75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ

Само 18% били против, съобщиха от икономическото министерство
Обновена: 16 яну 2012 19:30 | 16 яну 2012 19:28,
550
75% от българите подкрепяли проучванията за шистов газ
Протест срещу шистовия газ. Снимка: БТА

75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години, съобщиха от икономическото министерство.

На въпрос "Каква, според вас, трябва да бъде позицията на българското правителство по проучването на шистов газ в България?" 64,8 на сто от анкетираните отговарят "да го направи, ако има сигурност за екологията в районите на проучване", а 9,6% посочват отговор "да го направи задължително".
 
18,3 на сто от запитаните се обявяват против проучването на шистов газ, дори и да има сигурност за екологията, а 7,4% не могат да преценят.
 
57,9 на сто от запитаните смятат, че при наличие на залежи, правителството трябва да разреши добива на шистов газ, ако има сигурност за екологията в района. Други 10,8% от хората изтъкват като водещи при решението на правителството икономическите ползи от добива. 22,2 на сто се обявяват срещу добива, дори и да има сигурност за екологията.
 
Нагласите на българите в подкрепа или срещу проучването и добива на шистов газ са пряко свързани с очакванията за извличане на конкретни ползи.
Още по темата
Като най-значим евентуален ефект се открояват прогнозите за създаване на нови високоплатени работни места (посочват се от 33 на сто от интервюираните), постигане на по-ниски цени на "синьото гориво" чрез национален добив на газ (23 на сто) и намаляване на зависимостта на страната от външни доставчици на газ (21 на сто).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


550
Още по темата: шистов газ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да дадем на Трайков две пръжоли, заслужава, ама шамарени ....
35
1
 
20
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
тва 'проучване" ми прилича на онова дето гроб имали 80% подкрепа от народа или нещо такова!
34
15
 
6
 
! Отговори
Пич преди 12 години
"Силно се надявам гражданското общество да се вдигне "Ами да се надигне де? Нали е лъжа за тези 75%? Значи според вас е обратното - 75% не подкрепят евентуалния добив на шистов газ. Е къде са тези 75% недоволни? На протеста преди няколко дни видях една шепа хипита и ***, половината от които сигурно изобщо не знаят за какво точно протестират. Седите, гледате, че сте 20 души на кръст и пак викате - "Аааа, нее, нее, много сме!".
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
az sum protiv
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Трайков само за едната ли заплата работи ? Тия от правителството и не само от сегашното биха работили и без заплата ,дето казва от гол "патриотизъм". Но явно не само Трайков получава по нещо от страни
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да им $#$%$@!$& на тия 75% дето подкрепят. Аз съм против!
30
3
 
27
 
! Отговори
А? преди 12 години
Аз митинги в защита на шистовия газ не съм виждал.Виждал съм митинги ПРОТИВ шистовия газ.Е на кое да вярвам???
29
2
 
16
 
! Отговори
от мен преди 12 години
Случиха се гафовете на Б.Б и веднага започнаха поръчковите социологически анализи.Не им обръщайте внимание-пълна отврат.
28
2
 
16
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
На това се казва "дезинформация".....мене както и повечето от форума не вярвам някой да ни е питал "за" или "против" сме.....но те /б.б.+ц.ц./ управляват с "дезинформация" за съжаление българина се "връзва" на това...
27
1
 
8
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
До "***"Очевидно сам си слагаш много точното определение. Само не мога да разбера, дали страдаш от раздвоение на личността, или визираш и другите ***, които орпеделят позицията си според политическите си симпатии, антипатии, страхове или комплекси?Иначе простотията, която написа: "защо да плащаме за нещо, което го имаме" е резултат на изключително плоска и *** логика, която дори не подлежи на коментар...
26
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой плати за тази новина и каква е тази агенция ?!? Какво е тва проучване ?!? Супер сте зле ! Никога няма да се оправим!
25
0
 
13
 
! Отговори
Обява преди 12 години
Подхвърлям, две паржоли на заклет гербераст, изправен на задни лапи и подмятащ опашчица!
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
по-скоро в България не остана нищо за крадене и е време да се продаде всичко. Плащат ти - разсипваш. Може да е предателско, но доходоносно. А и да го осъдят след време - най-много да му дадат 3 години условно. Пука, че му дреме на Трайчо.
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Питали нашите (ГЕрберите) и вашите(опозицията) хора и решили че народа в цялост 7 милиона 75 процента от тях са "ЗА проучванията на газа".Е можели да има по голяма манипулация от това.
22
1
 
13
 
! Отговори
venco преди 12 години
Който е за вън от България!!! Ще се напълнят партийните каси ,да има пари за пропаганда .Добруджа ще стане пустиня ,да газта няма да я качат ама хляба ще стане 10 лева щото няма да го има . На отровена земя жито не вирей!
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Манипулацииииииииииииии
20
1
 
25
 
! Отговори
Гурлю преди 12 години
Трайчо Трайчев е американско ***.
19
1
 
27
 
! Отговори
гербер преди 12 години
Аз работя в предприятие с 364 души персонал. Проучване не съм правил, но от разговорите между хората научих, че с две изключения всички са против посягането на Добруджа. Тези 75% ме карат да мисля, че ЧЕ:В България спряха кражбите и в България почнаха лъжите.
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поредната гнусна комунистическа лъжа с цел дестибилизация на законно избраното правителство дали не е време тия агенции да бъдат дадени на прокоратурата да се види чии интереси обслужват и как се финансират.
17
0
 
33
 
! Отговори
Казуса преди 12 години
Изключително поръчково "проучване".Силно се надявам гражданското общество да се вдигне и да принуди нашите проституки да спрат да се продават на "Шеврон"