Вече целият парк Пирин е наследство на ЮНЕСКО

Искането обаче е да спрем развитието на ски съоръженията
18 авг 2010 20:23,
27
Вече целият парк Пирин е наследство на ЮНЕСКО
Снимка: Булфото

Организацията на Обединените нации за образование, наука и култура ЮНЕСКО реши да разшири територията на Пирин като част от световното природно наследство до сегашните граници на Национален парк Пирин и да постави строги условия за опазването му в бъдеще.

Това стана заради "изключителното световно значение" на Пирин като красотата на пейзажа, разнообразието от скали и езера, както и заради големия брой видове, които се срещат само там или са оцелели от далечни епохи.

В същото време Комитетът за световното наследство към ЮНЕСКО даде последен шанс на България да докаже, че може да опази Пирин, като изрази своето разочарование:

"Изключителното световно значение на обекта беше нееднократно и значително повлияно от развитието на ски съоръжения и ски писти до степен, при която обектът може да бъде разглеждан за включване в Списъка на световното наследство под заплаха.

Всяко по-нататъшно развитие на ски съоръжения или ски писти е критично важна заплаха за изключителното световно значение на обекта."

Още по темата

С това решение ЮНЕСКО за първи път прие, че строителството на ски зона Банско сериозно е увредило световното природно наследство на Пирин, което неправителствените организации години наред се опитват да докажат чрез съдебни дела и сигнали до компетентните органи, отбелязват от коалиция "За да остане природа в България".

Решението сочи, че изграждането на ски зоната е осъществено в нарушение на одобрените планове и нарушенията трябва да бъдат преустановени чрез възстановяване и залесяване на незаконно унищожените площи.

Заради това, че не отговарят вече на критериите на конвенцията за световното наследство, ски зоните Банско и Добринище са изключени от обекта на световното природно наследство и са получили статут на буферни зони.

Решението на ЮНЕСКО включва изискване към България да няма по-нататъшно развитие на ски съоръжения както в самия обект, така и в буферните му зони.

Всяко ново сторителство ще доведе до включване на Национален парк Пирин в списъка на световното наследство в опасност.

Държавата трябва да осигури опазването – финансово, кадрово и чрез спиране на новото строителство, което да залегне и в следващия План за управление на Национален парк Пирин от 2013 до 2022 г.

Решението на ЮНЕСКО е поредното доказателство, че строителството на ски курорти е несъвместимо с опазването на природата в защитените територии.

От коалицията напомнят, че за последните 10 години различни инвеститори поискаха да построят нови ски курорти в националните паркове Рила, Пирин и Централен Балкан и природните паркове Витоша, Българка, Сините камъни и Врачански Балкан.

Защитените територии заемат едва 5% от територията на България и поне това национално и световно богатство трябва да се съхрани за идните поколения.

В целия свят обектите на световно природно наследство са едва 180 и България има привилегията и задължението да опазва два от тях – Национален парк Пирин и резерват Сребърна.

Всяка година редица държави се борят техни обекти да бъдат включени в списъка на ЮНЕСКО, тъй като желаят да ползват логото за реклама, престиж и привличане на туристи.

Тази възможност може да бъде наистина използвана умно и за Пирин, подчертават природозащитниците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
19
 
3
 
! Отговори
11111 преди 13 години
Явно природозащитниците не карат ски- м'чи тъ де- да стоим на тъмно, гладни, без ски туризъм......нъл тъй
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Хайде сега всички плювалници които защитаваха ски пистите да си теглят по една *** за вечеря и да идат да се напият от яд!
5
1
 
36
 
! Отговори
987 преди 13 години
Като не можем да опазим сами природните си богатства от мутрите,ще ги пази ЮНЕСКО....
4
2
 
4
 
! Отговори
.|. преди 13 години
А бре къде се крие Гошо *** бре?
3
1
 
14
 
! Отговори
niakoi si преди 13 години
По вероятно 2012 да е края на света отколкото да спрат строежите, днес по бтв новините дадоха областният на бургас как щели да лобират от следващата година да има частни плажове напълно забранени за хората със закон защото това сега противоречи на контституцията.
2
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това е добре
1
7
 
5
 
! Отговори
ЕДИН СЪВЕТ... преди 13 години
БЛАГОДАРЕТЕ НА БОКОВИЦА ,ЗА ТОВА!!!!