Нова техника подобрява диагностиката и лечението на рак на белия дроб

Методът включва преброяване на туморните клетки в кръвни проби преди и след химиотерапия
23 мар 2011 11:49,
0
Нова техника подобрява диагностиката и лечението на рак на белия дроб
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Нова техника може да бъде полезна за подобряване диагностицирането и възможностите за лечение на болни от рак на белия дроб, смятат учени.

Методът включва преброяване на туморните клетки в кръвни проби преди и след химиотерапия, което позволява на лекарите да установят доколко добре пациентите реагират на лечението.

Техниката има за цел да представлява подобрение на съществуващия тест за диагностициране, който е инвазивен и може да се извършва само веднъж.

Работата по туморните клетки може да доведе и до бъдещи пробиви в разбирането как се развива болестта, уточняват учените.

„Рак на белия дроб е водещата причина за смърт от онкологични заболявания във Великобритания и затова лекарите отчаяно се нуждаем от нови методи за лечение на болестта.“, казва д-р Уесли Уокът от Британската благотворителна организация за изследване на рака, финансираща изследването. За да може да открива и броя на тези редки туморни клетки, циркулиращи в кръвта и как прогресира болестта, са необходими нов тип изследвания, допълва експертът.

Сега можем да разглеждаме и генетични дефекти, които са свързани със заболяването. Като следваща стъпка се предвижда разработване на лекарства, насочени към тях, подчертава д-р Уесли Уокът. До сега, диагнозата се поставяше чрез бронхоскопия, при която с игла се взема тъкан от дихателните пътища.

В нов доклад, публикуван в сп. Journal of Clinical Oncology, учените подробно описват как изследват броя на циркулиращите туморни клетки (CTCs) в 101 пациенти с рак на белия дроб преди и след преминаването на цикъл химиотерапия.

Екипът открива, че пациентите, при които се откриват повече от циркулиращите туморни клетки, е значително по-малко вероятно да преживеят болестта.

Изследователите смятат, че чрез преброяване на клетките, лекарите ще могат навременно да наблюдават как пациентите реагират на химиотерапията, след което могат да преценяват трябва ли да се премине към различно лечение, ако броят на клетките се повишава.

Изследването показва нов начин за проследяване на рак на белите дробове, за определяне дали болестта е агресивна и какъв отговор дава организмът на болния спрямо лечението. "Сега е необходимо тестване на констатациите при повече пациенти, за да се потвърдят резултатите.“, казва д-р Фиона Блекхол, ръководител на изследването.

 

Вижте още здравни новини

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: рак на белия дроб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари