Огромните щети от пандемията, която не се случи

Стотици милиони евро бяха похарчени за ваксини за A(H1N1)
4 яну 2010 14:37,
97
Огромните щети от пандемията, която не се случи
Опашка за ваксинация в Сан Франциско. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Само допреди седмици на устата на всички беше една дума – свински грип. Сега вече не си спомняме. Какво стана с пандемията – нямаше я. Всички превантивни мерки, милионите за ваксини се оказаха излишни.

Щетите обаче са огромни, пише германското издание Welt. В Германия са поръчани ваксини за 700 милиона евро, от които са използвани само 10 процента.

Голямата част от ваксините дори още не са произведени. В края на октомври, когато вече беше отминала кулминацията в разпространението на заразата, провинциите са поръчали 18 милиона дози ваксина. Последните от тях ще могат да се използват през март, ако тогава още някой си спомня как се пише А(H1N1).

Свинският грип обърна с главата надолу основно правило в медицината. Главоболие, хрема, кашлица, болки в мускулите и очите, температура могат да предизвикват страха дали няма възпаление на белите дробове, инфлуенца, малария, атипична пневмония.

Срещу такива страхове медицината има едно формула – редките болести се срещат рядко, обичайно се срещат обичайните болести. И така в повечето случаи се оказва, че става дума за бактерия в носа.

Тъкмо затова изглежда още по-странно, че през последните 4 месеца от близо 8 милиарда жители на Земята на преден план излизаха онази шепа хора, чието неразположение е причинено не от настинка, а от свински грип.

Дори и в случаите, когато изобщо нямаше лабораторни изследвания на всички заболели, а оттам и на истинска статистика за заразените със свински грип.

Изведнъж болки в гърлото се оказаха достатъчни за диагнозата свински грип. Ученик се прибира с температура и паникьосаното обаждане на родителите е достатъчно цял клас да излезе във ваканция заради свински грип.

По този начин властите в САЩ със стара дата увеличиха четири пъти броя на заболелите. Въведоха нова система: от средата на ноември всеки по-възрастен човек, който „по всичко изглежда, е умрял от грип“, влиза в статистиката на жертвите на свинския грип. Така всяка пневмония се оказа причинена от А(H1N1).

Откъде започна истерията – от Световната здравна организация и шефката й Маргарет Чан. Същата жена, която направи грешката да подцени действително опасния вирус на атипичната пневмония (SARS) и затова беше подложена на основателна критика.

Сега тя използва първата възможност и обяви вируса на свинския грип за причинител на пандемия и опасен за човечеството. Дори бяха поизместени критериите за пандемия по системата – вирусът не е достатъчно смъртоносен, тогава зачеркваме фактора смъртност от условията, които превръщат една обикновена вълнà от зараза в световна заплаха.

Световната здравна организация тепърва ще си блъска главата какво ще прави занапред, след като по тези критерии всяка обикновена грипна вълнà ще е пандемия.

Междувременно експертите признават, че сигурно досега е имало много леки летни грипове като А(H1N1), но никой не им е обръщал внимание.

Въпреки че е част от задълженията на институциите и вирусолозите да са нащрек, този път границите бяха прекрачени, и то в световен мащаб. А какво ще стане, ако се появи наистина опасна зараза и вече никой не вярва в предупрежденията да се ваксинира?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Добро утро
75
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
не се отчайвай от лошотията си. имало следпразнична депресия. бъди благодарен, че не оставям съобщенията ти без отговор, за да не ти е хептен гадно. но занапред не разчитай повече на добрината ми.
74
0
 
0
 
! Отговори
uha преди 14 години
Ла Рош и Солвеи са печелившите-над 1 милиард еуро само за ларош.освен това тамифлуто маи не помагало...
73
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 14 години
Ако някой знае, може да съобщи кои световни фармацевтични компании са направили удар - но тъй като у нас няма разследващи журналисти, ще трябва сами да се поровим в интернет.
72
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Няколко пъти по телевизията казваха, че вирусът не е опасен. Ама секи само се панира като споменават за всеки един заразен.
71
0
 
