Разпознаването на ароматите се "тренира"

Оказва се, че нюхът не е даденост от раждането ни
21 мар 2011 19:29,
5
Разпознаването на ароматите се "тренира"
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Разпознаването на ароматите не е даденост от раждането ни, то се постига с тренинг, заключават експерти след направени изследвания.

Експериментът, при който е изследван мозъка на професионални парфюмеристи, както и на студенти, за пръв път разкрива, че по време на възприятието на различни аромати се активират различни зони в мозъка в зависимост от това дали той е познат или не.

Резултатите от изследването сочат, че както визуалните или слуховите възприятия, така и тези от миризми зависят от нивото на разпознаването им.

Лесно можем да си представим стаята си или да си спомним любима мелодия, но можем ли да си припомним аромата на препечена филийка или парфюм, така че да го усетим?

Оказва се, че това е трудна задача и не всички хора разполагат с такъв капацитет в мозъка си, за да могат да я изпълнят. Професионални парфюмеристи и експерти по обонянието обаче твърдят, че даден аромат може да се усети при "спомен" за него.

За да обяснят явлението, учените използват функционален магнитен резонанс. Те сравняват пространствената организация на мозъчната активност при студентите с тази на професионалисти-парфюмеристи.

Задачата е да си представят миризмите на вещества, чиито химически наименования се появяват на монитор пред тях. Резултатите показват, че при експертите центърът на въображението активира зоната в мозъка, свързана с обонянието.

При парфюмеристите интензивната практика и обучение, свързани познанието им на различни аромати, влияе върху нивото на активиране на невронната мрежа, участваща в процеса на представянето на предмета, излъчващ конкретната миризма.

По време на експеримента студентите изпитват трудност при осъществяване на задачата и имат нужда от дълбока концентрация. Резултатите от проведеното изследване демонстрират изключителната способност на мозъка да се адаптира към изискванията на заобикалящата човека среда и да се „преустройва“ спрямо опита си.


Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: ароматитренира
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не е даденост. Преди години работих като продавачка в Касиопея (магазина за ароматизираните сапуни), първото нещо на което ме научиха беше да различавам видовете *** по аромата им. Повярвайте ми не е лесно при наличието на 20-30 вида аромати да ги различаваш. Трябваше ми доста време.
4
1
 
4
 
! Отговори
no one преди 13 години
Трябваше ли да публикувате такава *** статия, за да направите скрита реклама на последния аромат на Галиано????
3
1
 
7
 
! Отговори
цитат преди 13 години
"Разпознаването на ароматите се "тренира"Оказва се, че нюхът не е даденост от раждането ни"То по тая логика и ходенето не ни даденост от раждането ни."Тренираш" 10 месеца и прохождаш.Да... Тренираш още 10 месеца махайки с ръце и политваш.
2
1
 
7
 
! Отговори
xx преди 13 години
на пръдняяяяяяяяя
1
2
 
12
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 13 години
Помня само миризмата на варена...тиква,варен боб и варена...царевица.И еднадруга миризма...помня,но тя е в резултат на горните...три.