Огромните щети от пандемията, която не се случи

Стотици милиони евро бяха похарчени за ваксини за A(H1N1)
4 яну 2010 14:37,
97
Огромните щети от пандемията, която не се случи
Опашка за ваксинация в Сан Франциско. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само допреди седмици на устата на всички беше една дума – свински грип. Сега вече не си спомняме. Какво стана с пандемията – нямаше я. Всички превантивни мерки, милионите за ваксини се оказаха излишни.

Щетите обаче са огромни, пише германското издание Welt. В Германия са поръчани ваксини за 700 милиона евро, от които са използвани само 10 процента.

Голямата част от ваксините дори още не са произведени. В края на октомври, когато вече беше отминала кулминацията в разпространението на заразата, провинциите са поръчали 18 милиона дози ваксина. Последните от тях ще могат да се използват през март, ако тогава още някой си спомня как се пише А(H1N1).

Свинският грип обърна с главата надолу основно правило в медицината. Главоболие, хрема, кашлица, болки в мускулите и очите, температура могат да предизвикват страха дали няма възпаление на белите дробове, инфлуенца, малария, атипична пневмония.

Срещу такива страхове медицината има едно формула – редките болести се срещат рядко, обичайно се срещат обичайните болести. И така в повечето случаи се оказва, че става дума за бактерия в носа.

Тъкмо затова изглежда още по-странно, че през последните 4 месеца от близо 8 милиарда жители на Земята на преден план излизаха онази шепа хора, чието неразположение е причинено не от настинка, а от свински грип.

Дори и в случаите, когато изобщо нямаше лабораторни изследвания на всички заболели, а оттам и на истинска статистика за заразените със свински грип.

Изведнъж болки в гърлото се оказаха достатъчни за диагнозата свински грип. Ученик се прибира с температура и паникьосаното обаждане на родителите е достатъчно цял клас да излезе във ваканция заради свински грип.

По този начин властите в САЩ със стара дата увеличиха четири пъти броя на заболелите. Въведоха нова система: от средата на ноември всеки по-възрастен човек, който „по всичко изглежда, е умрял от грип“, влиза в статистиката на жертвите на свинския грип. Така всяка пневмония се оказа причинена от А(H1N1).

Откъде започна истерията – от Световната здравна организация и шефката й Маргарет Чан. Същата жена, която направи грешката да подцени действително опасния вирус на атипичната пневмония (SARS) и затова беше подложена на основателна критика.

Сега тя използва първата възможност и обяви вируса на свинския грип за причинител на пандемия и опасен за човечеството. Дори бяха поизместени критериите за пандемия по системата – вирусът не е достатъчно смъртоносен, тогава зачеркваме фактора смъртност от условията, които превръщат една обикновена вълнà от зараза в световна заплаха.

Световната здравна организация тепърва ще си блъска главата какво ще прави занапред, след като по тези критерии всяка обикновена грипна вълнà ще е пандемия.

Междувременно експертите признават, че сигурно досега е имало много леки летни грипове като А(H1N1), но никой не им е обръщал внимание.

Въпреки че е част от задълженията на институциите и вирусолозите да са нащрек, този път границите бяха прекрачени, и то в световен мащаб. А какво ще стане, ако се появи наистина опасна зараза и вече никой не вярва в предупрежденията да се ваксинира?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
абе танкист, или по темата пиши, или ше се наложи да ти кажа, че звучиш като такъв, на който системно му отказват секс. добре че седнах пред компа, за да намериш на кого да си го изкараш май...
55
0
 
0
 
! Отговори
бдящ над здравето си преди 14 години
Аз се осланям главно на Космодиск.
54
0
 
0
 
! Отговори
Светило преди 14 години
А какво означава за теб "факти и изследвания"? Откъде черпиш информация за тях, която със сигурност не е манипулирана?
53
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
е, вече ги написах в първото си мнение. да си чел, вместо да ми се зъбиш злобно на празни обороти.
52
0
 
0
 
! Отговори
Танкист преди 14 години
Ти що реши, че gendoff е лекар? Май така ти изнася, за да можеш да си изкараш върху него нервата от сивото си ежедневие. На мен хич не ми прилича на лекар, а на човек с нормална обща култура- ниво, до което ти никога няма да достигнеш.
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
И какво ти говорят фактите ?
50
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
вярвам на фактите и изследванията, както и на медицината. Не вярвам на теории за конспирацията, както и на масовата психоза на тълпата. Май в тоя форум в момента повечето са подчинени на точно такава психоза - умирате си за конспиративни теории.
49
0
 
