Средиземноморската диета - полезна за ума и тялото

Повишава качеството на живот
1 юни 2012 18:38,
3
Средиземноморската диета - полезна за ума и тялото
източник: Reuters

Следването на средиземноморския стил на хранене помага за подобряване на общото благосъстояние, показва 4-годишно проучване сред 11 000 студенти. 

 
Учените от университета на Лас Палмас де Гран Канария и Университета на Навара в Испания откриват, че тези, които се придържат към средиземноморската диета, имат по-високо качество на живот, добро психическо и физическо здраве.
 
Доказано е, че редовната консумация на плодове, зеленчуци, бобови варива, риба, морски дарове, зехтин и ядки, редуцира риска от развитие на хронични заболявания. 
 
Но, все още не е напълно ясно как храната влияе върху психическото и физическото здраве и качеството на живот.
 
Според създадената от експерти хранителна пирамида в основните хранения не трябва да липсват зърнени храни, плодове и зеленчуци. Препоръките включват и дневен прием на 2 литра вода.
 
В диетата зехтинът е основен източник на мазнини, препоръчва се умерена употреба на вино, консумация на риба, крехко месо, яйца. 
 
Според хранителния режим захарта, сладкишите, тортите и подсладените напитки трябва да бъдат консумирани само понякога и в малки количества.
 
Проучването е публикувано в European Journal of Clinical Nutrition.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
старите хора по селата бастисват по едно прасе на коледа и карат цяла зима на всичкото отгоре живеят по 90 години повечето от тях хакат ракия от сутринта
1
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И най-важното - да имате достатъчно парички, за да си купувате точно тези видове храни, при това да избирате най-качествените продукти!