Огромните щети от пандемията, която не се случи

Стотици милиони евро бяха похарчени за ваксини за A(H1N1)
4 яну 2010 14:37,
97
Огромните щети от пандемията, която не се случи
Опашка за ваксинация в Сан Франциско. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само допреди седмици на устата на всички беше една дума – свински грип. Сега вече не си спомняме. Какво стана с пандемията – нямаше я. Всички превантивни мерки, милионите за ваксини се оказаха излишни.

Щетите обаче са огромни, пише германското издание Welt. В Германия са поръчани ваксини за 700 милиона евро, от които са използвани само 10 процента.

Голямата част от ваксините дори още не са произведени. В края на октомври, когато вече беше отминала кулминацията в разпространението на заразата, провинциите са поръчали 18 милиона дози ваксина. Последните от тях ще могат да се използват през март, ако тогава още някой си спомня как се пише А(H1N1).

Свинският грип обърна с главата надолу основно правило в медицината. Главоболие, хрема, кашлица, болки в мускулите и очите, температура могат да предизвикват страха дали няма възпаление на белите дробове, инфлуенца, малария, атипична пневмония.

Срещу такива страхове медицината има едно формула – редките болести се срещат рядко, обичайно се срещат обичайните болести. И така в повечето случаи се оказва, че става дума за бактерия в носа.

Тъкмо затова изглежда още по-странно, че през последните 4 месеца от близо 8 милиарда жители на Земята на преден план излизаха онази шепа хора, чието неразположение е причинено не от настинка, а от свински грип.

Дори и в случаите, когато изобщо нямаше лабораторни изследвания на всички заболели, а оттам и на истинска статистика за заразените със свински грип.

Изведнъж болки в гърлото се оказаха достатъчни за диагнозата свински грип. Ученик се прибира с температура и паникьосаното обаждане на родителите е достатъчно цял клас да излезе във ваканция заради свински грип.

По този начин властите в САЩ със стара дата увеличиха четири пъти броя на заболелите. Въведоха нова система: от средата на ноември всеки по-възрастен човек, който „по всичко изглежда, е умрял от грип“, влиза в статистиката на жертвите на свинския грип. Така всяка пневмония се оказа причинена от А(H1N1).

Откъде започна истерията – от Световната здравна организация и шефката й Маргарет Чан. Същата жена, която направи грешката да подцени действително опасния вирус на атипичната пневмония (SARS) и затова беше подложена на основателна критика.

Сега тя използва първата възможност и обяви вируса на свинския грип за причинител на пандемия и опасен за човечеството. Дори бяха поизместени критериите за пандемия по системата – вирусът не е достатъчно смъртоносен, тогава зачеркваме фактора смъртност от условията, които превръщат една обикновена вълнà от зараза в световна заплаха.

Световната здравна организация тепърва ще си блъска главата какво ще прави занапред, след като по тези критерии всяка обикновена грипна вълнà ще е пандемия.

Междувременно експертите признават, че сигурно досега е имало много леки летни грипове като А(H1N1), но никой не им е обръщал внимание.

Въпреки че е част от задълженията на институциите и вирусолозите да са нащрек, този път границите бяха прекрачени, и то в световен мащаб. А какво ще стане, ако се появи наистина опасна зараза и вече никой не вярва в предупрежденията да се ваксинира?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
та това,че Вируса е изкуствено създаден се знаеше още в началото,за да се печелят пари на гърба на човешкото нещастие...само дето медиите в България за пореден път показаха,че нямат собствена гледна точка и се поддават на евтини сензации..минаха няколко месеца и сега се сетиха да пишат ...те парите вече са дадени,каква полза от тази статия..
15
0
 
0
 
! Отговори
Капитал преди 14 години
Такава е концепцията на частния бизнес- хората са роби и опитни зайчета. Всичко се тества направи върху потенциалните купувачи и ако се прецака работата, загубите пак за хората, а корпорациите излизат сухи от цялата работа.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Къде са сега тия дето врещяха, колко голяма е опасноста от масов мор, питаха къде може да се намери Тамифлу и ходеха с маски? От цялата работа само фармацевтичните компании и журналята се подсмихват доволно. Стадото се пита какво стана?
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Най много се печели от производство и търговия с оръжия.На второ място е фармацефтичната промишленост,която изпреварва търговията с наркотици и трафика на хора.Преди звестно време се наложи да ползвам услугите на лекари-хомеопати,тъй като общоприетата медицина е безсилна във въпросния случай.Поинтересувах се що е това хомеопатия и с изненада открих,че съществува от векове, лечението е много евтино и предвидливо са я изтикали в ъгъла,за да я смятаме за нещо екзотично.
12
0
 
