Мисълта как изглеждаме в бански ни депресира

Възможно е да се увеличи чувството за обективизация към самия себе си
Обновена: 27 май 2012 17:03 | 27 май 2012 16:45,
25
Мисълта как изглеждаме в бански ни депресира
Снимка: Reuters

Представата как изглеждаме в банския костюм може да предизвика тревога или депресия, сочи ново проучване.

 
Специалисти са на мнение, че е възможно да се увеличи чувството за обективизация към самия себе си.
 
Това е термин, използван от психолози, за да се опише начинът, по който хората, най-често представителки на нежния пол, възприемат телата си.
 
Тази обективизация крие редица негативни последици, като постоянно притеснение за външния вид, срам от собственото тялото, избягване на показността. Често води до хранителни разстройства и депресия, обясняват специалисти.
 
При всеки се наблюдава склонност към обективизация на собственото тяло, но при някои тя е по-силно изразена и клоняща към мания заради ниско самочувствие. Положението допълнително се утежнява от ситуации, които ескалират чувството на притеснение и срам, като мисълта за обличане на бански костюм.
 
Обективизацията е чисто психологически процес, които е възможно да се превъзмогне и да се контролира. Единственото условие е да се придобие повече самоувереност и приемане на себе си. Естествено, от значение е и съдействието от страна на близките в тази насока.
 
Притеснението да се представим в бански не винаги е свързано с излишните килограми, обясняват експерти, има жени, които въпреки фината си фигура се притесняват от стрии или други телесни недостатъци.
 
При по-тежки случаи разстроената личност избягва да се погледне в огледало, колективни спортни занимания, смущава се от пребиваването в общи съблекални, обществени бани или басейни или плажове с много хора.
 
Проучването е публикувано в сп. Sex Roles.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Ваня преди 11 години
Когато правя секс не е с рендосана дъска и да ме ръгат на всякъде кокали, защото забравям за същественото. Всеки си има предпочитания и не си падам по "БУХЕНВАЛДСКИТЕ МАНЕКЕНИ". Аз ходя на нудиски плаж и не ми пука за мнението на другите.
16
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 11 години
Ми аз си се храня добре и на плаж си ходя и въобще не се депресирам от това:)
15
1
 
3
 
! Отговори
До 20 преди 11 години
Дупето няма пол :)
14
0
 
8
 
! Отговори
mestessa преди 11 години
Прав си 21. Започва се още от 4-годишните със списания и кукли тип Барби. Всички знаем как изглеждат и какво може да прочетем за тях. Най-сложния казус е "кой от тоалетите в гардероба не е подходящ за парти". Накрая стигаме до снимките на вече порасналите момиченца, минали през фото-шоп. За останалият фалш няма смисъл да отваряме темата - изкуствени коси, мигли, цвят на очите, устни, гърди, нокти...остава ли нещо истинско, не знам.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами докато продължават да натякват, че красиво тяло= умираща от глад анорексичка така ще е. И после се чудете защо младите момичета масово се подлагат на жестоки диети и не малка част от тях си причиняват сериозни здравословни проблеми. Ама като те заливат от всякъде с такива образи и ти автоматично решаваш, че си дебела, защото еди-си-коя манекенка била с нез-нам-си-какви мерки, значи и аз трябва да имам същите. И после стой, та гледай!
12
4
 
14
 
! Отговори
Девиз преди 11 години
По добре една седмица срам на плажа отколкото цяла година пот във фитнеса.....
11
0
 
14
 
! Отговори
123 преди 11 години
ми не носете бански просто ;)
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мисълта, че лежа затрупан под 6 етажен блок ме депресира повече от това как ще изглеждам по бански в момента
9
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако начинът, по който изглеждате в бански ви потиска, решете проблема като ходите голи.
8
22
 
6
 
! Отговори
Сър Рубъл преди 11 години
Който преяжда после ще страда. Мръсни дебелаци - вън от плажа
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е нали има питка, кой ти гледа газа :)))
6
3
 
35
 
! Отговори
ева преди 11 години
Спортът е най-важният фактор за здрава и добре изглеждаща фигура. Жалко, че много малко млади хора спортуват и предпочитат да гладуват, което ги прави да изглеждат анемично и отпуснато
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има си дупе, просто е снимана в движение. Една жена може да изглежда по хиляди начини, в зависимост позата, дрехите, осветлението и по закон винаги ще й намерят кусур.
4
9
 
15
 
! Отговори
една преди 11 години
Това от снимката ми изглежда, че няма дупе! Ужас! пп. Когато падна под определени килограми, изпадам в нерви по гореописаната причина. Стига бре, кошмарно е жената да няма дупе!
3
3
 
9
 
! Отговори
Тaxas преди 11 години
Защо сте сложили снимка на Джена ?
2
6
 
21
 
! Отговори
безработен преди 11 години
Като имам корем голяма работа важното е да ти е гот и жената да е доволна.Пак ще си пия биричката и да сме живи и здрави.
1
7
 
40
 
! Отговори
мим преди 11 години
Като бях млада не се вълнувах яак толкова преди да сложа банския,щото тогава не пречеше да си 60кг., и да бъдеш хубава.За разлика от сега-трябва да си анорексичка да отидеш на плаж.Горките съвременни момичета.