая "клетва".
53
0
 
1
 
! Отговори
Заушка 3 преди 14 години
Хубаво де, *** на пича не му се седяло вкъщи... на моя въпрос защо по дяволите е видяла, че в поликлиниката има заразно болен, го остави да виси 2 часа пред кабинета й, и защо сега съм заедно с него в 1 стая, тя ми каза "ми да не внасям паника"!!!! Т.е. аз отидох на профилактичен преглед и едва не хванах заушка. Е повярвайте ми повече в поликлиника не стъпвам.
52
0
 
1
 
! Отговори
Заушка 2 преди 14 години
впечатление, че е изключително подут от едната страна на лицето. Докторката излиза 1-2 пъти и го гледаше многозначително та аз се заинтересувах. Когато след час и 50 мин ми дойде реда, лекарката викна и него в кабинета с мен. Тук следва интересната част - оказа се, че идвал от инфекциозната болница с диагноза ЗАУШКА, но там не го хоспитализирали, той се бил обадил на въпросната лекарка, която естествено му забранила да идва в поликлиниката за да не разнесе заразата, а щяла да го посети следобяда