0
 
! Отговори
Да или Не преди 14 години
Сефте кьорфишеци, тука в България на колко сме се нагледали, ехеее, гледайте сега какво става с новите вируси, които се очаква ще се появят, още на лабораторно ниво са (от най-горе ми донесоха), а пък и годината е едва на четири дена все пак .. Ами ако са истински ? Хм... Ама няма лошо, будали и опитни зайчета колкото искаш, така че, до скоро.. :)))
48
0
 
0
 
! Отговори
Шоумен от ТВ преди 14 години
Хора не унивайте! Свинския грип за съжаление отшумя прекалено късно, но номера с КРИЗАТА все още минава. КРИЗАТА е тук, хора забавлявайте се! Купувайте, консумирайте все така безпир. ОООО ЙЕЕЕ!!
47
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
Нещо не разбирам защо толкова се озлоби срещу мен, че у дома сме били болни. Не знам какъв лекар си, но ако пращаш на майната си пациентите си, така както общуваш с непознати в този форум, като пациент и майка, видяла всякакви медицински екземпляри, мога да дам точната си оценка на способностите ти като лекар. Но едва ли ще искаш да я чуеш. Що се отнася до заяждането ти за "Вие", всеки средноинтелигентен потртел на нета знае, че подобни префърцунености в мрежата не са добре дошли.
46
0
 
0
 
! Отговори
smoke_chiba_chiba преди 14 години
Спокойно оттук нататъка Фармацевтичните компаний ще управляват света. Много скоро ще изпреварят по печалба секторът Търговия с Оръжия.Rule number one.There is no rules.
45
0
 
0
 
! Отговори
Танкист преди 14 години
Добре де, не се пали. Ти си гледкай телевизия и вЕрвай безрезервно на всичко, което ти се говори и си мисли, че живота е само в черно и бяло. Тъпчи се с тамифлу и ходи с маска само защото така е модерно. А и не забравяй да храниш детето си редовно с *** от макдоналдс, които се правят от генно модифицирана царевица и смлени животински кости, перушина и нокти.
44
0
 
0
 
! Отговори
ohubohu преди 14 години
Очакваше се! Ще забравим и за този грип, като и за птичия, както и за озоновата дупка, гллното затоплляне ....Но доста хора (компании) натрупаха милиарди на гърба на лековерието ни!Внимавайте и мислете следващия път! Ние не сме американци, а здраво стъпили на земята българи!
43
0
 
0
 
! Отговори
gendoff до мейс преди 14 години
Със сигурност съм видял и излекувал повече двустранни пневмонии от Вас. И ако не друго, ми стига възпитанието да говоря на Вие. А ако искате да се покажете умна, следващият път не допускайте заразяване - превенцията е по-добра от лечението.
42
0
 
0
 
! Отговори
keke преди 14 години
Koi go e pisal tova? Obvineniqta sa izkliuchitelno seriozni, ne che ne vqrvam. No koi go e analiziral i napisal?
41
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
неадекватните са тези, които си мислят че като ударят една молитва и си натопят краката в гореща вода и двустранна бронхопневмония минава. ти май си от тях.
40
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Не обвинявайте другите за собствената си неадекватност, да не използваме по-сериозна дума.
39
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
по минусите, които разни и ми святкат на мненията, стигам до извода, че народа ужасно обича приказки за световни заговори и конспиративни теории. сигурна съм, че в някои случаи ги има, но все пак човек затова има мозък, за да отсее кои са тези случаи и кога теорията на конспирацията е плод човешката склонност да ги съзира във всяко нещо.
38
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 14 години
Тамифлу требваше да се поналапа с мангизки ... нема как
37
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
А сега разследване и наказание за членовете на СЗО, които са материално заинтересовани от продажбата на въпросните ваксини. Беше съвсем ясно, че на някой стоката му е залежала или финансовите му постъпления са намалели заради кризата и с помоща на "експертите" си направиха гигантска грозна шега с хората и праивтелствата по целия свят, за да си напълнят джобчетата.