0
 
! Отговори
Ico преди 14 години
Статията е написана твърде субективно и непрофесионално.Показва лично мнение и пълна некомпетентност, което цели да манипулира мнението на хората. Вече всеки, който може да пише добре става журналист.мн лошо за медиите
70
0
 
0
 
! Отговори
Танкист преди 14 години
Дори "през жицата" ти личи колко те мързи, колко си плоска и колко си отегчена от живота. Не очаквам нищо от теб, най- малкото да ми се хвърляш на врата. Обикновено се въздържам от неразумни действия с неподходящи хора.
69
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 14 години
Никога не си позволявам да се изкажа така, но сега ще кажа:Еб..хти простотиите, и как завършва само.....Нямам думи, на път съм да се откажа от всички медии вече, само простотии и насаждане на страхова невроза....Как ли пък преживявахме преди 35 години се чудя, когато нямаше кой да ни предупреди от "нова опасност".... Айде със здраве си останете!
68
0
 
0
 
! Отговори
Vik преди 14 години
Ето какво прави манипулирането на общественото мнение- едни печелят милиони с псевдо пандемии, други печелят Премиер- мутра.....
67
0
 
0
 
! Отговори
ПРАВО преди 14 години
Е, схванахте най-накрая.Нали това беше целта-да се похарчат милиони, които да отидат при хитреците?Направо като в Средновековието стана, сякаш този грип убива само при споменаването му.Но докато има наивници, ще има и тарикати.Сега сигурно се смеят на глупоста на обикновените хора и отмарят на Хаваите
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Нищо ново под слънцето мили ми мишленца.... глобализация какво да се прави!За 2010 сценарият е ясен очакваме поредната пандемия!
65
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
хахахахахахахахахахахахаха
64
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
гендолфа и танкиста определено си допаднаха и започнаха да се четкат един друг. оттук, до нежното мъжко приятелство има само една крачка. хаха))) извинявам се, че ми е смешно - дано не е забранено:)))
63
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
гендолф, огледай се, човече, никой не пише на "Вие" в мрежата, затова се подчинявам на неписани правила. Това, че неписаните правила на теб не ти харесват, нищо не мога да направя по въпроса. А за да започна да ти пиша на "Вие", ще трябва да го заслужиш. Но така с рогата напред, едва ли ще успееш :)
62
0
 
0
 
! Отговори
мейс преди 14 години
ех, как пък ме прецени през жицата какво ми е ежедневието и как изглеждам.. и какво очакваш да ти отговоря? да ти се хвърля на врата и да те хваля какъв страхотен мож си? а може би да те обиждам? ами мързи ме и за двете, още повече, че естествено преценките ти не са верни.
61
0
 
0
 
! Отговори
Танкист преди 14 години
Извинявам се за грешната преценка. :-)
60
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Е, лекар съм все пак. ;)))
59
0
 
0
 
! Отговори
Танкист преди 14 години
Теб здраво те тресе сивото ежедневие. Явно половия живот е минало за теб и си го изкарваш на хората. Я отиди да ти да ти направят една липосукция и пийни ударна доза тамифлу, че да се успокоиш малко. А, и си купи нещо на лизинг, за да е по траен ефекта.
58
0
 
0
 
! Отговори
gendoff преди 14 години
Не съм Ви пратил "на майната си", това си е ваше твърдение. За способностите ми като лекар съм чул достатъчно от когото трябва - от колегите ми и от пациентите ми. А когато говоря с непознат предпочитам да е на Вие, това не е "префърцуненост", както го наричате, а елементарно възпитание. И още нещо, радвам се че сте оздравели, но не приветствам паниката - тя е лош съветник и води до грешни решения.
57
0
 
0
 
! Отговори
ohubohu преди 14 години
Спокойно, французите се опитват да продадат (да се отърват) от тамуфлу за около 90 милиона, ако не греша цифрата. Сутринта го чух. Така че, които иска - да си купи и престанем с личните нападки!