0
 
! Отговори
M преди 14 години
Според мен заглавието трябва да е " ОГРОМНИТЕ ПЕЧАЛБИ НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ КОМПАНИИ СЛЕД МАСОВА ЗАБЛУДА ЗА ПАНДЕМИЯ"А най гадното е че тея си правиха експерименти с тея ваксини и ги пробваха на хората, без да са наясно за реалното действие на препаратите.
11
0
 
0
 
! Отговори
гуньо преди 14 години
Странно какви финансисте се извъдиха от журналистическата гилдия.А ако все пак най-лошото се беше случило пак ли щяха да правят сметка на загубите???
10
0
 
0
 
! Отговори
Хардкор женица преди 14 години
Аз пък си седя в къщи по цици и гледам порно в очакване гаджето ми да се прибере. Затова нямам проблеми с никакви грипове.
9
0
 
0
 
! Отговори
бай Йух преди 14 години
Големите фармацевтични гиганти сами си разработват щамовете и сами си ги пускат. Също така и сами разпространяват и чрез медиите всяват масова психоза, като всичко това генерира за тях огромни печалби под формата на ваксини, създадени от тях. Друг е въпроса, че съвсем наскоро излезе статия в която някакви учени се съмняваха изобщо в ефекта на "Тамифлу". Излиза, че на който организма се пребори сам, той оцелява и си създава антитела. Има и друго, ако приемаш ваксината профилактично, без да си болен рискуваш организма ти да стане резистентен към вируса и когато наистина се разболееш да хапнеш дръвцето :)) Аз затова никога не приемам никакви ваксини под каквато и да е форма. И антибиотици също никога не пия и ей на, жив и здрав съм. Да не говорим, че всички тези буламачи вредят на черният дроб, а той ми трябва най-много :)))
8
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 14 години
Пандемията свински грип или т.е. гъша ня!!!!!!!Пациентът в Зимбабве: Докторе, падат ми ушите.Лекарят в Зимбабве: Абе това е някаква ня! А какво сте правили?Пациентът: *** гъски.Докторът: Значи имате гъша ня!Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша ня.Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша ня.Журналист (записва си): Гъшата ня попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъша ня.ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша ня" покосява населението на Зимбабве.Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.Научно светило А: Да, гъшата ня не е известна на науката - и в това е основната й заплаха.Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъша ня.Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата ня вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ *** с гъска под мишница.Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша ня е абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.Собствениците на ферми за гъски: Вие кво, да не сте обезумели? (Красиво се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!Министърът на здравеопазването на Монголия: За спасение на страната от епидемията на гъша ня, която вече е достигнала до нашите граници, е абсолютно необходимо да отделим сто милиона долара за оборудване на лаборатории за борба с гъшата ня.
7
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
СЗО е поредната паразитна организация, смучеща реални пари и бореща се основно с виртуални заплахи, само и само да оправдае съществуването си. Поредното доказателство е пред вас. Между другото, в момента има вълна от тежко протичащи пневмонии с характеристиката на тези, които предизвикаха смъртта на хора преди няколко седмици. Но за това вече не се говори - ваксините, Тамифлу и Реленца вече са продадени! Както и свободното слово!
6
0
 
0
 
! Отговори
Свински преди 14 години
Свински грип не съществува. Всичко е рекламна кампания от типа на тези, които се правят за празниците. В тоя ред на мисли, вие ваксинирахте ли се? Дадохте ли своя дан на световните фарамцевтични концерни или още се стискате за някакви си 70 лв. на човек?
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Aми вие журналистчета с плашещите заглавия, къде останахте? "трета жертва", "пета жертва на свински грип в България" написано гръмко най-отгоре. И тук в днес.бг, колко такива сме виждали... Какво правите сега? Чудите се за какво да пишете, а?
4
0
 
0
 
! Отговори
Emi... преди 14 години
Хубава статия, макар и доста закъсняла - балона се пукна още ноември. Остава въпроса кой и дали ще понесе последствията за абсолютната си безкомпетентност.
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Еми аз от пролетта си пея ,че всичкото гюрултия бе за да бъдат похарчени стотици милиони евро и некой да си запълни поотънялия джоб
2
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 14 години
Ами имали пари - дали! Още миналата година хората написаха, че свинския грип е фалшификация на Хофманла Рош, за да си продават Тамифлуто. :)))
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ваксините са продадени работата е свършена. още в началото се разбра че вируса е създаден в изкуствена среда.. хората си направиха изводите и занапред вместо да тичат в аптеките ще ходят при баба цоцка на пазара за някоплко глави чесън.. ех мечтии